„Поехали!“ - преди 60 г. Юрий Гагарин стана първият човек, полетял в космоса

На 12 април 1961 г. в 9,07 ч. той излита с космическия кораб "Восток 1"
12 апр 2021 07:03, Елка Василева
171
„Поехали!“ - преди 60 г. Юрий Гагарин стана първият човек, полетял в космоса
Снимка: архив, БГНЕС

Юрий Гагарин стана първият човек, полетял в космоса, на 12 април 1961 г. - точно преди 60 години.

Съветският съюз може да е в историята, руската слава в космоса отдавна е отминала, но легендата Гагарин все още е жива - символ на руския успех и важен източник на национална гордост, пише АФП.

"Той е личност, която вдъхновява абсолютен консенсус, обединяващ нацията", казва биографът му Лев Данилкин.

Гагарин е роден и расте в семейство на дърводелец и доячка в колхоз, като дете преживява нацистката окупация на родното му село Клушино. Завършва техникум със специалност леяр, занимава се активно със спорт. През 50-те години започва да се увлича от авиацията и отбива военната си служба във военновъздушните сили. През 1959 г. подава заявление за включване в групата на кандидатите за космонавти и в началото на 1960 г. е одобрен.

Още по темата

На 12 април 1961 г. в 9 часа и седем минути московско време (6 часа и 7 минути по Гринуич) Гагарин се отправя в космоса от космодрума Байконур с космическия кораб "Восток 1". След 108 минути и една пълна обиколка на Земята Гагарин се приземява с парашут като първият човек, полетял в космоса.

„Поехали!“ /Тръгваме/ – това казва Гагарин при излитането. Тази дума става своеобразен символ на новата, космическата ера от развитието на човечеството.

За всички нас Юрий Гагарин е истински пример за подражание, каза пред ТАСС френският астронавт Тома Песке. "Често мислех за него в дългите часове преди нашия полет през 2016 г. със "Союз", каза той, спомняйки си първата си мисия до Международната космическа станция. "За мен бе голяма чест да премина по неговите стъпки на космодрума Байконур. Често съм се опитвал да си представя как се е чувствал Юрий Гагарин на 12 април 1961 г.", сподели Песке.

"Най-сложното в професията на космонавта е всичко, което се случва до отварянето на шлюза след скачването на кораба с космическата станция. До този момент на истинска радост не можем да бъдем застраховани от инциденти от личен или технически характер, които могат да попречат на поставената цел", каза астронавтът на Европейската космическа агенция.

Полетът на Юрий Гагарин откри нова ера в развитието на човешката цивилизация и подвигът му не бива да се подценява, каза за ТАСС първият словашки космонавт Иван Бела.

"Шестдесетата годишнина от първия полет на човек в космоса е един от най-големите празници за цялото човечество", подчерта той. "Юрий Алексеевич пръв преодоля земното притегляне и проправи пътя на хората във вселената". Според Бела полетът на Гагарин е стимулирал развитието на много сфери в науката.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
4
 
! Отговори
Alex преди 3 години
Портретът му е винаги до мен. Поехали!
75
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Полетът на Аполо 11 е бил следен подробно от СССР, ако имаше измама щяха веднага да разберат и да раздухат скандал".--Това оправдание просто е изсмукано от пръстите, измисли друго.
74
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И децата вече знаят, че на луната няма вятър.
73
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато след ВСВ САЩ останаха непокътнати и строяха нови градове, нови заводи и нови домове, а Русия тряваше сама да възстановява разрушени градове, разрушени заводи и разрушени домове, тогава Русия пусна първия спътник в космоса и изпревари запада във високите технологии въпреки разрушенията от войната.
72
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
16 май 1968г. селцето Май Лай, Виетнам. Американски войник опира дулото на пистолета си в главата на млада жена и я принуждава да прави орална любов на собствения и син. След това пред очите и пуска един куршум в главата на момчето, после застрелва и нея. Американците избиват цялото село до крак - 504 души, само цивилни - жени, старци и деца, не е имало въоръжени. Никой от ротата не се противопоставя на клането. Командирът после е съден от военне съд, но помилван лично от президента Никсън.
71
3
 
