Дигитална лична карта в телефона - как ще работи?

Министър Божанов: Приложението ще е готово до края на лятото
Обновена: 19 фев 2022 22:29 | 19 фев 2022 22:29, Веселина Йорданова
118

Министерството на електронното управление задейства процедурата по създаването на мобилно приложение за електронна идентификация. Идеята за дигиталната лична карта е да я носим в мобилните си телефони.

"В телефона си ще имаме приложение, с което ще можем да използваме повечето електронни услуги, налични до момента, и всички бъдещи такива. Когато отворим сайт на институция, която предлага електронни услуги, ще можем или със сканиране на QR код, или с нотификация на телефона да одобрим вход в системата. След като попълним заявление във въпросната система - да можем да го попълним със същия процес", обясни министърът на електронното управление Божидар Божанов в "Директно".

Мобилното приложение ще с достъп до регистрите и чрез него ще можем да си попълваме данните автоматично.

"Максимално удобно, в мобилния телефон, но в същия момент максимално сигурно и с подходяща криптография", посочи министърът пред Bulgaria ON AIR и уточни, че приложението ще е налично за Android и iOS.

"Няма да разчитаме да има Google Play, обаче. Дори и телефонът да не е оторизиран от Google, това няма да е проблем и приложението ще си работи", допълни той.

Вижте подробности във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
12
 
! Отговори
Предложение преди 2 години
Експериментално правителството да си дигитализира личните данни в телефоните за 6 месеца
69
1
 
17
 
! Отговори
Док преди 2 години
Като знам каква му е дигиталната култура на българина, подобно "нововъведение" ще даде уникална възможност на хакерите буквално да занулят когото си пожелаят.
68
2
 
20
 
! Отговори
Тук някои преди 2 години
Си въобразяват, че картата ше им дава бързи електронни услуги, не, не, дураци, хляб ще ви дават с нея!!! То пък бива, бива китайци, ама като бг китайците няма други!
67
0
 
18
 
! Отговори
То преди 2 години
и сега нищо не е защитено от личните ни данни - нап, кат и всички ***, още една стъпка към ограничаване на свободата.
66
0
 
20
 
! Отговори
Опааааа, преди 2 години
Честито, китайци!Пък аз се чудех защо ни ги пратиха новите юпита...
65
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както могат да ви копират данните от банковата карта така могат да ви копират данните от чипа на личната карта. А от цифровата лична карта ако откраднат данни може дори да не разберете.
64
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хакерите аплодират това решение с двете си ръце са ЗА.
63
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Максимално удобно ще е и за зложелатели, които да имат постоянен достъп до личните ви данни. Оттам вероятността в един миг да ви занулят банковите сметки и да ви прехвърлят с няколко клика собствеността на поредица мними купувачи е твърде вероятна. А после се уповавайте на справедливите ни съдилища и закони.
62
1
 
42
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Подготовка към тотален контрол на новия световен електронен концлагер и диктатура на психопатите терористи и либерал-глобалистите
61
1
 
25
 
! Отговори
Диги преди 2 години
Побъркаха се тотално.
60
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 76 "Събудете се мамка му!!!" -- кой да се събуди? Същите дето гласуваха за цяря, боко, слави, а сега и за киро ли? Виж, че мнозинството няма капацитета да мисли 2 дена напред, какво остова да се мисли в хоризонт от месеци или години. Направо не мога да повярвам как толкова много хора останаха ненабодени, но това предполагам ни е вродено недоверие към властта... което до някаква степен противоречи на оч4ата вяра в месии... ама...
59
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е целта. Новия световен ред иска тотална дикстатура. Събудете се мамка му!!!
58
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредното доказателство, че пп и простокиро са марионетки на глобалистите!
57
1
 
25
 
! Отговори
zxc11 преди 2 години
NOKIA с копчета ми е телефона, и на такса 4.90 от преди 15-20години тарифен план, нямам интернет. Дали ще ми се наложи да преподписвам договор на два-три пъти по-висока цена за да имам лична карта?
56
1
 
37
 
! Отговори
Колегаа.. преди 2 години
..Абе я не ме занимавай с глупости ! Значи ако стане нещо с телефона, оставаш без лична карта, така ли ! Някви "приятели" просто искат да ви обсебят, не си ли давате сметка ?!
55
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжанко да каже за баба Пена от Долно Уйново откъде ще вземе телефон, гарантира ли, че няма да има неуторизиран достъп в тези кибервойни и за да има успех тази апликация трябва да е прилага правителство и министър, който се ползва с доверие. Нищо няма да стане, само Лъжанко ще пръсне пари за нищо. В коя нормална държава има дигитална карта. Аз, лично никога няма да си инсталирам това приложение. Лъжанко преди да почне да харчи пари да се допита до юристите кои закони и конст. нарушава.
54
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А който не желае да притежава мобилни устройства?
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ще замени електронния подпис при влизане в системи на администрацията ли?
52
0
 
31
 
! Отговори
престъпници преди 2 години
Стъпка към социалния рейтинг, както е в китай
51
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичката Мара втасала, само дигитална лична карта й липсва.Ама да й я вържат и със здравното досие, и с банковите кредити, и с данъчните задължения, че да й е по-комфортно.