¬ япони€ котките ще получават здравна помощ чрез »»

CatsMe! Ќабира попул€рност сред местните
13 юни 2024 21:40, »нна јнгелова
8
¬ япони€ котките ще получават здравна помощ чрез »»
—нимка: Pixabay

CatsMe! ≈ новото мобилно приложение, което се радва на широка попул€рност в япони€. ѕриложението се управл€ва от изкуствен интелект и определ€ дали котката изпитва болка, съобщава –ойтерс.

“ова намал€ва силно догадките дали е належащо да се предприеме стресиращото за домашни€ любимец пътуване до ветеринарни€ лекар.

¬ япони€ домашните любимци са на особена почит, особено сред застар€ващото население и намал€ващата раждаемост. японската асоциаци€ за храни за домашни любимци изчисл€ва, че през миналата година в страната е имало почти 16 милиона домашни котки и кучета, което е повече от бро€ на децата под 15 години.

“ехнологични€т стартъп Carelogy и изследователи от ”ниверситета Ќихон разработиха CatsMe!, като го обучиха посредством 6 хил€ди снимки на котки. ѕриложението за смартфон вече е използвано от над 230 хил€ди клиенти от пускането му на пазара миналата година.

–азработчиците твърд€т, че точността му е над 95%, и очакват тази степен да се подобри, когато изкуствени€т интелект се обучава върху повече котешки лица, допълва Ѕ“ј.

ѕрофесорът от ”ниверситета Ќихон  азу€ ≈дамура об€сн€ва, че опитни ветеринари като него могат да определ€т до известна степен дали едно животно изпитва болка или не, но това е доста по-трудна задача за собствениците.

"Ќашите статистически данни показват, че повече от 70% от възрастните котки имат артрит и болки, но само 2% от т€х действително отиват в болница“, казва ≈дамура и добав€: „“ака че вместо окончателна диагноза ние използваме приложението като инструмент, за да информираме собствениците дали ситуаци€та е нормална или не, за да могат те да предприемат здравни мерки".
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


8
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
7
8
 
6
 
! ќтговори
ƒемограф —оциолог преди 4 седмици
 огато в едно общество котките и кучетата станат повече от децата - то е обречено да загине!
6
1
 
10
 
! ќтговори
пи€ница мистик преди 1 месец
»маше и още нещо, дето ме потресе в котките. ќказа се, че €понските котки, а €понците са най-големите любители на котки в света са с по-различен темперамент от американските. јмериканските били много по=общителни и доверчиви, докато €понските по-плахи и бо€зливи. » това е защото попиват от културата и темперамента на обществото в което живе€т. ≈мпати страхотни
5
0
 
10
 
! ќтговори
пи€ница мистик преди 1 месец
√ледах един документален филм в Ќетфликс, който е абониран нека го потърси.  отките освен, че са 2 пъти по-умни от кучетата, защото има 150 милиарда синапса в мозъка срещу 70 на кучето, изобщо не е в€рно, че се привързвали към дома. Ќаправиха експерименти и то учени, дето само с котки се занимават. јми привързват си се към стопанина, но са със своенравен характер. ќтделно са били страхотни емпати. “и ако си €досан и б€гат от теб и обратното. ”сещат ни емоциите
4
2
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ѕраво! японеца пак е напред, радвам се, че сме били съюзници
3
1
 
4
 
! ќтговори
ј« Ћ≈ ”¬јћ ћќя  ќ“ј  преди 1 месец
 ќ…“ќ ≈ ¬ ѕќ—“ќяЌЌ» –јЌ» ќ“ Ѕќ≈¬≈ — ƒЏ–“»  ќ“ј–ј÷», —  »—Ћќ–ќƒЌј ¬ќƒј
2
2
 
15
 
! ќтговори
–умен  он€ преди 1 месец
 оето ще рече че хората в Ѕг.тр€бва да завиждат на котките в япони€.
1
9
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ћай е време за кометата ...