Тръгва делото срещу Доган за хонорара от 1,5 млн. лв.

Ако бъде осъден, може да получи глоба до 3000 лв. и конфискация на милиона
Обновена: 18 окт 2010 11:43 | 2 сеп 2010 06:55,
171
Тръгва делото срещу Доган за хонорара от 1,5 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд ще гледа днес делото за конфликт на интереси срещу лидера на ДПС Ахмед Доган.

Става въпрос за прословутия хонорар от 1,5 млн. лева, получени за консултантски услуги по четири хидроенергийни проекти през 2008 г.

Делото започна по сигнал на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси. На заседанието днес са призовани шефът на комисията „Антимафия“ и Ахмед Доган, но те не са длъжни да се явят.

И четирите договора, за които лидерът на ДПС се изправя пред Темида, са сключени с Института за строителство и минно дело (дъщерно дружество на „Минстрой холдинг“) в началото на януари 2008 г., когато той бе съпредседател на управляващата Тройна коалиция.

Още по темата

По консултантския договор за „Проект Тунджа“ лидерът на ДПС е трябвало да предложи проектни решения за типа на язовирната стена и водноелектрическата централа срещу хонорар от 250 000 евро.

Вторият договор, за сумата от 150 000 евро, е свързан със схеми за прехвърляне на свободните води от река Места към каскадата „Доспат – Въча“, в която е включен и хидроенергийният възел „Цанков камък“, както и с преценка за регулиращата способност на язовирите от каскадата и за новата работа на централите.

Третият консултантски хонорар е за проучване на трансфера на води от „Баташки водносилов път“ към каскадата „Доспат – Въча“. Договореното възнаграждение тук е 250 000 евро.

350 000 евро пък е получил Ахмед Доган по четвъртия договор – за каскадата „Горна Арда“.  Той е представил варианти за развитието на проекта, който предвижда изграждането на три нови хидровъзела с обща мощност над 1700 мегавата и който е зациклил от повече от 10 години заради спорове по реализацията му.

И четирите договора Доган е изпълнил на 15 декември 2008 г. , а общо получената сума преди да бъде обложена с данък е 1 955 830 лева. Тя е била изплатена на два пъти – на 29 декември 2008 г. и на 12 февруари 2009 г.

Самият Ахмед Доган заявява в становище до антикорупционната комисия, че не е нарушил Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, тъй като той е влязъл в сила на 1 януари 2009 г., т.е. след сключването и изпълнението на договорите.

Той е съгласен, че по смисъла на закона е лице, заемащо публична длъжност, но твърди, че ангажиментите, които е поел, не са свързани с качеството му на „публична личност“.

Комисията „Антимафия“ пък изтъква, че задачите в четирите договора са твърде обемни, изискват многообразни специализирани знания и не е било възможно лидерът на ДПС да ги изпълни в толкова кратки срокове.

„Като се е съгласил да му бъдат възложени невъзможни за него задания, за да получи колосална за мащабите на държавата ни цена, г-н Доган се е поставил в икономическа зависимост, която е следвало да декларира – както в декларацията си в 40-то НС, така и в декларацията си в 41-то НС“, се посочва в доклада на комисията.

Според депутатите на лидера на ДПС са възложени задачи, за които не е компетентен и това налага извода, че изборът му за консултант е свързан с качеството му на лице, заемащо публична длъжност.

Той обаче не е съобщил информацията за „свързани лица“ в декларациите си в 40-то и 41-то НС.

В доклада си по казуса комисията се позовава и на изявление на депутата от ДПС Камен Костадинов, че Доган е един от идеолозите за построяването на хидровъзел Цанков камък (язовир и вец на река Въча).

Освен това се напомня, че той е лидер на политическа сила, която бе мандатоносител на правителството на Станишев, а решенията за важните за страната проекти по времето на Тройната коалиция се взимаха не на заседания на Министерския съвет, а от т. нар. Съвет на коалицията.

Сега тричленен състав на ВАС с председател Марина Михайлова ще гледа делото по бързата процесура.

Ако Ахмед Доган бъде признат за виновен той може да бъде осъден да плати глоба до 3000 лева и хонорарът от 1,5 млн. лева да бъде конфискуван в полза на държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: Ахмед Доган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
3
 
7
 
! Отговори
Цар Калоян преди 13 години
И да го осъдят-нищо няма да се промени,по добре да се наеме килър да го гръмне доганското куче...май идва това време...писна ни!
124
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Доган и тем подобните преди 1990 година нагъваха кебапчета сега станаха големите мюсюлмани правят се на интересни!!Вие Турци в казармата чие знае целувахте бре в коя държава се кълняхте във вярност вие същите преду 1990 година не нагъвахте ли кебапчета на едно с Българите бре!!!Прости сте!!!
123
1
 
