Компания заплашва да съди италианци, направили клапи с 3Д принтер

3Д принтираните изделия струват едва ?1, а оригиналите - ?10 000
20 мар 2020 18:30,
100
Компания заплашва да съди италианци, направили клапи с 3Д принтер
Снимка: Facebook

Преди седмица в италианска болница се изправили пред истински проблем - свършили им животоспасяващи клапани, с които да третират болните от COVID-19. Доставчикът обаче заявил, че няма да успее с доставките на тези медицински изделия.

Toва накарало медиците да намерят начин да създадат реплика с 3Д принтиране. На призива им се отзовали Кристиан Фракаси и Алесандро Рамайоли, които работят в стартъп компанияа Isinnova. Те казали, че техният 3Д принтер  може да бъде използван за целта, пише Business Insider.

Когато обаче двамата поискали от производителя на клапите чертежи и размери на изделието. Компанията отказала и ги заплашила, че ще ги съди за нарушаване на патентни права. Фракаси и Рамайоли обаче не се отказали и просто измерили вече съществуваща клапа и създали три различни версии.

Създадените с 3D принтер клапи струват около 1 долар. Официалният производител обаче продава клапите за $11 000.

До 14 март техните изделия са помогнали на поне 10 пациента, пише Масимо Темпорели, основателят на италианската компания FabLab.

"Пациентите бяха с опасност за живота и ние просто действахме", обяснява Фракаси във Facebook. "Нямаме намерение да трупаме печалби от тази ситуация, ние няма да използваме дизайна или продукта за нещо друго, освен наложителното", пише той. Двамата иноватори потвърждават, че няма да разпространяват чертежите.

Фракаси признава, че 3Д принтираните клапи не са много устойчиви и трудно могат да бъдат използвани отново, но предвид хилядократно по-ниската цена не е трудно да бъдат направени нови.

Действията на двамата италианци не остават незабелязани и хиляди са им благодарили в социалните мрежи. Сред тях и италианският министър на технологичните иновации Паола Пизано.

Действията на двамата италианци не остават незабелязани и хиляди са им благодарили в социалните мрежи. Сред тях и италианският министър на технологичните иновации Паола Пизано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
Put IN преди 4 години
До V -о , да , света се развива , ти не . Направо те виждам как принтираш самолетчета много по-добри от Ф-16 и стаписваш целият свят . В България не можем да произведем дори стъклото на кабината или гума за колесника , какво оостава за целият самолет , а страна като Русия е принудена да внася материалите за композитните елементи на Су-57
85
0
 
5
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Ако са толко *** италианците нека го позволят.Щом неможе да доставят клапи ,а има как да се произведе тук се касае за спасяване на човешки живот.А за разликата в цената няма да говорим.1 долар и 11000долара,няма такава разлика.Трябва да забранят на тази фирма да доставя каквото и да е на територията на ЕС.
84
1
 
1
 
! Отговори
V преди 4 години
Възможностите на съвремените технологии не са само в медицината. боко тиквата си мисли че не можем да си направим сами изтребители при това по добри от ф16 защото ще са и много по нова технология като планер. Естествено че може .Света се разви ,а тикавата си остана недоразвит щото не е обличал работни дрехи през живота си ;)
83
0
 
4
 
! Отговори
Брей преди 4 години
Тези цени нормален човек ме може да си ги позволи. Ако не беше схемата с кражбата на осигуровките през здравната каса, разработката на такива скъпи апарати щеше да е безмислена, а на тяхно място ще има други на разумна цена. Таа лакомия и схемите за пари унищожиха здравеопазването.Както написа един доктор Касово здравеопазване. Целта не е здравето, а парите.
82
0
 
2
 
! Отговори
Дали преди 4 години
Колко хора могат да си позвлят такава цена. Такива работи се плащат с нашите пари от здравната каса, за да се лекуват с тях без пари крадливите политици.
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 85А и трилионите гражданска пара налети там? Ще ги върнеш ли? Или за скъсания тинзадник без пари може, щом му лепнеш някакъв кауза!
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнгелДа си създаде болницата дам, тогаз!
79
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Корпорациите трябва да се разформироват а научните открития трябва да са обществена собственост, а държавата да плаща щедро на откриватели и учени. "Хахаха! Извинявай, ама когато бюджета ти за наука е, колкото бюджета на една средностатистическа веливизиинна игра, няма защо да се чудиш, клас nVidea e хегемон, когато става въпрос за AI/ML. Ако се разчиташе само на държавите, нямаше и електричество да имаме. А как ти, ще си присвояваш чужди открития и разработки? Крадец!
78
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ужас бгМного съм си добре. Не с продавам на емоции, като повечето смитльовци. Целта ми е, да си живея добре живота, но не когато хората крадът чуждия труд е притеснително.
77
1
 
2
 
! Отговори
Язе преди 4 години
Съвременния капитализъм наречен свободен пазар е система която е в основата на това. Узаконена спекула. Трябва да се върне системата на държавния капитализъм. Корпорациите трябва да се разформироват а научните открития трябва да са обществена собственост, а държавата да плаща щедро на откриватели и учени. Трябва да има разумна горна граница на печалба и богатство. Лихвата трябва да се забрани, а парите да се върнат към същината си на средство за размяна не на стока както е сега. Златен стандарт.
76
1
 
2
 
! Отговори
Ужас бг преди 4 години
Чичи, явно освен детството и младостта си жертвал и психичното здраве.. Хъх
75
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 65ААА, значи аз съм ти виновен, че изкарвам повече пари и си живея живота? Ко? Снощи не съм ти длъжен мухльооооо! Плащал съм си данъците, играл съм по правилата, жертвал съм детството и юношеските си години, за да уча, после съм бачкл по 80 часа на седмица, за да съм там, където съм. Вашият вид е положил 1/20 от името усилие и реве, че нямал. Ми така шеее еее ... Смотльоооо. Криза било. Аз съм се подготвил за кризата. Това, че ти не си, не е мой проблем.изетник долен
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички "добродетели" дет сте се сбрали да обяснятвате как всичко трее да е безплатно - айде бегайте да доказвате с действия вашите думи - доброволци в болници ли сте или просто си мразите :)В магазина сега безплатно ли ви дават да си берете? И вашия труд ли е за без пари?
73
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А коя е фирмата и кои са собствениците мародери ?
72
0
 
12
 
! Отговори
BB преди 4 години
МОМЕНТАЛНА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА КОМПАНИЯТА И ВОЕНЕН СЪД НА СОБСТВЕНИЦИТЕ ЗА МАРОДЕРСТВО И ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИвановВъпреки това разликата в цената е огромна.
70
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи ето къде е проблема - не е важно да се спасят човешки животи, важното е да има печалба за някакъв мародер.Редно би било в случая прокуратурата да го попита тоя как е определена цената на изделието им, щом може да се произведе с толкова огромна разлика в цената. Ето това е спекула в най-чист вид!
69
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Събират всички директори от тая компания, и ги заключват в ония човешки кафези, дето се провесват от стълбове, на някое публично място, и така докато от тях останат само кости. Друг начин няма.
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво. Eто това е истински комунизъм, Китай също може да произведе всичко за 1 долар. Капитализма е един скъп и мръсен процес, който отделя много вредни емисии и замърсява планетата.
67
1
 
31
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Фирмата производител е безклуполен търгаш с живота на хората .Тази клапа 1 към 1 с оригинала струва на компанията не повече от 10$ парчето НО те я продават за 11 хил$ .Това е абсолютно безумие .Абсолютен монопол със жизненоважен продукт !