Учени доказаха, че сапунените сериали увреждат мозъка

А Турция се нареди на второ място след САЩ по износ на сериали
3 яну 2023 11:51, Петя Славова
75
Учени доказаха, че сапунените сериали увреждат мозъка
Снимка: БГНЕС

Турският президент Ердоган посочи, че страната е на второ място в света по износ на телевизионни сериали, като Турция е в тази област точно след САЩ.

”Нашата цел е износът в тази област да надхвърли 1,5 милиарда долара тази година и да достигне до 1,5 милиарда зрители по света“, каза Ердоган, цитиран от БГНЕС.

През 2022 г. Турция е постигнала износ от 254,2 милиарда долара, което е най-високото ниво досега, каза в Истанбул президентът на страната.

Целта, посочи той, е Турция да бъде сред 10-те най-големи износители в света и добави, че за 20 години тя е увеличила износа седем пъти, съобщава Анадолската агенция.

В същото време се оказа, че е научно доказано, че сапунените сериали увреждат мозъка. От самото си създаване телевизионните сапунени сериали, наречени сапунени опери, имат своята вярна публика навсякъде. Те нямат за цел да се занимават по-задълбочено със социалните проблеми, не изискват твърде много интелектуална ангажираност и от тях няма да научите нито една важна информация за нищо важно в света. Тяхната единствена цел е просто да осигурят на зрителите забавление за известно време. Затова може да ви изненада, че според най-новите изследвания любимата ви теленовела, която без съмнение гледате от години, е доста опасна за мозъка ви.

Точно това твърди австрийският невролог Ервин Хелингер от университета в Залцбург: това, което се случва в мозъка ни, докато гледаме сапунени опери, може да бъде наистина опасно.

Сапунените опери са сериали от драматичен тип, характеризиращи се с липсата на класическа пауза, тоест тяхната продължителност във времето е неограничена. В началото те имат преглед на основния сюжет и героите, но с течение на времето сюжетът и героите се разклоняват на безброй подсюжети, към които постоянно се добавят нови герои, като по този начин се опитват да задържат вниманието на зрителите и да увеличат гледаемостта. И това, изглежда, е много успешно: сапунените опери се произвеждат в огромни количества и имат висока гледаемост навсякъде – това е индустрия за милиарди долари.

Хелингер обаче твърди, че сапунените опери могат да бъдат също толкова вредни, колкото и пристрастяването към наркотиците, защото могат да причинят „обща апатия, раздразнителност, личностни разстройства и дори деменция“. Според него сапунените сериали представляват заплаха поради действието на "огледални" неврони.

А именно в сапунените опери всички ситуации са представени изключително опростено и повърхностно, а героите са представени чрез стереотипи, с които лесно се идентифицираме. И точно за това са отговорни невроните, които са от съществено значение за разбирането на поведението и намеренията и за научаването на умения чрез имитация. Заради тях мозъкът започва да мисли, че правилата и механизмите на измислицата работят в действителност.

Всеки знае, че докато гледаме филм, понякога можем да развием толкова силна връзка с някой от героите, че да се чувстваме сякаш това, което се случва на него, се случва на нас или на любим човек, така че страдаме с него, мразим виновника и се надяваме да бъде наказан. Някои хора могат да се идентифицират с филмови или телевизионни герои толкова много, че започват да говорят за тях, сякаш са истински. Тъй като историята продължава безкрайно и се развива бавно, имаме време да изпитаме емоциите по същия начин, както и героите. Някои хора са искрено разстроени и недоволни, когато любимата им сапунена опера най-накрая свърши. Липсват им главните герои, дори могат да се почувстват празни.

За всичко това са отговорни "огледалните" неврони. Те могат да ни отдалечат от реалността и да изкривят представата ни за реалността. Този вид интензивна емоционална ангажираност означава, че мозъците ни произвеждат повече от хормоните кортизол и адреналин. Като си играят непрекъснато с емоциите ни, сапунените опери причиняват физически дисбаланси.

