Китай създава първия в света квантов компютър?

Китайската академия на науките оповести новината на сайта си
11 апр 2017 22:54, Анисия Иванова
110
Китай създава първия в света квантов компютър?
Архив: Reuters

Китайски учени в близките няколко години ще създадат първия в света квантов компютър, който по ключовите си характеристики ще превъзхожда всички авангардни съвременни суперкомпютри, предаде ТАСС. Това бе оповестено на сайта на Китайската академия на науките.

"Китайски специалисти вече са способни да контролират както едночастичното, така и квантовото състояние - заяви директорът на Китайската академия на науките Бай Чунлин. - Може да се каже, че преминаваме от етапа на наблюденията към този на модулациите. Квантовите телекомуникации и компютри ще ни позволят да направим революционен пробив."

По думите му, разликата в потенциала между най-новите китайски изчислителни апарати, подобни на "Тянхъ-2", и въпросната квантова разработка ще е огромна. До 2016 г. "Тянхъ-2" бе най-бързият компютър, разработен в Китай и способен да изпълнява 33,9 квадрилиона операции в секунда. Бай Чунли посочи, че ако на днешните суперкомпютри са нужни 100 години за решаването на свръхсложна задача, квантовият компютър ще може да се справи с нея за 0,01 секунди, пише БТА.

Квантовият компютър е сред най-обсъжданите теми в науката през последните няколко години. Това хипотетично устройство, което има допирни точки с компютърните науки и квантовата физика - най-сложния раздел от теоретичната физика, е сред най-перспективните направления в развитието на изчислителната техника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: Китайквантов компютър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Суперщурецор преди 7 години
Киткайците са заявили, че са построили най-новия СуперЩурецор с КВАКВАнтово деление на заобленостите с третично турение на принципа на струйното филтриране тип "Mogoumichmi", с наслагване! Само още малко остава докато се структорира вече безмиса с куртролера и работите тръгват по вода.
71
0
 
1
 
! Отговори
Безум преди 7 години
Много сме, силни сме, много сме, безумни сме, но много сме!
70
1
 
0
 
! Отговори
Златна орда преди 7 години
Ние, Раята, сме готови да посрещнем с разтворени обятия и тези Освободители! Ние сме по техниката и нашето знаме нивга не е падало!
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 90'ко рече?
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виваком ако ни филтрирате нет през код вифи както и всякакъв вид да знаете ще съм без вас догодина
67
2
 
1
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Кванови компютри има дори в "серийно" производство на D-Wave.. Мисля Гугъл си купиха преди няколко години един или два, уж за да ги използват за изкуствен интелект, макар в момента най-ясната идея за използване на квантови компютри да е декриптирането.Вероятно квантовите състояния ще се използват първо за пренос на информация, преди да започнат сериозно да се ползват за изчисления. Вероятно ще трябва да се направи AI , което да програмира за квантови компютри.
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
@Алекс, не си прав. Една ера се развива спрямо колкото бързо се развива текущата за ера технология. Ако трябва числово да представим процесор с днешната транзисторна технология то той би имал стойност 2 на степен 64. Срещу 15 милиона долара можеш да си закупиш процесор от новата технология, който числовото му представяне ще е някакъв абсолютен базисен минимум със стойност 3 на степен 2000.
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте драскали фантастики. Покажете линк да ги видиме. На думи всичко е възможно.
64
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато китайския квантов компютър стане 100 пъти по-бърз от супер компютър на IBM тогава можем да говорим за реален и истински квантов копм. На теория би трябвало да е хуляда пъти по - бърз от клъстърен. На практика е дори по-бавен.НЕ МОЖЕ В ТОЗИ СВЯТ ДА СЕ ПРЕБОРИШ СЪС ФИЗИЧНИТЕ ЗАКОНИ, КОИТО НЕ РАЗБИРАМЕ НАПЪЛНО. НЕЩАТА СА НА НИВО ТЕОРИЯ.
63
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво общо има БСП с китайците и квантовите компютри? В БСП има къде по-умни хора от гробаджиите!!!
62
5
 
3
 
! Отговори
позитано 20 преди 7 години
До 100% 73 Ей приятел , спри да изливаш такива високотехнологични мисли ,че ние пишещите тук сме от БСп и не разбираме за какво говориш.Кажи нещо по простичко , като за Армата например.
61
0
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 7 години
До Анонимен 68 Ами продават ги в Русия като нарушават ембаргото.То за това руснаците имат галактически оръжия които действат с триплазмен втечнен огън.Мамата си трака..
60
2
 
5
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Очаквах руската академия да направи това откритие , ама те разработват начин да унищожат света.Сега вече съм фен на китайската академия и повече няма да гласувам за БСП. Нали така ? Така е !
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китайската академия на науките не е като българската академия на науките, където ходят да пият кафе за 400лв. заплата.
58
2
 
2
 
! Отговори
Тман преди 7 години
Днес.бг и всички други копиращи и не проверяващи, информацията си сайтове, куантови компютъри вече има, разработен и осъществен от компанията dwavesys и носи името d-wave 2000q!
57
0
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Не си прав, квантовия компютър работи по бавно от клъстър супер компютрите. Което е нормално като закачиш 5к процесора за една шина. Ама няма единичен сървър който да постига производителност и 1/100 от Qpid-а. Пък и те са първопроходци, има да се усъвършенства технологията десетилетия. Също както с коли, самолети и конвенционалните компютри.
56
0
 
3
 
! Отговори
Читател преди 7 години
Още през 2013-та година Google закупиха за 15 милиона долара компютър от D-Wave. Тестовете са показали, че машината работи значително по бавно и тромаво от конвенционалните компютри. Точно тук приключваме темата за квантовите компютри. Който иска да прочете повече - ей го Google.
55
3
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Първия?! А канадците от D-Wave какво продават? Пуканки?
54
1
 
6
 
! Отговори
РусенецЪ преди 7 години
Я стига глупости. Самата квантова физика е все още твърде фриволно понятие, а какво остава за квантови технологии.
53
4
 
2
 
! Отговори
do74 преди 7 години
Квантовата физика е една измислена теоретична наука, продължение на древногръцкия атомизъм, която няма никакво приложение. Вселената не се базира на измислени виртуални частици, извадени от торбите на псевдо йезуитски учени.