Кой и къде разследва Румен Петков?

Посланикът на САЩ: Разследване има. Борис Велчев: У нас няма
Обновена: 3 дек 2010 17:11 | 3 дек 2010 16:57,
166
Кой и къде разследва Румен Петков?
Джеймс Уорлик и Борис Велчев. Снимка: БГНЕС

Tемата за отнетата американска виза на бившия вътрешен министър и настоящ червен депутат Румен Петков заприлича на сюжет на мистерия. Настоятелните въпроси на журналистите какви са причините за отнемането на визата му породиха повече въпроси, отколкото отговори.

След като преди ден посланикът на САЩ у нас заяви, че визата е отнета заради разследване срещу депутата, днес той отново застана зад думите си.

„Правителството на САЩ отне визата на Румен Петков на базата на информацията за водено криминално разследване“, заяви Джеймс Уорлик. Той отказа да даде повече информация с мотива, че няма да коментира текущо криминално разследване.

Изказването си посланикът направи по време на представянето на резултатите от проучване за реформата в българската прокуратура в присъствието на главния прокурор Борис Велчев.

Още по темата

Велчев обаче обясни, че разследване срещу Румен Петков не се води. Поне не в прокуратурата на Република България.

„Вие знаете, че г-н Румен Петков е народен представител. Знаете, че разследване срещу народен представител може да започне едва след като приключи процедурата по снемането или по отказа от неговия имунитет. Това е публичен акт. Ако той се беше случил, щяхте да знаете за него“, заяви главният прокурор.

Борис Велчев коментира, че е възможно да се води разследване срещу български гражданин в чужда държава и прокуратурата у нас да не знае за това. Досега не е искано съдействие от българската прокуратура, свързано с разследване срещу депутата, каза главният прокурор.

На въпрос дали посланикът на САЩ го е информирал за подобно разследване в друга страна, Велчев отговори: „Нямам коментар. Разговорите ни с г-н Уорлик не случайно бяха на 4 очи“.

Той допълни, че ако се води разследване срещу български гражданин в чужда страна, властите там трябва да потърсят българската прокуратура, ако имат нужда от съдействие, а не родните власти да звънят и да се интересуват.

Информацията за отнетата виза на Румен Петков бе оповестена преди дни, докато се вихреше друг скандал с участието на ексвътрешния министър. В средата на октомври шефът на митниците и бивш директор на ГДБОП Ваньо Танов, а впоследствие и Цветан Цветанов, заяви, че Петков е осигурявал "чадър" над Братя Галеви.

Те визираха срещата между Петков и Галеви през 2006 г. на басейна "Спартак" с посредничеството на тогавашния съветник в ДАНС Алексей Петров. Според Ваньо Танов на срещата е бил преразпределен пазарът на наркотици, а договорката е касаела Галеви и Златко Баретата.

Освен съвпадането във времето между двата скандала обаче до момента никой не е направил връзка между отнемането на визата на Петков и въпросната среща.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
2
 
! Отговори
до 153 преди 13 години
СТРАХ ГИ Е ДРУГО ДА НЕ НАПРАВИ В ШАДРАВАНА НА КАПИТОЛИЯТА, ЧЕ МУ Е СЛАБ СТОМАХА..
154
2
 
2
 
! Отговори
питане преди 13 години
Кой е Министър председател на България 1.*** 2.Гунчо 3. ............4.Няма такъв.
153
0
 
1
 
! Отговори
inar преди 13 години
Ako ne ni 6traknat beleznicite nqkoi den ...6e razberem za6to!....
152
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Катосе върне Цветанов от САЩ ще чуем Но отсега съм сигурен че на Руменчо щемусе стъжни Информациата около дрогата която ни залива от Македониа е че на пазара вече неса Галеви Златко А Петров и Руменчо това е факт иначе те несе занимават
151
0
 
5
 
! Отговори
kireza преди 13 години
Ми така бе джанъм,че ако Румбата застане пред детектора то горката машинка ще изгори като факличка:))))))))))
150
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нещата са доста явни Р Петков нее невинен и той го знае Но при нас нещата се потулват или се предупреждава Немисе вярва че посланника щесе занимава с този *** от БСП Товаса наркотици и нишо друго
149
0
 
3
 
! Отговори
arhar преди 13 години
' Разследван ли е Румен Петков? '*.......................................................................................................................Казва ли истината РП или лъже ?Ако РП е убеден, че не лъже, то тогава готов ли е да застане да говори пред детектора на лъжата ?Ако РП застане пред детектора на лъжата, то тогава готов ли е да подпише клетвена декларация, че ако лъже, т. е. е съпричастен към тежки криминални престъпления, ще носи пълна наказателна отговорност, вкл. и лишаване от свобода ?
148
0
 
8
 
! Отговори
arhar преди 13 години
Колко са джобните пари на РП ?а/ 400.000 евро ?б/ 1.500.000 евро ?в/ 1.900.000 евро ?г/ жълти стотинки за 1 кг банани ?
147
3
 
5
 
! Отговори
бобо преди 13 години
В САЩ преследват чуждите корумпирани според тях политици, защото си имат предостатъчно свои сенатори, та и президенти. Не им трябват и чужди.
146
1
 
