Борисов, Белене и Баретата изскочиха от СРС-тата срещу Цонев

Съдът гледа 7 часа видеозаписите от уговорките за подкупа
Обновена: 25 ное 2010 16:31 | 24 ное 2010 19:40,
226
Борисов, Белене и Баретата изскочиха от СРС-тата срещу Цонев
От дясно наляво - Петър Сантиров, Тенчо Попов и Николай Цонев. Снимка: БГНЕС

„Ако знаеш какво става в „Белене“. Бедна ти е фантазията. Ама стотици милиони са откраднати. Вследствие на което нищо няма да се случи, чуй ми думата“. Това казва бившият главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов при една от срещите, на които се уговаря подкупа, който трябва да даде Николай Цонев, за да приключи разследване срещу него.

Срещата е от 18 март, когато Тенчо Попов и Петър Сантиров се срещат със следователя от НСлС Петьо Петров, за да уговарят даване на подкуп, за да се смачка разследване срещу Николай Цонев. Петров обаче е оборудван със скрита камера и микрофон.

По време на срещата Тенчо Попов, който е бил член на съвета на директорите на БЕХ, разказва на останалите, че лично е предал на Бойко Борисов доклад за АЕЦ „Белене“.

„Да, преди половин година (септември 2009 – бел. ред.) Бойко го прати на главния прокурор. Сложи резолюция върху моето писмо в кабинета си и млъкна. Думичка не каза.

При положение, че го виждаш, че за кокошкарски истории излиза по телевизията и ги блещи – тоя открадна 5-6, оня открадна 20“ – отбелязва Тенчо Попов и продължава: „Вчера за пръв път каза, че пътят за Цанков Камък струва 222 милиона...“

Тук следователят го пита дали това е в неговия доклад, а Попов отговаря утвърдително.

„За първи път го вади след 6 месеца. Щото се скараха с президента.“

Тенчо Попов казва, че от централата са откраднати стотици милиони, от което „просто ми се изправиха косите“.

Това е само част от разговорите в общо 6 срещи, записани със Специални разузнавателни средства (СРС).Цял ден Софийският градски съд гледа видеозаписи от срещите, приложени по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, Тенчо Попов и съдията от СГС Петър Сантиров.

Те са обвинени, че са дали подкуп на следователя от Националното следствие Петьо Петров, за да манипулира разследване за комуникационната система за нуждите на армията ни Странджа 2. Според обвинението Цонев и Попов дали парите, за да не се стигне до дело срещу ексминистъра, а съдия Сантиров им е посредничил.

За пръв път кадри, записани със СРС, се показват в открито съдебно заседание.

Първият заснет разговор е от средата на март, когато следователят се среща със съдия Петър Сантиров  в кафене в кв. „Гоце Делчев“, за да обсъдят случая на Цонев. Преди това, те вече са се чували по телефона, а Петьо Петров е сигнализирал в следствието, агентите в ДАНС са уведомени и разработката започва.

„Дай да видим какво правим с тоя Цонев“ - са едни от първите думи на следователя към Сантиров.

Нещо знам, че в понеделник искали да арестуват другаря Пенгезов. Ситуацията е изключително напечена

Интересното е, че самият Сантиров пита следователя дали изобщо Цонев знае за това дело. „Как да не знае? Тенчо, като идва и ти казва. Това му е най-голямото дело“ - е отговорът на Петьо Петров. Следователят иска от съдията да му каже „кой как иска да се оправя“ и така уточняват, че е по-добре разследването да бъде прекратено, а не да бъде манипулирано, така че когато влезе в съда да не издържи.

Следователят назовава и конкретна сума, срещу която може да смачка разследването: „Знаеш, ние ако не направим 50-60 хиляди евро, няма смисъл да го правим...Утре ще ме пита Бойко (Бойко Найденов – шеф на НСлС и зам.-главен прокурор – бел. ред.) що не излиза това дело.“

При излъчването на това видео стана ясно, че има разминавания между това, което казват участниците в срещата, и това, което е отразено в протокола от СРС-тата. Например, репликата описана в протокола „Тенчо си говори директно с него“, изобщо не се чува на записа.

И един нелеп гаф – в протокола е описано, че когато сядат в кафенето следователят си поръчва кафе и вода, а съдията – алкохол. Друго обаче се видя – Петър Сантиров си взима вода и безкофеиново кафе, а Петьо Петров – уиски.

Защитата възрази, че на кадрите няма таймкод и така не е сигурно от кой ден и час е записът. Дата и част липсваха и на останалите 5 видеозаписа, а качеството на звука беше много лошо.

На следващата среща на 17 март в сладкарницата на Гранд хотел „София“ вече присъства и Тенчо Попов.

