Цонев при ареста: Стреляйте, но няма да падна на колене!

Тръгна делото за подкуп срещу бившия военен министър
Обновена: 23 ное 2010 18:24 | 23 ное 2010 15:15,
108
Цонев при ареста: Стреляйте, но няма да падна на колене!
Снимка: БГНЕС

„Нали знаете, че в светлата седмица всички, които са разпънати, след това са невинни“.

Това каза пред журналисти бившият министър на отбраната Николай Цонев, преди СГС да даде ход на делото за това, че е дал подкуп.

Цонев, съдията от СГС Петър Сантиров и бившият главсек на МФ Тенчо Попов са подсъдими, че са дали подкуп на следователя от НСлС Петьо Петров, за да манипулира разследване за сделка на МО, така че то да не прерасне в дело.

„Ако се запознаете с това разследване, ще видите, че не само няма мой подпис, а и името ми го няма в това дело“, каза Цонев.

Той изтъкна, че в СРС-тата по случая с подкупа няма негова връзка, нито контакт с него.

Бившият военен министър се обяви делото да бъде прозрачно, но настоя да не се мери с двоен аршин. Той изтъкна, че още преди няколко месеца защитата му е поискала пълния запис от ареста му, но все още не са го получили.

По думите му разпространеният на 1 април от МВР запис е манипулиран. Изрязани са негови думи, след като му казват да падне на земята, на което той отговаря, че могат да стрелят, но няма да падне на колене, както и  побоя над другите двама подсъдими.

Още по темата

Цонев заяви, че ще съди прокурора, присъствал на ареста (Роман Василев – бел.ред.). “Прокуратурата присъства на ареста изцяло за да бъде спазван законът, а не да бъде нарушаван“, заяви той. 

„С моя арест, освен личното ми унижение, се целеше да бъде унижена Българската армия. Както виждате, в момента на първа линия е полицията“, коментира бившият министър.

На въпрос кой има интерес да бъде унижена армията, Цонев отговори, че това е „този, който иска да бъде уважавана българската полиция“.

Пред съда днес пръв застана следователят от националното следствие Петьо Петров - основният свидетел срещу тримата подсъдими. Той заяви, че познава съдия Петър Сантиров от години и подчерта, че са само познати, а не приятели.

Сантиров бил и човекът, който го е потърсил пръв - на 8 март. Казал му, че иска да се видят, а на първата им среща на 12 март обяснил, че Николай Цонев иска да потули разследване с думите: „Тоя върви с няколко милиона из София, иска да се оправя“.

Няколко дни след тази първа среща следователят потърсил шефа на следствието Бойко Найденов, обяснил му какво се е случило и така се стигнало до реализацията и задържането на тримата днешни подсъдими.

От думите на Петьо Петров стана ясно, че първоначално е търсен заради делото срещу Цонев за покупката на поточната линия за хангари, по което наскоро екс министърът бе оправдан. Обвинителният акт обаче вече бил в съда и затова се насочили към разследването по Странджа 2.

Първоначално Петров се е срещал само със съдията Сантиров, след това и със Сантиров и с Тенчо Попов, но в един момент съдията му е дал телефона на Попов и му е казал оттук нататък да контактуват само те.

Това е станало на среща в Съдебната палата, а Сантиров е обяснил, че е по-добре да не говорят заедно, защото в момента се подслушват много съдии и прокурори покрай аферата с Панайот Генков.

От този момент следователят се е е срещал само с Тенчо Попов. Той дори му предложил да каже на военния министър да излезе в болнични за деня, в който е бил викан на разпит по делото Странджа 2.

По цялото дело няма документирана нито една среща или телефонен разговор с Николай Цонев. Днес Петьо Петров обясни, че е обсъждал с Тенчо Попов да го срещне с Цонев, но това искане е било отклонявано.

„Бях държан на страна от него (Цонев – бел.ред.) и мисля, че и двамата знаем защо“, каза Петьо Петров. След това той обясни, че предполага, че Сантиров и Тенчо Попов са взели от бившия министър повече пари, отколкото е бил размерът на подкупа.

Петров каза още, че е настоявал цялата операция по случая да бъде добре изпипана, за да не стане така, че в един момент той да бъде обвинен в подстрекаване към даване на подкупа.

