Внимание! Facebook ви шпионира с новите емотикони

Белгийската полиция предупреди хората да не ги използват
13 май 2016 16:00,
31
Внимание! Facebook ви шпионира с новите емотикони
Снимка: архив, Reuters

Ако искате да защитите личните си данни в интернет, не използвайте нововъведените емотикони на Facebook. Такъв съвет даде белгийската полиция на гражданите.

С кликване върху емотиконите се превръщате в отворена книга за Facebook и техните търговски партньори, предупреждава полицията на сайта си.

Отделът за защита на данните пише, че: "Facebook гледа на нас като на пазарен продукт" и като му даваме шанс да разбере истинските ни емоции, му позволяваме по-добре да ни продава стоки, от чиито реклами се издържа.

Освен мрежа за споделяне Facebook е и маркетинг шампион, предупреждава полицията. Той вече има възможност да измерва реакциите към публикациите на приятели или страници, които следваме. Сега емотиконите ще разширят възможностите му да проверява ефективността на рекламите, които се намират на личния профил и да бъдат те настроени по-прецизно така, че да генерират повече покупки.

Ако сме в добро настроение, значи сме по-разположени да бъдем повлияни от рекламите и от платените съобщения във фийда. Въз основа на такива данни компанията на Марк Цукербърг убеждава бизнеса да харчи повече пари за реклама в такива моменти, добавя белгийската полиция.

"Така че, ако искате да защитите личните си данни, не кликвайте върху допълнителните бутони".

Това не е първият път, в който полиция разпространява предупреждения, свързани с Facebook. По-рано тя алармира белгийците да не качват снимки на децата си в социалните мрежи и да не се използват спортни приложения като Strava, тъй като те могат да насочат крадците към скъпи велосипеди например.

Facebook пусна новите емотикони през февруари, след като преди това ги тества в Ирландия и Испания. Те бяха отговорът на компанията на желанието на клиентите ѝ да изразяват и недоволство и несъгласие, освен прочутия бутон "Харесвам".

Вместо бутон "Не харесвам", за който се смяташе, че ще засили обществената конфронтация, Facebook предложи шест малки пиктограми, изразяващи "обичам", "изненада", "тъга", "гняв", "смях" и "изумление".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: Facebookемотикони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
0
 
! Отговори
gost преди 7 години
искам да попитам оптиспринт плевен самоза попразниците ли работят като хората иначе не ми се струвада е така минаха празниците еиде двупотопието мама ви деиба не ядем доматите с коловете божидаре
26
0
 
3
 
! Отговори
От 28 преди 7 години
По принцип компании като Google и Facebook прихващат вашата онлайн активност благодарение на администраторите на сайтовете, които посещавате. Я са добавили някой face бутон, я нещо друго. Чрез тези бутони, facebook успява да ви таргетира чрез генерирането на бисквитка, която оставя в компютъра ви. Чрез разширението blur, което можете да свалите за chrome/firefox блокирате всички глупости на facebook, google и д.р. и по този начин те вече не могат да ви проследяват. :)
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във facebook няма и една екстра, която да не е сложена с причина. Те не оставят нищо на случайността. Разполагат с мощни анализиращи алгоритми, които да таргетират хората с правилни реклами, базирайки се на най-различната информация, която оставяме след себе си. Както и да е. Има начини да блокирате фейса или поне да направите така, че да не ви следи, когато браузвате в различните сайтове. Поразровете се за разширението Blur. Също така е много важно да се ползва AdBlocker.
24
0
 
1
 
! Отговори
полу-анонимен преди 7 години
До 3-тия АнонименА ти сигурен ли си че решаваш самостоятелно и независимо от нета?
23
0
 
7
 
! Отговори
Възмутен преди 7 години
Не знам дали следят точно през емотникните, но е факт, че следят какво правиш в интернет. Търсих си в гугъл например чанта за лаптопа. На следващия ден Фейсбук започна да ми предлага реклами на чанти. Същото се случи и с други продукти. Така че искам да знам с какво право Фейсбук ме следи какво правя извън него!!!!! Замислям се дали има начин да подам съдебен иск срещу тях ако продължават в същия дух.
22
0
 
