ръвен тест с »» ще диагностицира ѕаркинсон

ƒиагнозата може да се постави 7 г. преди първите симптоми
20 юни 2024 14:40, »нна јнгелова
10
 ръвен тест с »» ще диагностицира ѕаркинсон
—нимка: Pixabay

”чени от  алифорнийски€ университет и ”ниверситетски€ медицински център в √ьотинген, √ермани€ съвместно са разработили кръвен тест с помощта на изкуствен интелект, който да помага в ранното откриване на болестта ѕаркинсон до седем години преди по€вата на първите симптоми.

ѕаркинсонът зас€га около 10 милиона душа в света и е най-бързо развиващото се невродегенеративно забол€ване. “о се причин€ва от смъртта на нервните клетки в субстанци€ нигра на мозъка, което води до загуба на производството на допамин поради натрупването на протеина алфа-синуклеин, съобщава Ќова.

Ќасто€щото лечение включва заместваща терапи€ с допамин след про€ва на симптоми, като треперене и проблеми с паметта. –анното прогнозиране може да даде възможност за лечение, което да защити клетките, произвеждащи допамин, и потенциално да забави или спре развитието на болестта. ¬ изследването, публикувано в Nature Communications, е използвано машинно обучение за анализ на осем биомаркера, базирани на кръв, като е постигната 100% точност на диагнозата.

“естът е направен върху пациенти с разстройство на поведението с бързи очни движени€ (iRBD) - състо€ние, предшестващо синуклеинопатии като ѕаркинсон. »зкуствени€т интелект точно прогнозира, че 79 % от пациентите с iRBD ще разви€т ѕаркинсон, което съответства на процента на клинично преобразуване в продължение на години.

ƒ-р ћайкъл Ѕартл и д-р ƒжени ’елквист, съавтори на изследването, подчертават, че идентифицирайки тези протеини в кръвта, може да даде възможност за по-ранни лекарствени терапии, които потенциално да забав€т развитието на болестта. ≈кипът продължава да тества точността върху високорискови лица и има за цел да разработи по-прост тест за кръвни точки за още по-ранно откриване.

»зследването, финансирано от н€колко организации, сред които и британската организаци€ "ѕаркинсон", представл€ва значителна стъпка към създаването на окончателен диагностичен тест за ѕаркинсон.
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


10
ќще от “ехнологии
ƒепутат от бъдещето: AI Steve ще участва на вота на ќстрова
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
8
0
 
0
 
! ќтговори
» и преди 3 седмици
ўе ви бръкне у тъмното место но не и да ви лекува. √лу па ци.
7
0
 
3
 
! ќтговори
до номер 3 преди 3 седмици
јко четеш - не е смъртна присъда. Ќа д€до му го откриха на 69, сега е на 91. ѕие ми ра пек син и *** до пар, но за всеки е индивидуално какво му помага. ѕрепоръчвам д-р ќлга √ригорова от ћедицинска јкадеми€. ”спех!
6
1
 
2
 
! ќтговори
»вза преди 3 седмици
Ѕл€, бл€. ¬сичко е пари и то много.ѕази боже но дори и открита до сега н€ма излекуван.Ѕќ√ да ме пази,но са много умниците.
5
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
»» дава рецепта на пица с лепило, само грамажа не е дал.:)) —ега че ви лечи и постав€ диагноза.:)) ≈, колко че оживе€т с негова помощ, че се види, май по добре сами.:)):)):))
4
2
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
"седем години преди по€вата на първите симптоми" - на мен това ми прилича и на нова схема за разбол€ване на здрави хора под претекст, че ј» им е "открил" "нещо", което ще про€ви първи симптоми след еди-колко си време и ако искам "да предотврат€" или "забав€" симптомите ще ми се препоръча да пи€ еди-какво си лекарство... и гарантирано ще про€в€ симптоми след еди-колко си време...'
3
1
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ћо€т баща е на 78 години и преди една година го диагностицираха с ѕаркинсон. ѕоне сме в първи стадий и само ръцете му трепер€т, ама неврологът каза, че ще става по-зле с годините. Ќ€ма лечение. ѕие н€какви лекарство уж за забав€не на прогреса на болестта, ама, по 200 лв е лекарството
2
4
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ƒо ¬ид€л Ќ€ма лекарство и целта е по-скоро да събират данни за ƒЌ  на пациента.
1
5
 
7
 
! ќтговори
¬ид€л преди 3 седмици
ƒЌ  то ¬и много им тр€бва, защото чрез него разбират от какво сте у€звими и зна€т каква храна да ¬и продадат за да се разболеете от каквото те жела€т. ¬сичко е за контрол, власт и пари. Ќищо лично.