И той започва разговора със следователя с въпрос дали Цонев знае за въпросното дело, а Петров отговаря „На него му е много добре известно“.

След това Попов обяснява, че за да отиде и да говори с Цонев, трябва да има конкретни предложения и подчертава: „Това става в пряка комуникация между мене и него и никой друг“.

Още по темата

Разговорът се завърта около това, че ексвоенният министър е затрупан от дела, а по думите на Тенчо Попов „него в момента са го накачили едни адвокати“.

„Източиха му едни грамадни пари, ама му точат грамадни пари. И той затуй накрая дойде и ми каза „Пич, ти ги познаваш всичките, през тебе мога да проверя кое как стои“.

Тук вече се разбират, че ще трябва да се предвидят и пари за петима специалисти, които ще изготвят експертизите, ако искат да се потули делото.

Съдийка взела 200 000 евро, за да пусне Баретата?

В този разговор, обсъждайки нещата от живота, Петров, Сантиров и Попов се разговарят и за ситуацията в съдебната система.

Тенчо Попов споделя, че е чувал, че съдията от Софийския градски съд Петя Крънчева е взела 200 хиляди евро, за да пусне Баретата от ареста, но след това апелативните магистрати отново са го върнали на топло.

Въпреки, че конкретните думи са в сферата на слуховете - „чух“, „говори се“, прокурорът по делото Божидар Джамбазов е сигнализирал инспектората на ВКП.

Самият съдия Сантиров пък се оказва „лош“ пророк. Обсъждайки скандалите около ВСС и акциите на МВР, той съветва другите да слушат Цветан. А на въпрос „Кой Цветан, бе“, отговаря: „Ами, арестуван съдия ще има“.

За арест на съдия говори и Тенчо Попов на една от последвалите срещи със следователя, но обсъждат темата във връзка със скандала около председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов.

"Нещо знам, че в понеделник искали да арестуват другаря Пенгезов", казва Попов, който определя ситуацията като "изключително напечена"

По-късно, на друга среща на четири очи, съдия Петър Сантиров казва на Петьо Петровот тук нататък да комуникира само с Тенчо Попов.

На последвалите срещи сумата за подкупа се заковава на 50 хиляди евро, като половината ще бъдат платени в аванс, а останалите – след като приключи разследването.

В един момент Тенчо Попов казва, че е притеснен, че Николай Цонев има проблем при събирането на парите.

„Ами, кажи му, ако не такова.. приемаме, че не сме говорили и си действаме как' си трябва“, е отговорът на следователя.

„Ама, въпросът е да не водиме преговори като за Европейския съюз“, е друг от доворите на Петров. В края на краищата двамата с Тенчо Попов се разбират, че първоначално ще бъдат предадени 20 хиляди евро.

Малко по- късно се стига и до ареста на Попов – в кантората на съпругата му, след като е предал на следователя парите. Никой от разпитаните до момента свидетели по делото обаче не потвърди да е виждал Цонев да изпраща по някого плик с пари на Попов.

Следователят Петьо Петров, който вече даде показания по делото, прекара целия ден днес в Съдебната палата, гледайки заедно със съдебния състав, подсъдимите и журналистите записите, които лично е направил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
1
 
5
 
! Отговори
Усмивката преди 13 години
Не се притеснявайте! Нещата са решени в края на миналия век на "кръглата маса". Още тогава адвокатите и най-вече от 2 и 11 колектив оформиха бъдещото статукво, така че да не може да се измени в бъдеще. И понеже адвокати, съдии и прокурори са си все юристи и гарван на гарван око не вади - затова дереджето е такова. За тях може да се приложи девиза на думбазите: "Бря, бря, бря! Нам да е дубря!" /Край на цитата/.
184
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МАФИОТИ! ЗА ТАКАВА БЪЛГАРИЯ ЛИ МРЯХА БОТЕВ И ЛЕВСКИ!!! ПОЗОР!
183
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко преди време каза тая локва Беляне няма да я правя Кво стана бе мой човек Бойкооо що я праш бе братчет ааа Путин те натисна жено мъненка
182
0
 
15
 
! Отговори
леля преди 13 години
Няма какво повече да коментираме,едно е ясно - последните 20 години всички са омотани - сини,червени,гербери и други подобни.Всеки срещу всеки е сега.Всички са се изцапали,но всеки е запазил някаква"сламка"и като стане напечено около него и той я извади да наклепе някой,за да отклони вниманието от себе си.И затова няма осъдени,както излиза всички правителства до сега трябва да са в затвора.А съдии които вземат пари,за да пускат престъпници - рано или късно си го намират т.е.престъпниците ги ...
181
3
 
