Прокурорската "тактика" по Октопода – незаконна

Алексей Петров остава в ареста
Обновена: 18 окт 2010 11:38 | 16 сеп 2010 16:09,
124
Прокурорската "тактика" по Октопода – незаконна
Снимка: БГНЕС

Разделянето на материалите по делото срещу Алексей Петров не отговаря на закона. Това постанови състав на Софийския апелативен съд, който днес гледа мярката за неотклонение на Петров.

През юли прокурорът по делото Светлозар Костов отдели материали от основното дело по „Октопода“ (дело № 2) и образува ново производство срещу Алексей Петров, Марчело Джотолов и Антон Петров – Хамстера (дело №74).

Така срещу Алексей Петров бе повдигнато обвинение за ръководене на организирана престъпна група за рекет и за разгласяване на държавна тайна.

Във възникналия правен хаос Алексей Петров си остана в ареста.

Мотивите на съда са, че при разделянето на материалите прокурорът е действал в разрез с правните норми и на практика продължават да действат обвиненията по дело № 2.

Защитата му обаче е обжалвала мярка за неотклонение по новото дело, по което той на практика няма налагана мярка.

Затова защитата му ще трябва наново да обжалва ареста, но вече по голямото дело „Октопод“.

В мотивите си съдът се спря и на нарушенията, които са допуснати при разделянето на материалите.

Според закона има конкретни изисквания за отделянето на материали по дадено дело. Но в конкретния случай не е изпълнено нито едно от тях.

Още по темата

Освен това при отделянето на новото постановление прокурор Светлозар Костов е заявил, че потвърждава мярката за неотклонение на Алексей Петров.

Законът ясно е определил кои органи могат да постановяват постоянен арест и „сред тях категорично не е прокуратурата“, пише в становището на съда за неотклонение.

Съдът определи като неясна концепцията на прокурора по делото.

„Оставам с усещането, че така наречената тактика, по думите на Цветан Цветанов, включва моето физическо отстраняване. Нищо чудно това да е заложено в някаква стратегия. Защото зад всеки тактик стои един стратег“, заяви Алексей Петров на излизане от съдебната зала.

Адвокатът му Ина Лулчева определи днешното решение на съда като законосъобразно и каза, че ще обжалва мярката за неотклонение на Петров по дело № 2, по което обаче не бил останал нито един материал, свързан с Алексей Петров.

„В крайна сметка, от едно незаконосъобразно поведение на прокуратурата е създаден един абсолютен хаос по делото, който ние се опитахме да изясним“, коментира тя.

"По отношение на този съдебен състав ние нямаме никакви съмнения относно неговата обективност, неговия професионализъм и непредубедеността", каза говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова, която присъства на днешното съдебно заседание.

Тя бе категорична, че действията на прокурора не биха могли да се отразят на разглеждането на делото и доказателствата по него не са намалели.

Има възможност тези неточности, които съдът констатира, да бъдат разгледани от прокуратурата и да бъдат отстранени, каза още тя.

По-рано днес стана ясно, че прокуратурата проверява сигнал, че има поръчка за разправа с Алексей Петров в Софийския затвор.

Самият Петров пристигна в съдебната зала с превързана ръка, гипсиран пръст и рана на носа, получени, след като е припаднал в ареста.

Предстоят му три операции, тъй като страда от различни заболявания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
0
 
! Отговори
ТРАКТОРА преди 13 години
Ще ти го кажа директно!Не обичам тинейжерски изпълнения!Можеш вероятно да пишеш и на кирилица защото не е толкова сложно.Едно е да провокираш някой за да разбереш що за човек е,друго е да се правиш на *** с извинение разбира се!В нета това отблъсква!разбира се ,че моето мнение не е миродавно,но поне аз така мисля защото съм от по-старото поколение ................
92
0
 
2
 
! Отговори
Служител преди 13 години
Ааа, лошо др. С.Дж., лошо. Плюеш срещу властта, за да държи мъжлето ти на топло, а ти да се разцепваш на спокойствие.
91
1
 
1
 
! Отговори
KRIMENA ST ZAG преди 13 години
Vestnici,upliuti ot muhi-perdetata na BoksunIerata na TRAK-TAT MAYSTORA-TRAK-TORAd...Tiranti,zakarpen pantalon,garafa s puziliniala vuda,,kotka-vrastnig na DIMOKRACIAta-sas 3 kraka-uba4i kazva MIAUUu,Fnushitelin Hulm ut Filos.litiratura,,Termus sas 4ai ,purtred na VALKU 4IRVENKoff i HO SHI MINN na upushinata ot sabirani fasove ,Miloserdna sestra -ot sotc.slujba,,ila4i ptutif kravnu-f 4asha vuda-4eineto na TRAKTORa/Foromisd-kia/..Utvorena ut 4 dni ribna kunserva,,Nalami +putpiteni ubufki-,
90
1
 
0
 
! Отговори
ТРАКТОРА преди 13 години
Това беше по повод цирка,че някой си се запознал с някоя си в нета и след седмица са се влюбили!За мен този е лъжец и измамник!От доста време се рея из нета и вероятно може би съм попаднал на "нещо",но това си беше адска случайност преди да ми резнат нета по политически причини!Може би за това взех да харесвам даскалиците.............
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Преди два-три дни, когато пак се разискваше тази тема, ЦЦ казва, че приел АП в кабинета си и с оглед на въпросите, привикал и гл. секретар.Може и да е така, а може и на ЦЦ да не му е много комфортно да остане насаме с Алексей.
88
1
 
1
 
! Отговори
Служител преди 13 години
Поздравления, особено за второто ти изречение в поста. Тук удари в десятката.
87
2
 