10
 
! Отговори
АЛКОХОЛИК преди 13 години
АБЕ ТИЯ АМЕРИКАНЦИ КВО ИСКАТ.ЧОВЕКА СИ ПОРКА.СТРАХ ВИ Е ДА НЕ СЕ ИЗПИКАЕ В ШАДРАВАНА ПРЕД КАПИТОЛИЯ ЛИ БЕ?ГОЛЯМА РАБОТАНАЗДРАВЕ РУМКА
145
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В понеделник Уикилийкс огласи над 250 хиляди дипломатически документи на американски дипломати по света. Вече няколко дни разкритията се публикуват в няколко големи европейски издания.Организираната престъпност продължава да е широко разпространена в много области на живота в България въпреки международните и вътрешните усилия. Дейността на организираната престъпност стои в основата на корупцията и неефективността на съдебната система. До момента съдебната система не е наказала нито една значима фигура от престъпния свят, се казва в документа с дата 7 юли 2005 г.Посочва се, че евентуално забавяне на приемането на България в ЕС би било катастрофално от политическа гледна точка и ЕС може да използва членството като средство да накара страната до предприеме по-сериозни действия срещу организираната престъпност и корупцията. Изразява се надежда, че в близките години положението в страната ще се подобри.В доклада се казва, че криминалните групи в България се занимават с трафик на наркотици, проституция, изнудване, рекет, финансови престъпления, кражби на автомобили, трафик на крадени автомобили, а също с трафик на хора с цел сексуална експлоатация, фалшифициране на пари, измами с кредитни и дебитни карти."Много групи осъществяват легален бизнес, през който перат приходите от незаконните си дейности. Организираната престъпност оказва корупмиращо влияние върху всички институции, включително правителството, парламента и съдебната система", се казва в доклада.Престъпни фигури правят дарения на всички големи политически партии, за да запазят влиянието си, а някои се опитват "да си купят път към коридорите на властта". Някои добре известни бизнесмени, свързани с организираната престъпност, влагат своето богатство в спортни клубове, строителни фирми и финансови институции.Документът посочва лица, чиито имена са заличени в сайта, свързани с руската организирана престъпност, включително с Майкъл Чорни.Според доклада Русия продължавала да има значително влияние върху българската икономика чрез енергийния внос.
144
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е тук във форма има поне 100 свидетели как Р.Петков продава наркотици, носи портмоне с поне 1млн, разпределя пазара на наркотици, *** и дава писмено информация поне 2п на ден на КГБ.ИДЕТЕ при ЦЕЦКО!!! Да ви вземе за свидетели всички... Или при Уорлик, може да ви даде по една виза за 1сед почивка.
143
1
 
13
 
! Отговори
v.a.l. преди 13 години
Румката е бил в Испания да си пазари вила с 1,5 милиона евро кеш......... но аз си мисля, че това са пари от закуски, защот ми изглежда мнооого честен човек.. а вие ?
142
1
 
12
 
! Отговори
ОД-СЗ преди 13 години
Мръсника и наглеца Румен Петков е отговорен за подслушването и проследяването на хора , за което му се плащаше яко.На финалнатао права работата се вършеше от килърите на подземния свят. Как си представяте иначе - че някой ще тръгне да следи някого за да го убият ли? Глупости - чуват къде ти е срещата и те причакват на гюме.
141
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
в плевен на фонтаните отивам да пикая
140
3
 
16
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 13 години
Велчев: Не и у нас..У нас- НИКОГА , за нищо на света , каквото и да направи ,другарят петков , НЕ може , не трябва , недопустимо е , и няма да бъде съден..)) ТОЙ Е ВСЕ ПАК ЕДИН от НАС- червените кримита на България..Ние сме над Закона..))Поне докато съм главен прокурор- шута на Гоце ..)
139
1
 
15
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 13 години
ЕЕеех, МЪКА, мъка... На наш виден мутро -дрОгар, да откажеш да се разхожда в САЩ- с крадени пари .. ) Мъка...Живот ли е това ?? Има ли психатричен "отдел" в правителствената ?? Може ли такова нещо..Цял живот, крадат , "управляват", на Русия агенти са ,комуниЗъма" строят, банките обраха,МАФИЯ създадоха , Интернационала" пееха и ..накрая -да НЕ могат в САЩ имот да си купят , на разходка да отидат , НЮ ЙОРК да видят, да понапазаруват за другарката.... )))) МЪКА, тежка ,комунистическа .. ))))
138
1
 
1
 
! Отговори
Grob-analni zvuc преди 13 години
hamerikanskio Poznainik e pytnik ako na svoia glava e krcnal vizkata na Pikaestia v shadravna.no ne zatova ce reznal Rumbecyt, a zastoto se zahvana na da igrae krivoto horo na orkestyr s ime "Grob-analni zvuci"
137
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И нашият главен прокурор какво - хвали ли се с това че няма разследване срещу Пикаещия Във Фонтани (както му е индианското име)? Дано поне хората по света намерят за какво може да се осъди този, че нашите тук не виждат, обръщат се на другата страна за да не видят.
136
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Петков твърде отблизо общува с представителите на ДПС, които винаги са проявявали интерес към националната сигурност. Лек проблем е, че ДПС пее поне на още две разузнавания турското и руското. Самата БСП, както е известно, в това отношение също има какво да предложи на ФСБ. България е член на НАТО и ЕС, а не на ОНД. Срещу Петков е имало четири съдебни дела за стопански престъпления и за хулиганство, но са прекратени. Едно от тях, по обвинение за хулиганство, е спряно заради депутатския му имунитет, а по-късно е окончателно прекратено от Марияна Борисова, прокурор във Върховна касационна прокуратура.