$2,26 на час – заплата на неквалифициран служител на Foxconn

Компанията отново отнесе критики заради лоши условия за труд
11 юни 2018 10:07, Бойчо Попов
13
$2,26 на час – заплата на неквалифициран служител на Foxconn
снимка: Ройтерс

Твърде много извънреден труд с ниското заплащане, твърде много работници на дневна надница - в китайска фабрика на производителя на хардуер Foxconn, който произвежда високоговорителя Echo и електронния четец Kindle на Amazon, са налице системни нарушения на трудовото законодателство. Това е заключението на изследване на американската неправителствена организация (НПО) China Labor Watch. Amazon е признал за нарушенията и работи, за да ги отстрани, пише Guardian, цитирайки изявление на компанията.

От август 2017 г. до април 2018 г. China Labor Watch е проучвала условията на труда в завода на Foxconn в Хънян (провинция Хунан), където се произвеждат продукти предимно за Amazon. В дългия почти 100 страници доклад се показват различни законови нарушения. Така например 44% от служителите в завода са наети на дневни надници, на които не се плаща в случай на болест, а при малко поръчки се изпрашат в неплатен отпуск. Въпреки това законите на Китай забраняват повече от 10% от служителите на дадена компания да са на такива договори.

Докладът също така установява, че работниците натрупват до 100 часа извънредни часове на месец при най-големите натоварвания. Разрешени са обаче максимум 36 часа извънреден труд на месец. При това извънредните часове са им били плащани като нормално работно време, а не по завишената часова ставка, каквато се полага за редовните служители на компанията.

Служител на неправителствената организация е работил като работник в завода в продължение на един месец. Напълно изморените служители спят на работното си място в кратките паузи, съобщи той.

В писмо до директора на Amazon Джеф Безос основателят на China Watch Watch Ли Сиян казва, че условията са "неетични и незаконни".

Изправена пред твърденията на China Labor Watch, Amazon признава, че собствените ѝ одитори са намерили подобни проблеми при Foxconn през март 2018 г., пише Guardian. Компанията възприемала много сериозно отчетените оплаквания и нарушаването на собствените изисквания и веднага е настояла пред Foxconn за подобрение и ще наблюдава процеса постоянно.

Производителят на хардуер Foxconn е известен със своите лоши условия на труд. След като поредица от работници се самоубиха през 2010 г., клиенти като Apple и самата китайска държава настояха за подобрения на условията. Такива имаше, в някои случаи на служителите е било изплащано и допълнително обезщетение. Но огромните маржове на печалбата на електронната индустрия все още се постигат предимно за сметка на неквалифицираните работници, които правят оборудването.

Продължението на материала четете в Investor.bg


13
Още по темата: персоналЗаплатиFoxconn
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.