„Поехали!“ - преди 60 г. Юрий Гагарин стана първият човек, полетял в космоса

На 12 април 1961 г. в 9,07 ч. той излита с космическия кораб "Восток 1"
12 апр 2021 07:03, Елка Василева
171
„Поехали!“ - преди 60 г. Юрий Гагарин стана първият човек, полетял в космоса
Снимка: архив, БГНЕС

Юрий Гагарин стана първият човек, полетял в космоса, на 12 април 1961 г. - точно преди 60 години.

Съветският съюз може да е в историята, руската слава в космоса отдавна е отминала, но легендата Гагарин все още е жива - символ на руския успех и важен източник на национална гордост, пише АФП.

"Той е личност, която вдъхновява абсолютен консенсус, обединяващ нацията", казва биографът му Лев Данилкин.

Гагарин е роден и расте в семейство на дърводелец и доячка в колхоз, като дете преживява нацистката окупация на родното му село Клушино. Завършва техникум със специалност леяр, занимава се активно със спорт. През 50-те години започва да се увлича от авиацията и отбива военната си служба във военновъздушните сили. През 1959 г. подава заявление за включване в групата на кандидатите за космонавти и в началото на 1960 г. е одобрен.

Още по темата

На 12 април 1961 г. в 9 часа и седем минути московско време (6 часа и 7 минути по Гринуич) Гагарин се отправя в космоса от космодрума Байконур с космическия кораб "Восток 1". След 108 минути и една пълна обиколка на Земята Гагарин се приземява с парашут като първият човек, полетял в космоса.

„Поехали!“ /Тръгваме/ – това казва Гагарин при излитането. Тази дума става своеобразен символ на новата, космическата ера от развитието на човечеството.

За всички нас Юрий Гагарин е истински пример за подражание, каза пред ТАСС френският астронавт Тома Песке. "Често мислех за него в дългите часове преди нашия полет през 2016 г. със "Союз", каза той, спомняйки си първата си мисия до Международната космическа станция. "За мен бе голяма чест да премина по неговите стъпки на космодрума Байконур. Често съм се опитвал да си представя как се е чувствал Юрий Гагарин на 12 април 1961 г.", сподели Песке.

"Най-сложното в професията на космонавта е всичко, което се случва до отварянето на шлюза след скачването на кораба с космическата станция. До този момент на истинска радост не можем да бъдем застраховани от инциденти от личен или технически характер, които могат да попречат на поставената цел", каза астронавтът на Европейската космическа агенция.

Полетът на Юрий Гагарин откри нова ера в развитието на човешката цивилизация и подвигът му не бива да се подценява, каза за ТАСС първият словашки космонавт Иван Бела.

"Шестдесетата годишнина от първия полет на човек в космоса е един от най-големите празници за цялото човечество", подчерта той. "Юрий Алексеевич пръв преодоля земното притегляне и проправи пътя на хората във вселената". Според Бела полетът на Гагарин е стимулирал развитието на много сфери в науката.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
1
 
! Отговори
58036 преди 3 години
Първата му реплика от ксмоса е била "Тя /Земята/ е синя." Научих това от агличани.
115
2
 
3
 
! Отговори
До 134 Вирус преди 3 години
Не е така. Руските вестници бяха дезинфектирани. Това се усещаше по миризмата. Вестник Известия беше като гланциран, затова трябваше да се намачка добре преди да се ползва.
114
2
 
3
 
! Отговори
востановлим истину преди 3 години
Полета на Юрий Гагарин е една легенда, почиваща на истински герой и някои алегории.
113
3
 
4
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
Щирлиц, знаеш ли с какви самальоти летят и ПРЕДПОЧИТАТ да летят днешните съветчани ?Сами питам, де. ;)Не че няма съветско-руски самальоти в пальот, но ги ползват в Северна Корея, Куба и някои "по-развити" Африкански дэржави и точасти от Варна до Одесса.
112
2
 
