Българската бира с дигитален подпис

Иновативна технология разпознава автентичността на всяка марка
Обновена: 3 авг 2017 13:17 | 3 авг 2017 13:17, Екип на Bloomberg
5
Българската бира с дигитален подпис
Снимка: freeimages.com

Учени от Центъра по биология на храните, СУ "Св. Климент Охридски" и Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) съвместно със Съюза на пивоварите в България разработват дигитален подпис на българската бира. Чрез него ще може да се следи за качеството и безопасността на напитките, пише Bloomberg TV Bulgaria. 

Това е нов инструментален подход за изследване на състава на пивото и структурата на отделните вещества в него, посредством ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), обясняват специалистите.

Новаторската разработка за дигитален подпис на българските бири, която ще покаже идентичността на всяка търговска марка на родния пазар, е дело на гл. ас. д-р Никола Бурджиев, д-р Сергей Иванов и доц. д-р Силвия Милева.

Научният екип използва ново поколение апарат за ядрено-магнитен резонанс за изследване на храни и напитки. Посредством дигиталните подписи на съответните марки пивопроизводителите ще имат възможността да следят за качеството и безопасността на напитките и бързо да реагират на нежелани промени във физико-химичните или микробиологични показатели на продуктите.

Българските учени, разработили процедурата се стремят да получат достоверни и повторими спектри на изследваните проби бира. Статистическата обработка на получените данни показва, че на този етап няма различия между произведените от един и същ производител отделни партиди на съответната марка пиво. В същото време е налице добра различимост между изследваните търговски марки и видове бира.

Тези първи резултати предпоставят възможността чрез ЯМР изследвания на пивото да се постигне идентификация на производителя, типа и търговската марка, а в бъдеще да се определят компонентния състав и количествено да бъдат измерени отделните съединения в бирата.  

Още бизнес новини четете на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: бирадигитален подпис
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Бираджия преди 6 години
Българската бира ме отстъпва по качество на българското уиски. Нито по последици.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коя е бирата с най-малко уран в България? Това да изследват и да съобщят на обществото учените, а не да използват магнитноядрения резонанс за глупости.
3
6
 
11
 
! Отговори
Малца преди 6 години
Само за информираност да ви кажа че вече няма българска бира. Пивоварният завод Загорка-Стара Загора е собственост на Хайнекен а Шуменско и Пиринско са на Карлсберг. Останалите пивоварни също си имат чужди собственици и господари. Така че БГ-то вече си е само една изпразнена от интелект и човечност колонизирана територия. Честито ви глобализация,демокрация и пазарна икономика.
2
1
 
3
 
! Отговори
Бираджия преди 6 години
Особено пиринското
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А качеството пекня....