7
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Лъжата не е първата и няма да бъде последната. При полета на кучето Лайка, всеки ден, в продължение на 7 дни, руснаците осведомяват света за самочувствието на кучето. Гадното в случая е, че Лайка е била мъртва на седмия час от полета, след продължила няколко часа агония, поради повишаване на температурата в кабината. Седем дни руснаците поднасят на света лъжите за самочувствието на мъртвото куче
70
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към самия Юрий Гагарин изпитвам уважение - бил е много слънчев и позитивен човек, тотално различен от повечето съветски другари и тяхната безумна система. Неслучайно го ползват като рекламно лице, а после когато явно е измъчван от някакви тайни, които е бил принуден да крие и видял уродливите страни на същата на тази система го ликвидират.Oбаче много съмнителни неща се появиха покрай този полет, дано и в Русия някога се появи честен човек, който да отвори архивите и разкрие истината
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Калеко АлекоНийл Армстронг е първият човек на Луната, но изобщо не е последния.
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пияница мистикда бе, точно заради волгата и парите е излетял, глупости. Изобщо не разбирате духа на пионерите, явно.Подвигът е факт и е значим за цялото човечество, но тези евтини полит-PR послания (ние сме първи) вече леко са бзесмислени. Дано някой ден руснаците надживеят комплексите си.
67
6
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Преди около 60 години Юрий Гагарин направи една околоземна обиколка в стратосферата на Земята и кацна аварийно..В открития Космосмос полетя Нийл Армстнонг няколко години след това и дори стъпи Луната, нещо което не е правено оттогава..Хубаво е да наричаме нещата с истинските им имена, за да не робуваме на фетиши отпреди 30-40г., когато и ние се изкарвахме космическа нация покрай големият брат, въпреки че "Союз 33" с Георги Иванов претърпя авария и дори не успя да се скачи с орбиталната станция..
66
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Истинатамного си зле! върви на доктор, но съмнявам се че ще ти помогне.
65
2
 
7
 
! Отговори
eve1 преди 3 години
Юрий Гагарин е гордост за цялото прогресивно човечество!
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
руснаците са яки: и водка пият и добри ракети и ваксини правят.
63
2
 
12
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Алоооо, герберските тролчета, няма ли поне в този случай да замълчите! Знаем че сте гладни, и по-гладни ще ставате. Ама имайте малко уважение към хората, които са направили нещо и цял свят ги знае! Колкото и да плюете, нищо няма да промените, само си показвате про-ста-щи-ната!!!
62
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Апък това - "Поехали!" - направо кърти мифки.И казано с много комсомолски ентусиазъм.Толкова е фалшиво - и във филма за първия полет използваха същия запис.ОТВРАТ
61
4
 
7
 
! Отговори
Истината преди 3 години
А днес Роскосмос под ръководството на великият Рогозин произвежда водка "Поехали". АМЕРИКАНЦИТЕ НИКОГА НЯМА ДА ПОВТОРЯТ ТОЗИ ГРАНДИОЗЕН РУСКИ УСПЕХ!
60
1
 
2
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Илюминат-Заговорник - прав си. И за да де останеш назад, 60 години по късно ти излъчи собствения си филм - "..Бръмбарите в празната ми глава.."!
59
3
 
10
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Хвала! Хора като Гагарин са и ще бъдат завинаги в Световната История. Записали са името си с Големи Букви. Това е!
58
3
 
4
 
! Отговори
Илюминат-Заговорник преди 3 години
Няма такова нещо, това е постановка на "Мосфильм" под режисурата на първия секретар на кпсс. И за да не останат назад от Холивуд с продучентска къща НАСА пускат филма "Кацането на Луната" .
57
6
 
7
 
! Отговори
Истината преди 3 години
До Анонимен до Истината..... Да не би да работиш в НАСА, че ги знаеш тези работи за кацналите на луната след 1969 ?..... Не мога да разбера русофилската упоритост за тотално отричане на американските постижения в Космоса. Лунната програма продължава от 1969 до 1972 и има 6 прилунявотия като 12 астронавти са кацали на Луната. Според русофилите обаче, Кубпик и Холивуд са работели нондтоп за нуждите на НАСА.

Спонсорирани публикации