$2,26 на час – заплата на неквалифициран служител на Foxconn

Компанията отново отнесе критики заради лоши условия за труд
11 юни 2018 10:07, Бойчо Попов
13
$2,26 на час – заплата на неквалифициран служител на Foxconn
снимка: Ройтерс

Твърде много извънреден труд с ниското заплащане, твърде много работници на дневна надница - в китайска фабрика на производителя на хардуер Foxconn, който произвежда високоговорителя Echo и електронния четец Kindle на Amazon, са налице системни нарушения на трудовото законодателство. Това е заключението на изследване на американската неправителствена организация (НПО) China Labor Watch. Amazon е признал за нарушенията и работи, за да ги отстрани, пише Guardian, цитирайки изявление на компанията.

От август 2017 г. до април 2018 г. China Labor Watch е проучвала условията на труда в завода на Foxconn в Хънян (провинция Хунан), където се произвеждат продукти предимно за Amazon. В дългия почти 100 страници доклад се показват различни законови нарушения. Така например 44% от служителите в завода са наети на дневни надници, на които не се плаща в случай на болест, а при малко поръчки се изпрашат в неплатен отпуск. Въпреки това законите на Китай забраняват повече от 10% от служителите на дадена компания да са на такива договори.

Докладът също така установява, че работниците натрупват до 100 часа извънредни часове на месец при най-големите натоварвания. Разрешени са обаче максимум 36 часа извънреден труд на месец. При това извънредните часове са им били плащани като нормално работно време, а не по завишената часова ставка, каквато се полага за редовните служители на компанията.

Служител на неправителствената организация е работил като работник в завода в продължение на един месец. Напълно изморените служители спят на работното си място в кратките паузи, съобщи той.

В писмо до директора на Amazon Джеф Безос основателят на China Watch Watch Ли Сиян казва, че условията са "неетични и незаконни".

Изправена пред твърденията на China Labor Watch, Amazon признава, че собствените ѝ одитори са намерили подобни проблеми при Foxconn през март 2018 г., пише Guardian. Компанията възприемала много сериозно отчетените оплаквания и нарушаването на собствените изисквания и веднага е настояла пред Foxconn за подобрение и ще наблюдава процеса постоянно.

Производителят на хардуер Foxconn е известен със своите лоши условия на труд. След като поредица от работници се самоубиха през 2010 г., клиенти като Apple и самата китайска държава настояха за подобрения на условията. Такива имаше, в някои случаи на служителите е било изплащано и допълнително обезщетение. Но огромните маржове на печалбата на електронната индустрия все още се постигат предимно за сметка на неквалифицираните работници, които правят оборудването.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: персоналзаплатиFoxconn
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Chudo преди 5 години
Haha. Da vidq kak NOVA i BTV vi obluchvate che v BG e rai za jiveene.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"стойността на труда е 5-6% от цената на продукта !"На кой труд ? На финалното сглобяване ? ... Тц тц тц ....
9
3
 
6
 
! Отговори
к преди 5 години
До Анонименпромит мозък !стойността на труда е 5-6% от цената на продукта !гнусние еврей нарочно натискат заплатите, защото ни мразят и искат да ни унищожат като ни дожедат до животинско състояние !
8
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е да де, ама искате ли, един телефон да е 2500 лева, а една конзола, да е 1500 лева ? Не, не искате. Всичко е наред :)
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами това е положението! Ако китайците станат прекалено скъпа работна ръка, ябълките и джунглите ще се мръднат в Индия, след това в Нигерия...и така докато има кой да работи що годе добре за малко пари.Стремежът към печалба винаги е бутал света към прогрес и няма какво да се сърдим на системата, от която в крайна сметка досега никой не е измислил по-добра. Който не иска да сглабя телефони до припадък за 600лв на месец, да си измисли свой бизнес и да просперира, а не да реве от капитализма.
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ватенки, отивайте в развития Китай където хората се самоубиват от работа, а не от тролене.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Юдеомасонски капитализъм в действие.
4
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами то и в Германия е горе-долу така. Яко експлоатация за сметка на огромни печалби за акционерите. Пишете в тубата "Leiharbeit" и гледайте. Наистина заплатата е по-висока от китайската, само че 1000 EUR жилище, още 1000 EUR застраховка и данък на колата и така - германски цени. Няма, момчета, става това, което Маркс предрече преди 150 години - капитализмът започва да се самоизяжда. Пазарите не могат да растат безкрайно и в един момент печалбите започват да се генерират за сметка на работника.
3
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2.26 долара на час е 3.74 лева. По 8 часа на ден - 30 лева. Около 720 лева на месец.Пак е повече от България.
2
3
 
40
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Излиза, че неквалифициран китаец взима на час повече, отколкото квалифициран българин.
1
3
 
36
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Foxconn сглобяват и отхапаните ябълки, ама това леко сте го спестили :) Иначе тези 2.26 долара на час са към 650 лева месечно, една средна работна заплата след данъците за България...

Спонсорирани публикации