3, 2, 1... "Союз" излита към Космоса: Разказът за аварията на Ник Хейг!

Той е един от двамата астронавти, преживели ада преди седмица
18 окт 2018 09:10,
67

7, 6, 5, 4, 3, 2, 1. Двигателите работят!

Пътешествията в Космоса започват с обратно броене преди запалването на двигателите.

Това чуват и Ник Хейг и Алексей Овчинин на 11 октомври, миг преди изстрелването на ракетата "Союз МС-10".

Така и не стигат до открития Космос, а вместо това минути по-късно се връщат на Земята, след като ракетата им аварира. За щастие, напълно здрави.

Още по темата

"Представях си, че моето първо пътуване в открития Космос ще е запомнящо се, но не очаквах да е чак толкова паметно", разказва Ник Хейг.

Американският астронавт Ник Хейг и руският му колега Алексей Овчинин трябваше да стигнат до Международната космическа станция, но поради авария в ракетата-носител се наложи да катапултират.

"Първото нещо, което ми подсказа, че нещо не е наред, е когато всичко започна да се тресе".

Тогава и аварийната лампа в капсулата показва, че има някакъв проблем.

В този момент мисията му се променя - целта вече не е открития Космос, а безопасно приземяване на Земята.

Преди да се включи в мисията на НАСА, Ник Хейг е бил военен пилот. Опитът му от армията му помага да остане спокоен в критичната ситуация.

"Най-доброто в тази ситуация, което можеш да направиш, е да останеш спокоен и да правиш онова, което си научил в обучението", споделя Ник.

Астронватът си спомня, че в началото не вярвал, че аварията се случва. Това е първата неуспешна мисия от 35 години насам.

Неуспешната мисия към Космоса обаче не спира Ник и той е убеден, че отново ще се възползва от възможността, ако тя се появи.

"Искаме да изследваме отвъд границите на човешкото знание и дори само за това си струва", обяснява астронавтът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
3
 
! Отговори
знаещ преди 5 години
До АнонименНе само че я прати без батерии и реална мисия, ами и 2/3 от самата ракетата носител се разби по време на полет-демонстрация, предназначен да покаже нейните способности и сигурност. Такъв срамен провал ще са нужни години да се забрави. И това е изключително примитивна ракета с елементарни двигатели нямащи нищо общо с модерните високо ефективни разработки.
55
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако имахме нормални отношения с Русия сега щяхме да сме с повече космонавти от американците. Ама си избрахме да сме с пропадналия запад и го изядохме твърдия така че държавата ще си я търсим в космоса скоро.
54
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 53Американците нямат нито инженерите нито математиците за да направят космически кораб, та дори ракета без руски двигатели. Да се говори че след година ще сглобят един в гаража на наса е смешно...Докато Русия им разрешава ще летят на Союз. После ще скачат на батут.
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поради липса на мисия Мъск си прати електричката без батериите с един манекен вътре. Ако имаше технологията щеше сам да се качи там и да стане наистина велик ;))) Другия, който продаваше билети за тази година върна парите на туристите, въпреки, че каза, че има готова ракета. Защо? Ами защото вероятността да се случи нещо по време на излитането, полета или кацането е над 50%. Тоест в САЩ има 3 компании, обещаващи, че ще имат. А нямат.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците още нямат пилотируем кораб, защото тестовете изискват много пари, много РЕАЛНИ стартове и успешни мисии. А те нямат толкова мисии за да тестват пилотируеми кораби. По тази причина вероятно ще им отнеме не 3, а поне 10 години да изкарат сигурен пилотируем кораб. Отделен е въпроса, че в момента още не са отработили дори базовите технологии за такъв, тоест нямат какво да тестват.
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато някоя от тези 3 американски програми направи 35 години без загинал астронавт, ела да ми се обадиш. Това прави минимум 38 години, защото с тези 3 програми поне още 3 години никой няма да лети. Корабите съюз са подложени на постоянни модификации и усъвършенствания, които първо се изпитват на товарните кораби и след като са 100% сигурни и технологията им за производство е 100% проверена, чак тогава се използват при пилотирани кораби.
50
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТова звездите ли ти го наговориха?Союз е настоящето, да не кажа миналото. В момента в Щатите има поне 3 програми за пилотирани полети и е въпрос на време някоя да бъде одобрена от НАСА в близките години.Колкото и да са ми симпатични руснаците - ама поспаха поне 20 години и не виждам как ще наваксат - това е почти едно поколение загубени инженери. Ако почакат още малко - ще трябва да преоткриват всичко.
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственият досег на хората с космоса винаги е бил и винаги ще бъде руският Союз!
48
4
 
