Дигитална лична карта в телефона - как ще работи?

Министър Божанов: Приложението ще е готово до края на лятото
Обновена: 19 фев 2022 22:29 | 19 фев 2022 22:29, Веселина Йорданова
118

Министерството на електронното управление задейства процедурата по създаването на мобилно приложение за електронна идентификация. Идеята за дигиталната лична карта е да я носим в мобилните си телефони.

"В телефона си ще имаме приложение, с което ще можем да използваме повечето електронни услуги, налични до момента, и всички бъдещи такива. Когато отворим сайт на институция, която предлага електронни услуги, ще можем или със сканиране на QR код, или с нотификация на телефона да одобрим вход в системата. След като попълним заявление във въпросната система - да можем да го попълним със същия процес", обясни министърът на електронното управление Божидар Божанов в "Директно".

Мобилното приложение ще с достъп до регистрите и чрез него ще можем да си попълваме данните автоматично.

"Максимално удобно, в мобилния телефон, но в същия момент максимално сигурно и с подходяща криптография", посочи министърът пред Bulgaria ON AIR и уточни, че приложението ще е налично за Android и iOS.

"Няма да разчитаме да има Google Play, обаче. Дори и телефонът да не е оторизиран от Google, това няма да е проблем и приложението ще си работи", допълни той.

Вижте подробности във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
9
 
! Отговори
ЛАПА ПАри преди 2 години
ИТ блогъра вече *** пари за милиони. Само с глупости. Паспопртите си имат чипове с данни вече за какъв зор ще прави проект лична карта в смартфон за да крадее пари държавни
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БСТа това е топ дестинация за българите. Те там ходеха даже в най-тежката Ковид вълна.
48
20
 
6
 
! Отговори
Бх преди 2 години
Ама много си обичаме да ни е гадно, да си губим времето с некви неучтиви селянки по разни гишета и да им се молим да си свършат работата... Тяхната работа, не нашата. С дигитализация и малко ограмотяване може да се премахнат 80% от глупостите в администрацията. На едно место в южното полукълбо ЛК са дигитални от 3 години, но администрацията е вързана от преди 15. Издаване на документи, подновяване на книжки, рег на кола, застраховка - всичко онлайн и за 15 минути. Само за стари коли има преглед.
47
3
 
23
 
! Отговори
QR код на челото преди 2 години
Това се очертава чипове, инжекции сертификати и татуировки на хората на челата да си носят QR кодовете. Може и уши да дупчат и да режат.
46
2
 
11
 
! Отговори
Емигрантка преди 2 години
При тази масова неграмотност в България и по държавните учреждения ще стане наистина весело с тази дигитализация. По света отдавна лични карти, шофьорски книжки и други подобни са електронни. Те едно свястно приложение с QR код не можа да измислят по време на Ковид за контактно проследяване и ваксинационен унигициран сертификат за Европа, та ше видим каква ще я натворят.
45
1
 
18
 
! Отговори
Ами старите и бедни преди 2 години
Какво ще правят старите бедни пенсионери? Нямат пари за смартфони недовиждат треперят им ръцете особено ако са болни от паркинсон? Ами инвалидите без ръце и хората без зрение слепите как ще ползуват смартфони с мобилни апове? А пенсионерите как да плащат скъпарския мобилен интернет на мобилниците?
44
3
 
23
 
! Отговори
Започва се ЧИПИРАНЕ преди 2 години
В телефона после в чип под кожата с инжекция финалният стадий ще бъде чипове в мозъците на хората така направени че да не се вадят
43
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да за това естонците са толкова загубени, че с чиповете на личните им карти могат да ги ползват къде ли не вместо навсякъде да ходят с папки по опашки. За това и естонци продадоха скайп две години след създаването си на ибей за над 2.5 милиарда, щото са загубени.
42
3
 
14
 
! Отговори
Ваня преди 2 години
Никакви технологии в България! Народа каза НЕ!
41
0
 
2
 
! Отговори
До 54 преди 2 години
За 100лв се взимат поне 20 лични карти.
40
5
 
5
 
! Отговори
Геша преди 2 години
Българите не сме глупави. Ние винаги ще бъдем против технологиите и развитието. Първата крачка е да се забранят училищата и университетите, които пропагандират технологии. България не се е построила от висшисти. На човек му е достатъчен 4-и клас за да си гледа работата.
39
1
 
1
 
! Отговори
До 50 преди 2 години
Гълъбче, ами то и сега ти ги имат с всяко влизане в нета. Преди можеше да платиш на някоя леля обикновено работеща в паспортното стотина лева и срещу дадено име да предостави пълна информация за търсеното лице.
38
11
 
3
 
! Отговори
БС преди 2 години
Рано или късно, това ще стане, има го вече на други места по света. А на мрънкалниците тук ще им предложа Занзибар, там сигурно ще се въведе доста по-късно.
37
2
 
15
 
! Отговори
Мая преди 2 години
Исками да живеим спокойно като при соца. Да има работа и заводи и да правим консерви, тел и мотики за хората от народа. Само така ще се опрайме а не с американски телефони и измислици
36
4
 
0
 
! Отговори
До 50 преди 2 години
Какво точно смяташ, че може да се направи с данните от личната ти карта?
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой плаща с какви пари за тези политики, и от кого е решено въобще. Диктат на световното правителство за депопулация.
34
4
 
3
 
! Отговори
12345 преди 2 години
Никой не Ви кара да си ползвате телефона.Всеки сам си преценя.
33
3
 
7
 
! Отговори
Мая преди 2 години
Народа не ще сертификатииии. Искаме пъри като запада или вън Балгария от ЕС и от Америка! Народе сабоди сеееее
32
0
 
16
 
! Отговори
До 42 преди 2 години
ЦРУ отдавна могат да следят който си поискат телефон. А и не само те. Припомням ти за софтуера "Пегасус". А колко още има, за които не знаеш.
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ли скоро и министър на концлагерите. Гледам натам сме тръгнали. Или този е отговорен и за това.