Вече не е и смешно: Критики към Netflix и чернокожата Клеопатра

Проектът „ще изопачи историята на египетската цивилизация”
15 апр 2023 09:13, Александър Попов
513
Вече не е и смешно: Критики към Netflix и чернокожата Клеопатра
Кадър: Netflix

Документалният филм на Netflix - "Кралица Клеопатра" е критикуван заради факта, че ролята на древноегипетската кралица е изиграна от тъмнокожата актриса Адел Джеймс, пише "Сreek City Times”.

Споровете започнаха, след като услугата публикува трейлъра на филма. В социалните мрежи беше отбелязано, че владетелката на Египет не е била чернокожа. Тя произхожда от македонската династия на Птолемеите. Един потребител например заяви, че "това вече не е смешно". Друг пък перифразира заглавието на песента "Another One Bites the Dust”.

"Жертваха поредната червенокоска", написа той.

Майчиният език на Клеопатра, пише вестника е бил гръцкият диалект койне. Въпреки това тя е единственият владетел от династията на Птолемеите, който е научил египетски.

Вестник "Достор" също съобщава за недоволство от решението на Netflix за избор на главната героиня. Историкът Мохамед Шаабан в разговор с изданието посочва, че проектът „ще изопачи историята на египетската цивилизация”. Изданието отбелязва, че тази тактика е подобна на "популяризирането на твърденията за африкански централизъм".

Премиерата на филма е насрочена за 10 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


513
Още по темата: Клеопатра
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
0
 
9
 
! Отговори
DO 325 преди 1 година
И как се казва филмът
298
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отврат! А аз пък гледах английски филм, където Петър 1 е африканец, черен.
297
2
 
20
 
! Отговори
До 323 преди 1 година
В България специално ми е странно защо би ти било неудобно да кажеш че си бял хетеросексуален, при положение че процентът цветнокожи е минимален, а хора с различна сексуална ориентация се виждат осново в youtube и по телевизията(все едни и същи въртят)
296
1
 
28
 
! Отговори
.. преди 1 година
Вече всички са *** и ***... Да ти е неудобно да кажеш че си бял хетеросексуален. То бива равенство но да се изкривява историята малко в повече идва.
295
44
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък нямам проблем да гледам филми с цветнокожи, Бог е създал всички хора равни, независимо от цвета на кожата им, тази теория че едни са по-равни/по-подходящи от други си е чиста доза расизъм. По-добре младите да гледат такива филми, от колкото като видят черен по улицата да се спират и да го зяпат като някакво полезно изкопаемо.
294
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изгорелият от слънцето Орфей беше в халтурата на Холмарк "Язон и аргонавтите".
293
0
 
25
 
! Отговори
Абе преди 1 година
То и Орфей го бяха представили *** в един американски филм, мисля, че беше за Одисей.Американците са добри в бизнеса, но в културно отношение са жив зян. Лошото е, че Холивуд, като цяло, оформя житейската култура на младите В най-харесваните от младежите сериали в последните години, често има гей двойки и цветнокожи не на място.Това е новото нормално. Битката за сърцата и умовете на младежите. Техен е утрешният ден.
292
1
 
46
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
оказа се че и снежанка е тъмнокожа в последният филм за нея
291
0
 
40
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Просто НЕ гледайте такива филми, мека фалират !!!
290
10
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До ЛЕНИН=СИФИЛИС.......авер,днес е 15.04.2023 година бре!...Що не попита екипа,който те е събудил от вековната кома, в кое време се намираш?
289
39
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност жената е красива, а това е най-важното! Ако вместо нея, бяха използвали някоя Мис или Мисис България, негативните коментари щяха да са в пъти повече!Ако приемем, че Клеопатра е от гръцки произход, както се твърди, то едва ли е бяла като скандинавка или рускиня! Гърците са етиопци по произход, така че въобще не са бледолики!
288
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
добре че не снимат филм за Левски
287
4
 
54
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
След превъплащението на изключителната красавица и актриса Елизабет Тейлър в ролята на Клеопатра,просто всички останали опити стават смешни..Особено ако "героинята" е вапцана в кафево..
286
63
 
1
 
! Отговори
... преди 1 година
Какво пък толкова има , това ли е важно цветът на кожата и етноса? Не е ли по важно да си изиграва ролята по най добър начин а не такива *** изказвания? Но разбира се, това е възможно в България...фалшиви патриоти.
285
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Па оно се знае веке колко лета си е македонската династия на Птолемеите. И ние макетата сме църни гяволе, бе? Оти не разумете? Египетот е Македонски! Теа пироди ни са гробн утвари, еле са барбекюта да сушиме вода за сол, оти солена вода кой ке я купи?
284
0
 
37
 
! Отговори
fact преди 1 година
що си губите времето да критикунате?ПРОСТО НЕ ИМ ПЛАЩАЙТЕ НА ТЕЗ. Да си прават кукупродукциите и да фалиргат. не думи, дела требват.
283
0
 
55
 
! Отговори
Нетфликс предозират преди 1 година
От Нетфликс от сега подготвят снимките на военната драма тъмнокож украинец се влюбва в транс руски войник и тяхната любовна история
282
2
 
25
 
! Отговори
Тъй де преди 1 година
Черна македонка :-)
281
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам смисъл да гледам на варации на филм, който вече съм гледал.
280
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Филм изопачаващ историята, за да печели точки в полето на фемининацитата и афроамериканските ра-систи.