Като допълнително доказателство за лошия ефект на сапунените опери върху мозъка, тестовете, проведени от испанския Национален център за оценка на висшето образование (Ceneval), показват, че младите хора, които често гледат мелодраматични сапунени опери, са получили средно 12 точки по-ниски резултати на приемните изпити отколкото тези, които са гледали други видове програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
Вълканов преди 1 година
зависи ккой как гледа на тях. Това е развлечение срещу политолози, социолози, депутати, журналисти , които не сперат да плещят лъжи.
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без доказателство знам, като гледам жената.
67
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е защото повечето са бози и не се случва нищо съществено в тях. Има и сериали които образоват човек в някаква степен- медицински, криминални и комедийни за развлечение.
66
0
 
19
 
! Отговори
Зиг преди 1 година
А нещо да кажете за четенето на подобни "новини"?
65
2
 
9
 
! Отговори
Роза преди 1 година
Обикновено губене на време са тези сериали!Освен това създават нереална представа за реалния свят и това е вредата от тях!Само елементарни хора могат да се отнасят сериозно към тях!
64
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези "учени" са гледали плоски американски коледни филми, където застъряваща мениджърка се връща на село и се оженва за местния дърводелец, който гледа куче и прави коледни сладки, актрисата е видимо по-стара от "влюбения" щастливец. Ценности! Сладки,венци, понякога в съботния ранен селобед и безмозъчни филми с основни реплики -мамка му и зад..ник. И такива, които дават рецепнта как се мастубира... Ще гледам това, което аз преценя!Българските сериали са ***!
63
6
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
В тези...сериали,освен еднообразните и повтарящи се сюжети,има и нещо което ми харесва. Това е музика,в която не може да се отрече,се ошлайфаха турските композитори. Освен това турските комедийни артисти също ми допадат с тънкия си неподражаем начин на игра. С две думи,ако не се водим от сюжета,все нещо...интересно има какво да ти вземе...вниманието.
62
4
 
8
 
! Отговори
ира преди 1 година
Глупости, тези сериали могат да ти спасят живота. Колко жени чакат своя филм, и това е начин за почивка. Колко бедни се спасяват с любимите си филми? Колко самотни хора се падват на този уют? А след Сапунения сириа, никой не те спира да четеш Симон Де Бовуар..
61
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А аз се чудех,защо толкова увредени гласуват за ГЕРБ.А то било от сериалите.Лекувайте се,бе!
60
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 30години в Прайм тайм в 20ч по бтв започва турски сериал - не зная с каква цел ,но е Отвратително ! Деца пеят,танцуват,смятат, таланти и гласове на България ,ала винаги след сериала .
59
0
 
23
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Сапунените сериали увреждат мозъка, ами това е целта на телевизиите, защото след като ви увредят мозъка после много лесно може да ви манипулират. В този връзка да попитам, защо непрекъснато и по всички телевизии излъчват американски филми, които показват само насилие и убийства, на какво искат да ни научат, че с насилие се решават всички проблеми ?
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересното е, че има сериал, който скоро ще стигне половин милиард гледания. Пуснаха му два епизода по кината в САЩ преди два месеца и стана третата най-гледана прожекция за няколко седмици, но никой не пише за него. Дори не го критикуват, че да не привлипат внимание.
57
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Любимото ми е, че гледат сериали, защото "нямало какво да правят"?! Боже, да сте чували, че можете да излезете на разходка, да се срещнете с приятели или, ако не ви се излиза, да прочетете една книга? И най-глупавата книга е 100 пъти по-смислена от 19568 епизод на тия глупости!
56
2
 
12
 
! Отговори
Българските преди 1 година
баби вече нямат време за сготвят на внуците си от гледане на сериали. Нашта гледа по три на ден плюс повторенията и деня и е много строго организиран. Щото иначе и дедото няма да има какво да яде.
55
3
 
9
 
! Отговори
та така преди 1 година
не е нужно да си учен за да разбереш това , просто гледайте и слушайте комшийките си какво обсъждат :)
54
2
 
12
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
Това важи за цялата филмова индустрия - тя е предимно за забавление и запълване на време, не е квантова физика. А че на някой му е увреден мозъка, надали сериалчето му само е виновно.
53
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вниманието и времето са най-ценните ресурси на човешкото същество. Вместо да подарявате тези ресурси на телевизора, отдайте ги на близките си или на нещо, което е полезно за вас. Отделете това време и внимание, за да изградите връзка с близките си. Осъзнайте, че говорещите глави от телевизора не са ви никакви и няма за какво да вливате тези ценни ресурси в тях!
52
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що е това турски сериал...
51
4
 
9
 
! Отговори
А сапунките преди 1 година
"КовиТ Пландемия", "Цирк Зеленски", "Урсула геймс", "Парламента Бг", "Ми$$ир Тв" и " Риалити на розовите понита" какво влияние оказват върху хората?!? За едни зелени п$ихоТесни либера3ти питам...
50
7
 
4
 
! Отговори
37 преди 1 година
Щом казваш. 90-те години имаше БНТ и Ефир две, но нивще им вилахме Първа и Втора. Не си спомням, толкова сериали тогава.