3
 
! Отговори
До ники преди 5 години
А ти дали знаеш какво значи "неандерталец"? Обяснявам - древен германец, ама много древен. Е, някои са отишли да живеят и другаде...Немски мигранти, де!За теб имам много точно словесно описание - архитъп плоскочел скучнописач.
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помня, преди години американците излъчваха директно изсрелването на една совалка, която изгоря още в атмосферата пред очите на целия свят.Всичко се случва , и най-дребното камъче тук може да обърне колата.
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МИ ПРЕДИ ДВЕ СЕДМИЦИ ЕДИН Ф 35 ПАДНА И ИЗГОРА КАТО ФАКЛА В ЮЖНА КАРОЛИНА.
45
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цената на цялата ракета е по - ниска от тази на един Ф 35. И все пак са по - наджедни, въпреки, че работят в доста по екстремни условия и режими. Проверете колко пилотируеми кораби от тази серия са паднали и колко Ф 35 са се разбили и сравнете резултатите ;))) И елате да си говорим за техника ;))) А за разработката на Ф 35 са отделено поне 10 пъти повече средства отколкото за цялата космическа програма на Русия ;)))
44
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е първия случай в историята на космическите пилотируеми полети, при които някой оцелява изобщо при такъв клас инцидент. Това не е реклама на руските кораби. Това е супер реклама. Инциденти се случват. Понякога са умишлено предизвикани, понякога поради човешка грешка, понякога поради лошо стечение на обстоятелствата. Други оцелели до сега не е имало. Приземяването на капсулата е било малко твърдо, доколкото разбрах. Щели да работят върху това.
43
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Космонавтите са спасени нали !!!!! А ония буркани..... совалките на Щатите де ...спаси ли се някой там !!!??така че не говорете против руската техника ...особенн0 когато става въпрос за космическа ...военна и ядрена индустрия ! ...
42
13
 
11
 
! Отговори
DreamTheater преди 5 години
Чудя се как преди няколко години съм имал смелостта да летя с Ту 154.Ужас!
41
13
 
9
 
! Отговори
луд късмет преди 5 години
всеки сам си преценя риска да се качва в руско возило важното е че няма жертви
40
6
 
21
 
! Отговори
Петър преди 5 години
Апаратите Саюз,нямаха аварии цели 35г,и коментари като тоя образ за неандарталската технология са смешни направо. А аз да го питам,напредничавата технология на Аполо колко трупа върна на земята бе многознайко..?
39
5
 
16
 
! Отговори
До Късмет и Ники преди 5 години
добре че е имало астронавт на борда да приземи ракетата----------Американският астронавт не е приземил Спасителният Модул на ракетата, той е вграден в системата й и се активира автоматично при повреда на носителят!Американските астронавти могат само да мечтаят за подобен носител (ракета)!Пример - катастрофата с Ченилджър при абсолютно идентичните обстоятелства, но при която загиват всички астронавти (мисля, че бяха 7, но не съм сигурен, можеш сам да потърсиш в нета)
38
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците изпращат първата и засега единствена сонда към Венера. Само, че киселинната атмосфера на Венера разяжда сондата преди да се е приземила. И все пак сондата изпраща много данни преди да се изчезне.Така че и руснаците са имали мисии до други планети.В последно време се дънят с ракетите си и това е факт, много спътници са загубени заради несполучливи изстрелвания. Губят пазар, и там се настанява Мъск.
37
20
 
6
 
! Отговори
ники преди 5 години
Неандертална технология.