11
 
! Отговори
селянин преди 13 години
Електората на Доган е само по селата където коефицента на интелигентсност е много нисък днес им казва ,че са Турци утре ,ако им каже ,че са Германци веднага за такива ще се определят!!Простия човек е лесен за мнипулиране това са хора които не могат да си изполват мозъчните клетки!!
122
0
 
4
 
! Отговори
Васил Василев преди 13 години
Да ама не , ако е някой простосмъртен като мен не само глоба и парите , а и с лихвите ще връща . Тия от САПАРД не само парите им взеха , а тяхните пари и имоти и т. н.
121
0
 
1
 
! Отговори
Чичо от село преди 13 години
Чии?
120
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не ходел на работа казват,защото не изтрезнявал...Алкохолик бил човека,а не велик политик от световна величина!Дадоха му два пъти думата по телевизията и нарече убития си помощник-мъжка секретарка и то след много фъфлене и оплитане на думите.Не виждате ли ,че Доган е медиен продукт,агент Сава-създаден от държавна сигурност, използван от години за нуждите на БСП,а иначе е обикновенна,елементарна,алкохолизирана мутра.
119
1
 
7
 
! Отговори
Българският съд преди 13 години
"Господин Доган, елате вие, за да си отидат хемороидите"...
118
0
 
6
 
! Отговори
/// преди 13 години
за този нерез защо няма на колене или най малкото да се яви в съда лично.тогаво с белезници.ако това беше го направил един инженер или проектант щяхя да му разкажат играта.кой е доган един гад проврял се с дс и с орден стара планина за поредния милион. едно олов о в челото от килърите и край с разходите на съд и прокуратура.
117
0
 
7
 
! Отговори
Пора преди 13 години
Браво Доги - за селянче от Дръндар направо си върха, лапваш 2-3 млн и след това ждестоката глоба от 3000 лв. България е раят на земята !
116
1
 
5
 
! Отговори
Буревестников преди 13 години
:) Да.... запитал съм се :) И разбира се си давам сметка :) Но като гледам се явяваш в ролята на фен или фенка на Б. Б. и може би сегашното правителство :) А ти защо не се запиташ сегашния премиер за кого и какво е работил преди "великия" 10 ноември 1989 година? Май има и снимки на тази тематика а? :) Така че тези за който е работил са тези и който са написали тези "смешни" закони.... :) Ако си мислиш че всички не са навързани като свински черва дълбоко се лъжеш ми се струва! ВАЖНОТО Е КЕЛЕПИРА!
115
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има нещо гнило.Този Доган защо се крие,защо не ходи на работа?
114
2
 
3
 
! Отговори
:) преди 13 години
Що първо не се запиташ кой писа законите предвиждащи смешни глоби за огромни злоупотреби ??? Да звънне ББ на съдийте и да им каже " Не ми пука какво предвижда закона, вкарйте го в затвора" това ли смяташ, че трябва да стане ??? :))))
113
6
 
1
 
! Отговори
Kemal преди 13 години
Evala Dogane
112
0
 
4
 
! Отговори
hash преди 13 години
Братле не се изказвай неподготвен!!!! ясно е че ти и правото сте две успоредни линии които никога няма да се пресекаат!! дори и да се промени закон сега, той не може да влезе в сила със задна дата за дда могат да му направят нещо!!!! мисли преди да пишеш!!
111
3
 
5
 
! Отговори
Буревестников преди 13 години
:) Добре си измиват ръчичките пред всички нас :) Същата работа като със ония братя Юзеирови :) Някоя глобичка и това е :) Ония ги глобиха със няколко хиляди лева сега Сокола със 3000 и конфискация на милиона :) хе хе хе.... Смехорията е пълна :) Доган сигурно излиза на кафе със тия смехотворни три бона :) Такова ОТЧИТАНЕ НА ДЕЙНОСТ ПРЕД ИЗБИРАТЕЛИТЕ ВСЕ ЕДНО ПРАВЯТ ВЕЛИКИ НЕЩА СИГУРНО НЕ СЪМ ВИЖДАЛ ОТ БКП НАСАМ :) А ВСЪЩНОСТ ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО ! :) СМЯХ В ЗАЛАТА !!! :) :) :) :) :)
110
0
 
6
 
! Отговори
Кристиян преди 13 години
Ако бъде осъден директно да го вкарват в затвора, кво като му вземат 2та милиона...ухапала го муха!
109
0
 
3
 
! Отговори
35122 преди 13 години
Така де, дали са ход на делото. Остава да ни разкажат кво е станало още.
108
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ако е подкуп трябва да се съдят двама субекта: ДАВАЩИЯ и ПОЛУЧАВАЩИЯ
107
2
 
1
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Какви милиони?
106
17
 
4
 
! Отговори
xaxa преди 13 години
Samo DOGAN umrete ot qd ve vsi4ki mrasni mirizlivi balgari ! ! !