"Невалидни данни": Google ще спре да дава отговори на "глупави въпроси"

Търсачката ще бъде актуализирaнa, за да намали броя на грешки, които допуска
12 авг 2022 09:53, Йоана Цонева
19
"Невалидни данни": Google ще спре да дава отговори на "глупави въпроси"
Снимка: БГНЕС

Google ще спре да дава бързи отговори на глупави въпроси, съобщи компанията, която се стреми да подобри услугата "featured snippets" в своята търсачка.

Това означава, че потребителите трябва да виждат по-малко отговори на въпроси като "Кога Снупи е убил Ейбрахам Линкълн?", на които услугата някога весело отговаряше с "1865 г." - правилната дата, но много грешен убиец.

"Това очевидно не е най-полезният начин за показване на този резултат", заяви ръководителят на отдела за търсене на компанията Панду Наяк в блогпост, в който обяви промените. "Обучихме системите си да стават все по-добри в откриването на този вид фалшиви предпоставки, които не са много чести, но има случаи, в които не е полезно да се показва препоръчан фрагмент. С тази актуализация намалихме с 40 % задействането на препоръчани фрагменти в тези случаи."

Извадките, които понякога се показват като препоръчан отговор на директно зададени въпроси към търсачката на Google, отдавна са крайъгълен камък на стратегията на компанията за изкуствен интелект. Същата технология захранва нейните интелигентни високоговорители и гласови асистенти и позволява на търсачката да удовлетворява заявки за търсене, без посетителите да кликат върху други уебсайтове.

Но фрагментите, които се генерират автоматично от съдържанието на уебсайтовете, също са трън в очите на Google от също толкова дълго време. През 2017 г. компанията беше обвинена в разпространяване на "фалшиви новини", след като в резултат на представен фрагмент за запитването "Планира ли Обама преврат?", гласовият асистент на Google весело съобщи на потребителите: "Обама всъщност може би планира комунистически преврат в края на мандата си през 2016 г.", след като откри информацията в конспиративен уебсайт.

Още по темата
Други грешки са по-комични. Компанията с готовност казва на потребителите, че стълбите са изобретени през 1946 г. - след като е прочела уебсайт, който приписва определена американска разпоредба за безопасност на тази дата - или несъзнателно повтаря шега на Монти Пайтън, когато я попитат: "Защо пожарните коли са червени?"

В стремежа си да се справи с първопричината за подобни грешки Google въвежда и нови предупреждения за случаите, когато даден термин за търсене е попаднал в "празнота в данните" - въпрос, на който добър отговор може просто да не съществува.

"Изглежда, че няма много добри резултати за това търсене", предупреждава сега сайтът потребителите, които попаднат на такова запитване.

"Това не означава, че не е налична полезна информация или че даден резултат е с ниско качество", казва Нейак. "Тези известия предоставят контекст за целия набор от резултати на страницата и винаги можете да видите резултатите за вашето запитване, дори когато е налице препоръката."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г., добре че има и Яндекс - да знам какво не ми давате.
15
0
 
0
 
! Отговори
Неглупак преди 1 година
Аха, затова започнах да ви сменям за много от търсенията си. Рано или късно всичко достига ентрпия. Време ви е хаосът да ви погълне.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха, диктатурата се задълбочава, лека полека ни го нал, узв,ат на два ката, ама то е за наше добро бе.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега Лена от къде ще черпи данни?
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все ни е тая.
11
0
 
4
 
! Отговори
11 преди 1 година
До АнонимеН 9 -------------- Ами няма такова нещо. Всъщност, гугълът персонализира резултатите и явно при теб е разбрал, че искаш да ти се разпори ауспухът...
10
0
 
1
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
DuckDuckGo изобщо няма такава функционалност
9
2
 
13
 
! Отговори
Очила преди 1 година
Първо гугъла да спре незаконното следене на хората,бисквитки и простотии и да ги скъсва от спамещите реклами които никой не гледа и задръстват устройствата на народонаселението!Ето например туйсайтче ми праща повече реклами отколкото съдържание!
8
3
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
КАТО НАПИШЕШ В ГООГЛЕТО: КОМУНИСТ РАЗПРАН / И ПЪРВИТЕ РЕЗУЛТАТИ В ИЗОБРАЖЕНИЯ СА: КОСТОВ, СТАЛИН И ПУТЪН!
7
0
 
1
 
! Отговори
София преди 1 година
Ползвайте duckduckgo и няма да имате проблеми.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питайте Гугъл кой е бай чекмеджан старият строящ сикаджия, известен сред народа като алтън кюлчан суджук баба,отговорът ще ви смая.
5
1
 
12
 
! Отговори
Майстора преди 1 година
Може ли за последно да задам един глупав въпрос, КОЙ преценява кои въпроси са "глупави"?
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А въпроси от рода "Колко е изкарала от ваксинобесието Фон дер Лайн, чийто съпруг е свързан с Файзер" или пък "Защо Байдън с едно телефонно обажнане свали генералния прокурор на Украйна за да не разледва бизнеса на сина му" също ли ще са "невалидни данни"? За един приятел питам.
3
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 1 година
То па ний сме китка!
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това се нарича цензура - ползвайте други търсачки и се борете срещу режимите!
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще загубят американската аудитория!