1
 
! Отговори
ТРАКТОРА преди 13 години
Виж сега какво ще ти кажа!Жените са прекрасни създания и майката природа ги е определила за продължение на вида !Поклон пред тези които спазват "природните"закони ,но поне аз съм против кучките и тези които ламтят за пари!Наистина на мъжа акъла му е м/у краката,но има и изключения от това правило!
86
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Може би си сънувал, че работиш там или пък си инструктиран на партийното събрание на ГЕРБ да разпространяваш дезинформацийки и да венцехвалиш управляващите Мутри.
85
1
 
2
 
! Отговори
разумен преди 13 години
това за което ме питаш доколкото си спомням самите прокорори се отказаха от първоначалните обвинения по делото,подробностите не ме интересуват тях ги преценява съда,за нас е по важно да има справедливост за всички,сиреч в ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ОБЩЕСТВА СЕ ГРАДЯТ НА ТАЗИ ПРЕЗУМЦИЯ ЗА НЕВИННОСТ,докато преди 10.11.1989г. ГЛАСЕШЕ ПРАВИЛОТО ТИ СИ ВИНОВЕН ЗА ВСИЧКО В КОЕТО ТЕ ОБВИНЯВАТ МИЛИЦИОНЕРИТЕ ИЛИ ДС И ТИ ТРЯБВА ДА ДОКАЖЕШ ЧЕ СИ НЕВИНЕН,НЯМАШЕ НИТО ЕДИН ПО ОНВА ВРЕМЕ ДА МОЖЕШЕ ДА ДОКАЖЕ СВОЯТА НЕВИНОСТ
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защитничката обаче призна, че твърденията на близки на Петров, че бил бит в ареста, не са верни. Според нея той е припаднал.
83
1
 
5
 
! Отговори
Служител преди 13 години
Много си прав братле и напълно те подкрепям. Аз работя там и това, което пишеш е напълно вярно. Нещо повече, жената на М.Дж. Свилена освен че изнася информация към престпния свят, топи и нас служителите. Тази изрусена *** трябва да бъде изхвърлена от фирмата, а не други свестни служители. Но нея я крепят много яко от Булбанк, Левон и Пунчев бдят над нея. Бог забавя, но не забравя.
82
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Oh...аман от такива "Разумни" като теб, които се изкарват такива защитници на павата на човека и демокрацията и презимциите за невинност и всички държавни устои!!!Ами, man...ти като си толкова разумен...запознат ли си с материалите по делото?? Доказателствата? Свидетелските показания?? Ами, ако всичко е истина?Или само, защото сега е модерно да се търси във всичко конспирация и ти да се правиш на интересен с твоите теории!!!Да, не вярвам на БГ съдът, не вярвам и на Ал. Петров, че е вакло агне.
81
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На Трактора му спукаха гумата/гьона, само така, никакво пускане. Да знаят бандитите какво ги чака, иначе се връща старото бандитско време.
80
1
 
5
 
! Отговори
разумен преди 13 години
виде се че си ограничен умственно,НИЕ СМЕ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ ИЛИ ПРЕЗУМЦИЯ ЗА НЕВИНОСТ,ЧОВЕК Е НЕВИНЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО,а не за ДИКТАТУРА НА ПРОЛЕТАРЯТА ТЯХНАТА ПРЕЗУМЦИЯ ЗА НЕВИННОСТ ГЛАСИ ТАКА;ЧОВЕКА Е ВИНОВЕН ЗА ВСИЧКО В КОЕТО ГО ОБВИНЯВАМЕ ДА ДОКАЖЕ ТОЙ СВОЯТА НЕВИННОСТ,анадъмо объркано човече,димек стана ли ти ясна нашата позиция....
79
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
лелееее колко защитници на един престъпник...... ако сте имали поне малък допир до него друго щяхте да говорите,ама айде,нали много знаете,няма да ви развалям кефа.
78
1
 
4
 
! Отговори
ТРАКТОРА преди 13 години
Груба грешка!ДС много отдавна са ми сърдити.Още от времето когато ми предлагаха джип и чувал с пари!Просто попитах този от пресечката на Витошка и Денк Оглу да ли си мисли ,че съм ненормален!А сега другари нормални МУТРИ-БИЗНЕСМЕНИ ще си носите кръста!
77
1
 
1
 
! Отговори
za 75 преди 13 години
Tova beshe edna ot lyjite ti .......ako Ceco ti se e iadosal, se syrdi sam na sebe si :))
76
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не мога да разбера постоянните критикари тук..на коя страна са??На страната на един отявлен престъпник, който и унищожавал човежки съдби и животи или на страната на държавата...дори и с понякога неуспешните и опити???Или е важно да се плюе по ББ, ЦЦ и който и да е, но да се хули и обижда??А, тези простотии за диктатура и пр. просто...са толкова смешни, че...нямам думи. Или да си го пуснат Алексей да си продължава, но да хване някой от вас да му разкаже играта. Тогава ще ревете пак за държават
75
3
 
3
 
! Отговори
ASI преди 13 години
BOIKOOO PRESTANI S TOZI TEATAR,AMI ZEMI SE MAXNI OT VLASTA ,CHE ZA NIWTO NE STAVAW,TO SE ZNAE CHE PRIATELCHETO TI ALEKSEICHO WE IZLEZE,WTO PRAVITE XORATA NA KIORAVI.
74
1
 
8
 
! Отговори
бургас преди 13 години
Петров е свършен, кой знае на колко "приятели" е развалили работата.По-добре да си остане на топло, че вън вече го чакат.Лулчева съвсем скоро ще запее друга песен...