Удар: Хванаха хакери, откраднали 100 милиона! Замесена е и България

Засегнати са над 40 000 души
Обновена: 16 май 2019 19:19 | 16 май 2019 18:12, Йордан Бързаков
24
Удар: Хванаха хакери, откраднали 100 милиона! Замесена е и България
Снимка: Reuters
Европол разби международна кибер банда, откраднала 100 милиона долара от повече от 40 000 души из целия свят, съобщава Нова телевизия.
 
Международната специализирана операция е проведена на територията на България, САЩ, Грузия, Молдова и Украйна. 
 
По данни на Европол, 10 от членовете на бандата са били арестувани в САЩ, а петима руснаци все още се издирват. Сред тях е човекът, за който властите смятат, че е създател на вируса. Един от заподозрените е екстрадиран от България в САЩ.
 
Бандата е използвала зловреден софтуер на име GozNym, който веднъж засегнал компютъра на жертвите, започва да улавя данните за онлайн банкиране и достъп до банковите сметки. 
 
Вирусът е "хибрид" между друга два по-стари софтуера, използвани предимно с цел кражба на информация. Единият от тях - вирусът Gozi е известен с това, че е ползван и преди при координирана атака срещу американски банки. Според експерти, комбинирането на двата зловредни софтуера създава "двуглаво чудовище", което трудно може да бъде открито, преди да нанесе вреди. 
 
Разследването показало уникален стил на работа на хакерите, които са се събрали след като са рекламирали уменията си онлайн, обявяват следователите от холандският клон на Европол в Хага. 
 
Алън Удуърд, компютърен специалист от Университета в Съри, разказва пред BBC, че авторите на този вирус са рекламирали своя "продукт", така че други престъпници да използват услугата на банкови измами и дори са го отдавали под наем.
 
"Този прийом е известен като "престъпление като услуга" и е с нарастваща характеристика през последните години, която позволява на организираните престъпни групи да преминат от традиционните наркосделки към много по-доходоносни кибер-престъпления", казва Удуърд. 
 
На десетимата задържани в САЩ са повдигнати обвинения за кражба на пари и изпирането им. Лидерът на мрежата ще бъде съден в Грузия, заедно със свой технически помощник. Есктрадираният от България хакер пък е отговарял за изпирането на парите през различни банкови сметки. Молдова  ще съди човекът, отговорен за криптирането на вируса. 
 
Разследването е безпрецедентно, особено по отношение на международното сътрудничество на различните разузнавателни агенции, казват следователите. 

24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
7
 
4
 
! Отговори
Швед ле е преди 1 година
за един прЕател питам. Ние истинските българи не сме способни на престъпление. Липсва ни този ген.
2
1
 
5
 
! Отговори
ЗНАНИЯ ТРЯБВАТ преди 1 година
НЕ СТАВА С НЕГРАМОТНИ И ПРОСТИ
ИСКА СЕ ИНТЕЛЕКТ,ПОЗНАНИЯ,КВАЛИФИКАЦИЯ,УМЕНИЯ
НЕ Е ЗА " ВСЕКА УСТА ЛЪЖИЦА"
ТА НЕ ИМ ЗАВИЖДАЙТЕ - НЯМА ДА ПОСТИГНЕТЕ РЕЗУЛТАТ-НЕ СТАВА С ПРИКАЗКИ
УЧЕТЕ ЗА ДА ЗАБОГАТЕЕТЕ- "ЗНАНИЕ - СИЛА" ДАМИ И ГОСПОДА
1
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** Румен Радев да налага вето или да дава ОСТАВКА!