Защитникът на Николай Цонев попита следователя дали е бил разпитван по досъдебни производства за подкуп, по които е бил заподозрян Петров. Едното е свързано с твърдения, че е искал подкуп от нотариус, а другото - от бившия шеф на "Булгартабак" Христо Лачев.

Петров, видимо раздразнен и дъвчейки дъвка, каза, че в първия случай е той е задържал нотариуса, който после пуснал жалба, а в другия не е бил разпитван. Отговорът му на въпрос има ли криминална регистрация беше "не знам".

Петров, който е бил командирован на работа в НСлС през февруари 2010, заяви, че до назначаването му се стигнало, след като отишъл при шефа на службата Бойко Найденов. Казал, че иска да го командироват там и да работи по тежки разследвания.

От думите му стана ясно, че в следствието е работел само по делото Странджа 2.

На въпрос от страна на адвоката на Николай Цонев той заяви, че не му е известно дали е имал случаен избор на следователите по делото, както е по закон.

На няколко пъти той подчерта, че по време на оперативната работа не е изпълнявал указания, а това как да действа и какво да говори на срещите е решавано съвместно след съвещания с други оперативни работници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
0
 
! Отговори
кокиче преди 13 години
Ееееее, повдига ми се вече. И от обвиняемия, и от прокурора и от полицейщината. Егати цирка, егати и държавата. Дори не искам да чета статиите вече и новините. Време е да спрем да гласуваме, за да не наливаме вода в мелницата на глупостта. Да спрем да гласуваме, да си изтеглим парите от банките (или да спрем да изплащаме кредити) и да спрем плащане на данъци, такси и акцизи. Тотална подигравка е това което се случва в т.нар. държава.
96
0
 
1
 
! Отговори
PHANTOM MENACE преди 13 години
името което си си сложил ти подхожда напълно........недоразумение на природата
95
1
 
1
 
! Отговори
GLEN преди 13 години
До 73- ХОРА с мозък,който работи 24 часа!!!А не като тебе ПАРТИЕН ЧЛЕН,който ближе ЗАДНИ ЧАСТИ!!!!!!!!!!!!!!
94
0
 
1
 
! Отговори
анализатора преди 13 години
Извода е: " Кажи на шефа си,че някой ти дава пари ( когато прецениш,че ти дават малко ) и ставаш герой...........".Щото Петров го познават доста хора иииииииии за тях е ясно защо е реагирал така.Просто мизата е била недостатъчно за него.Обидили са го с това предложение явно...
93
0
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
Чета и гледам повечето неща по слечая и понеже до известна степен съдебната ни система ми е ясно как действа, та се чудя аджаба тоя следовател Петров, тая сълза чиста моминска не е ли част от схемата??? Амнезията ли ги хвана магистратите,че забравиха за пасивния и активния подкуп.Странно е,че като свидетел - единствен при това , по делото оставиха именно ИСКАЩИЯ подкупа....И защо?????- Защото казал на шефа си , че искат да го корумпират...Казал е защото са му се е видяла малка.Това е истината.
92
1
 
4
 
! Отговори
Бо преди 13 години
Не знам колко е виновен или невинен Цонев, но лично съм го виждал да идва да яде и пие с Mercedes S600 на Дедево! Как става тая работа? Айде, не ядем доматите с коловете! На всеки който може да събере 2+2 не са му необходими СРС за да се светне! Както на всеки му е ясно колко му е чиста съвестта на Румбата Петков след срещата с Галеви, толкова и на Цонев! Айде де! На мен лично съд не ми трябва да 'отсъди' бъркал ли е някой в кацата или не - то се вижда! Кой каквото е дробил - да сърба!
91
2
 
2
 
! Отговори
Kriminalno proqven преди 13 години
Цонев при ареста: Стреляйте, но няма да падна на колене! Goliama rabota che mu kazali da padne na kolene Sha padnesh i oshte kak! Da vidish i ti malko policeiska brutalnost niama samo obiknovenite hora da se sbluskvat s absurdite na nashata durjava! Shtql durjavata da sudi uspeh we bate, kade kade po golemi brutalii se sluchvat na obiknovenite hora zaburkali se v prestuplenia pokrai nevuzmojnostta da si izkarvat chestno prehranata. Kato si sgazil si ponesi posledstviata Smeshnik neshtasten!
90
5
 