4
 
! Отговори
Бял мрак преди 7 години
До Бат ГергиТе по значимите субекти, не ползват смартфони. Но виж хората, дето не са фенове на политиката на САЩ, не приемат *стията за ценност, хората с традиционните ценности, са истинския субект.Тези хора никога няма да заемат сериозни постове в държавната администрация, ако се заемат с политика, ще бъдат смазвани още в началото. Самият факт, че могат да ти ровят в телефона е отвратителен.Това ли са демократичните европейски ценности? - Следене и подслушване !
21
3
 
0
 
! Отговори
Бат Герги преди 7 години
Абе хора, каква е цялата тая параноя около всичко това? защо си мислите че сте някакъв много интересен субект на тайните служби докато стоите в офиса, цъкате си новинарски или клюкарски сайтове? следят се много по значими субекти като в повечето случаи и не много успешно след като няколко месеца не можаха да открият най-издирвания терорист в Европа ПРИ ТОВА СЪС СНИМКАТА МУ ! Затова айде малко по сериозно
20
0
 
0
 
! Отговори
as преди 7 години
аз от години имам добавка в браузъра блокираща де що има реклами, така ако сте достатъчно разумни каква информация споделяте можете спокойно да си цъкате де що искате а те да си ви следят
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТАКОВА ЖИВОТНО НЕ ПОЛЗВАМ. ИЗПОЛЗВАМ САМО ЧАТА НА ВАСПАТА И СКАЙПА ЗА РАЗГОВОРИ.
18
0
 
1
 
! Отговори
Филип Тотю преди 7 години
Аз си пиша на български, а българските рекламисти нямат пара да плащат на Фб, да му мислят китайците и индийците, а най-паче американците
17
0
 
7
 
! Отговори
Летописец преди 7 години
Всеки, който е чел Оруел, знае, че няма да му се размине. От друга страна обаче, никой рекламист, служба и даже Фб, все още нямат капацитет да следят всички по всяко време. Да живей, свободата он и оф лайн
16
3
 
0
 
! Отговори
до 15 преди 7 години
Нямам нищо против да изкочи някоя гола мадама , ама ония надървения ти го отстъпвам на теб :)
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То това беше ясно от самото начало. Така или иначе, по този начин по-лесно ще се намират хора с видно екстремистки мотиви и агенциите за сигурност ще си ги сложат в черни списъци.
14
0
 
11
 
! Отговори
До 12 преди 7 години
До отвратен: Социални индивиди, ама подвластни на суетата. То ако ги нямаше суетата и алчността, светът щеше да е райско място, но нейсе.
13
0
 
4
 
! Отговори
до 11 преди 7 години
Adblock си е гот ама има доста сайтове, които не се отварят ако си адлок он
12
0
 
30
 
! Отговори
отвратен преди 7 години
ФБ е най-гнусното нещо измислено да зомбира хората!*** то не са постване на снимки, лайквания, шервания и куп простотии.Те затова ФБ - никога!Хората сме си социални индивиди по природа, няма какво да ни набутват в разни мрежи :)
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трудно може да ми препоръчват каквото и да било след като с AdBlock+ блокирам всичките им реклами. Но това да знаят какво човек харесва и да му предлагат само него, не е чак толкова лошо. Иначе те заливат с глупости.
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Внимание ФБ, Вайбер, Скайп, Уиндоус са проекти на ЦРУ. То така се става милиарер с безсмислени виртуални програми
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
8 - Не е така, за да те следят, трябва връзка с интернет.Акое някакъв стар компютър БЕЗ връзка, няма как да го следят, ако ще и сателит да сложат над главата ти.
8
3
 
4
 
! Отговори
Хахото преди 7 години
До Бял мракПрав си, следят ни. Но реално, дори и да нямаш смартфон, фактът че използваш компютър/лаптоп е достатъчен, за да те следят. Дори и не-умните телефони, които имат Интернет (GPRS на времето) дават възможност за следене. С използването на кредитни/дебитни карти отново те следят. Изобщо - имам много начини. Но това е всекидневието ни вече. Смартфоните са просто още един начи, по който да го правят. Така или иначе ни следят, нека поне се възползваме от функционалностите на технологиите.