15
 
! Отговори
Вълко Петров преди 13 години
България не може без АЕЦ-Белене,но кой ли го интересува.
180
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е сега този трябва да влезе за дълго в затвора.Ако и сега съдиите го оправдаят ще се лее кръв съдийска.
179
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да строим АЕЦ Белене означава да се превърнем в най-корумпираната страна в света. Които защитава това котило на корупцията е престъпник и анти-Българин.
178
6
 
18
 
! Отговори
Боб преди 13 години
Абе брат ти си много *** с извинения на маса. Ти като какво предлагаш? Изведнъж да станат всички светци? Много ясно че се краде и сега, но намалява. Мислиш ли че е същото като преди и всеки е склонен да вземе подкуп при положение че колегата му ще бъде съден?
177
26
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЧЕРВЕНИ МИШКИ ПОЧВАИТЕ ДА ЦВЪРЧИТЕ КАЗАХ
176
6
 
14
 
! Отговори
не се прарви така преди 13 години
в Италия и другите бели държави затова през 10 години има амнистия , амнистира се всичко и почваме от начало , а сега се държат едни папки и на който му е изгодно ги вади и почва да изнудва .
175
4
 
32
 
! Отговори
пичове преди 13 години
Пичове работата е ясна отворете Дакси вижте в кои фирми излиза супер мен , кой влиза на негово място , вижте приятелката му с кого е в съдружие и ще ви стане супер ясно всичко , ама тук некви заблудени като АМАН си пишат без да знаят .Как син на шофьор е натрупал 9 имота , как бивш милиционер е натрупал 40 имота , и след -3 седмици вече излизат и кои са му дали парите за далаверите , абе хора всичко го има няма как да се изтрие .Магистрати -хотелиери , всичко го има
174
5
 
11
 
! Отговори
до Капо преди 13 години
Пич и сега не са се скарали , това е просто леко пошлябване от страна на бб , няма как да удари гоце , не забравяй че имат общи много влиятелни приятели.
173
4
 
18
 
! Отговори
до аман преди 13 години
пич ти сигурен ли си , че и сега не се краде мощно а ??? не ме карай да ти кажа няколко фирми да провериш за кво иде рече , в момента пазара е просто преразпределен отново нищо повече не става в тази държава .Малко си напъни едната гънка и помисли , гелемите играчи са същите просто има преразпределение на долните нива .
172
7
 
20
 
! Отговори
капо преди 13 години
Ахаха...ако не се беше скарал с Президента, сега Борисов въобще нямаше да говори за Цанков камък, даже можеше и анекс да подпишат с Доган за още 1.5 млн. лв.
171
7
 
40
 
! Отговори
капо преди 13 години
Мое ли да ми обясниш на мене, простия, как предишните са крали с милиарди, а имаше пари за всичко, че и резерв се натрупа, а сега - "нямаме пари". А в същото време "вече не се краде".
170
0
 
3
 
! Отговори
Kriminalno proqven преди 13 години
Te ako imat volq da se zaburkat kakto triabva kakvi pomii oshte shte izskochat, ama loshoto e, che i s dokazatelstva niama koi da gi osudi teq neshtastnici deto sa ni dokarali do tova polojenie. Vmesto tova zatvorite se pulni s obiknoveni hora niakoi za smeshni prestuplenia deto sa osudeni samo zaradi statistikata pred evropeiskia saiuz.
169
2
 
25
 
! Отговори
бактън преди 13 години
Е сега крадат още повече , не четеш ли че пазят информация за да шантажират - ако кажеш че ние така , ние пък ще кажем че ти си правил също така.И какви пари от ЕС видя , че не се сещам. Нима вярваш на това което казват борисов , Цветанов и Дянков. Ми те вече и децата не им вярват. Видя как мачкат информацията аз собствените си далавери - апартаменти и т.н.
168
1
 
13
 
! Отговори
аватар преди 13 години
Отново съдебната мафия ще влезе в действие !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
167
8
 
19
 
! Отговори
Цуцко преди 13 години
Докладвам:Операция "Отвличане на вниманието" е в ход!
166
23
 
16
 
! Отговори
АМАН преди 13 години
Боко - моко, тиква-миква, Цецо - апартаменти и абала......но това се случва сега, а не преди нали! На бял свят цъфнаха повече от всякога далаверите на управляващите, а вие пак мрънкате и обвинявате Боко - моко! Ако не беше той още щеше да се краде с милиарди, без да има построено НИЩО. Сега дали крадат или не, не е толкова важно, но се усвояват пари от ЕС и се строи ударно навсякаде около нас. Б.Б реже ленти всеки ден, реже щото се строи!