1
 
! Отговори
НЛО преди 13 години
ТИЯ *** МОЖЕХА ДА ГО ОБВИНЯТ В ПРОДАЖБА НА ОРЪЖИЕ ЗА ГРУЗИЯ ПРЕЗ ПОРТ БОРГАС В ЕДНО С ПЪРВАНОВ.
89
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей, ***, и Наполеон е бил офицер, и той ли е умствено непълноценен? Е ге ти и комплексарската логика!
88
11
 
3
 
! Отговори
Мунчо Идиотов преди 13 години
Погледнете внимателно тази физиономия. От пръв поглед /въпреки очилата/ си личи, че е престъпник. Като прибавим към това, че е бивш офицер /следователно умствено непълноценен и със склонност към крадене / картината е ясна и без СРС-та.
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами затова истинското дерби в България е Ботев и Локо Пд а не казионните "Левски" и ЦДНА.
86
0
 
2
 
! Отговори
до 88 преди 13 години
Ами тогава ти си направи силиконова вулва, ***!
85
0
 
3
 
! Отговори
obiknoven преди 13 години
absolutno si pravA i az mislia che Roman e redno da si plati parichno a ne nie da plashtame
84
0
 
9
 
! Отговори
George преди 13 години
В отговор на # 91: Фолкпевицата Райна има завършени две висши обрзования и съсвсем скоро ще й дадат диплома за завършено трето висше образование в ЮЗУ-Благоевград,може при добро желание да проверите.Това не я прави по-малко фолкпевица и повече поп-певица или пък оперна певица. Райна си е Райна. Разбирате какво казвам,нали? Навремето на шефовете на СДС по места даваха висше образование,като в тая насока се "отличиха" филиала на ТУ в Сливен,ХТИ-Бургас и Търговската академия-Свищов.Да са станали по-умни с висшето образвание определено не. Имам познат,който завърши Двигатели с вътр.горене в Сливен и ХТИ Бургас. Ама си е музикант.
83
1
 
4
 
! Отговори
Sando преди 13 години
Тоя *** с дъвката не ми вдъхва доверие. Прилича на мутра.
82
8
 
13
 
! Отговори
бат дончо преди 13 години
Ей, я по внимателно във форума.К'во сте се озъбили.Я да видим фактите:1.Цонев има завършени 3 различни факултета с 3 висши образования./няма спортно и милиционерско/2.Бивш офицер от БА и бивш предприемач.3.Не обича да пие соковете на БиБи и ЦиЦи.4.Смее се от сърце на сегашните от екипа на А.Ангелов.5.Знае кой ще плати след като го изкарат невинен.Някой да има нещо против написаното?
81
16
 
1
 
! Отговори
Българан е галант преди 13 години
Цонев,стягай си гъзерите...а недей да лаеш по месеца! Не е ли ти ясно,че вече си го поел,ми се въртиш като лека жена,че хубаво да ти се нагнезди,бе,крадльо с крадльо...?!Или на тебе така ти харесва,фуста такава?! Утре и оплаквания в панделата ще имаш - я,че на мъжът ти му е голяма оная работа,Я,че те болял *** от много секс.Ми така е - който много краде,после много го шибкат.Е,*** ще са ти повечето любовници,ама нали те ви дадоха гласовете си,че да "управлявате".А сега,гризкай *** !
80
9
 
2
 
! Отговори
гошко преди 13 години
ЧЕ ТОЗ "бандит" си ПАДНА /видеото-говори/......на "КОЛЕНЕ" ли беше паднал...... в "ПАРТЕР" ли падна - така и не разбрах но.........щом е оправдан явно "СТОЙКАТА" се е харесала на някой......
79
11
 
3
 
! Отговори
Р. преди 13 години
Страхотен нос си е направил, колко ли струва?Що не си направи и силиконови цици?
78
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По думите му разпространеният на 1 април от МВР запис е манипулиран. Изрязани са негови думи, след като му казват да падне на земята, на което той отговаря, че могат да стрелят, но няма да падне на колене, както и побоя над другите двама подсъдими.-------------ТОВА ОЗНАЧАВА НЕПОДЧИНЕНИЕ И Е ПРЕДИЗВИКАЛ ОРГАНИТ Е НА РЕДА ДА ДЕЙСТВАТ ТАКА