5
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
До Щирлиц@"Първият полет на Ту-144 е преди първия полет на Конкорд.Невероятно,нали?"---Естествено, че беше. Бързаха, като ***, за да се изфукат с краднатите черетежи и недоизкусуреният самальот и затова се обосраха по време на демонстрацията в Париж.---"когда на глазах 250-350 000 зрителей внезапно перешл в пикирование, а через несколько секунд рассыпался в воздухе и рухнул на находившиеся под ним жилые районы городка Гуссенвилрь, расположенном в 6 километрах от аэропорта Ле-Бурже?"
111
5
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Първият полет на Ту-144 е преди първия полет на Конкорд.Невероятно,нали?
110
4
 
5
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
До дядо йоцо гледа@"И тъй като през 1961г, в СССР нямаше тоалетна хартия, Гагарин ползваше вестник 'Правда'"---А ние се пребърсвахме отзад и отпред с Органа на Нашата Партия - "Разбойническо Дяло" Злите езици говореха, че по този начин се получава физически допир с идеите на коминтерна.
109
6
 
5
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
Абе, той и танкистът-ефрейтор Калашников е нямал халхабер от огнестрелни оръжия, ама не им отърваше да кажат, че "имигриралият" в СеСеСеРе след ВСВ, Хуго Шмайзер и неговите колеги-заточеници, са направили автомата имени "Калашникава".Да не думам, че атомната бомбичка беше също крадната, самальота Конкордски, дека се разби на авиошоуто в Париж - тоже и т.н., и т.н., та чак до двигателите и каруците на леките автамабили.Недоизкусурени кражби и нищо повече !
108
3
 
5
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
Другаре, каквото и да причате, твай сичуейшънът.Сега дори и агентите им са слаба ракия. Всичко е крушение и дори официалните снимики за укри самальоти свалили нещастният Бойнг бяха фалшифицирани от аджамиите "комп-специалисти" на Овенното руско-съветско министерство, опитвайки се да ги пробутат за истински, но беха изфащани по долни червени ***.
107
7
 
4
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
Повтарям! Полетът на Гагарин е най-голямата мистификация, за която НЯМА документални кадри.Единственият източник загина.По това време Мосфильм-КаГъБъ са работили като тандем и сътвориха уникален шедьовър, за който Голивуд може сама да им диша прахта.Полетът до Марс във филма Capricorn One, откъдето тръгнаха и конспирациите за полет до Луната и назад е слаба бира.
106
5
 
8
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
И тъй като през 1961г, в СССР нямаше тоалетна хартия, Гагарин ползваше вестник 'Правда'
105
7
 
5
 
! Отговори
Щерев преди 3 години
Първи виждат извънземен космически кораб самите руснаци . Като го видели паднали на колене и молели за милост " Госпади памаги нас"...А то не било космически кораб а Ф 16..ха.ха.ха.ха
104
3
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
Първата ракета в космоса е изстреляна на 03.10.1942г. от полигона Пенемюнде от немски инженери ръководени от Вернер фон Браун и Хелмут Грьоттруп. Първото животно е м.муната Алберт изстрелян от американски инженери ръководени от В. фон Браун в 1949г. Кучето Лайка е изстреляно през 1957г. от съветски инженери ръководени от Хелмут Грьоттруп - основателя на съветската космическа програма. През 1961г., съветските инженери под ръководството на украинеца Корольов изстреляха руснака Юрий Гагарин.
103
4
 
7
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Тъжен ден за туркуфилити.
102
2
 
12
 
! Отговори
кики преди 3 години
Велик
101
17
 
10
 
! Отговори
Ужасена преди 3 години
Долна лъжа. Доказано е, никога руснаците не са пращали човек в космоса. Руснаците са най големите лъжци.
100
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаИзвинявай звучиш все едно си объркал имената.Вместо СШЕА си написал Русия.
99
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално СССР беше най силна .
98
7
 
7
 
! Отговори
SS преди 3 години
Юрий Гагарин e велик и затова, че наистина обиколи земята, докато хамеркнанците за своята "космическа програма" по това време са разчитали предимно на ...Холивуд
97
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бургерите и до днес не могат да преживеят факта, че първият човек в космоса е руснак.През 1957 г., когато руснаците изстрелват Спутник, американски журналист целия трепери в злоба и предава ядосано от Москва: "Как може нация от селяни, които орат с ралото, да пращат спътник в Космоса?! Как?!" :))