"Антимафия" ще е в София, приема магистрати с над 10 г. стаж

Корнезов: Изградихте цяла паралелна правораздавателна система!
20 дек 2010 22:24,
66
"Антимафия" ще е в София, приема магистрати с над 10 г. стаж
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд ще е със седалище в София, решиха депутатите с окончателното приемане на промени в Закона за съдебната власт.

Съдът, известен още като „Антимафия“ ще гледа делата, свързани с тежката криминална престъпност и престъпления, извършени от организирани престъпни групи.

Депутатът от „Коалиция за България“ Любен Корнезов възрази по време на обсъжданията, че създаването на новата институция е икономически необосновано, защото в нея ще влязат много малко дела.

„По 100 дела на година ще гледа новият специализиран съд, това е само 1% от всички дела, разглеждани от съдебната система“, изтъкна той.

По думите му вече е уреден начинът на командироване на магистрати в двете спецсъдилища.

Той разкритикува и правилата за избор на съдебните заседатели за „Антимафия“ – те ще бъдат предлагани от Столичния общински съвет. По принцип общинските съвети по места предлагат на съответните съдилища заседателите.

„Не бива един политически орган, в който управляващите имат мнозинство, да избира съдебните заседатели, които ще съдят противниците на ГЕРБ“, посочи Корнезов.

Още по темата
20 дек 2010 17:25
213

Освен съда „Антимафия“, народните представители гласуваха и създаването на специализирана прокуратура и специализиран следствен отдел към нея.

„Изградихте цяла паралелна правораздавателна система, не прекалявате ли“, критикува червеният депутат, допълвайки, че за него „това не е специализиран, а извънреден съд“.

Днес депутатите приеха и условията, на които трябва да отговарят магистратите, за да започнат работа в новите структури.

Поне 10 години трудов стаж ще трябва да имат съдиите в специализирания наказателен съд. Същото условие важи и за обвинителите в спецпрокуратурата.

От тях поне 5 години трябва да е стажът им по наказателни дела.

За втората специализирана наказателна инстанция – апелативната, изискването за стаж е най-малко 12 години, като осем от тях магистратът трябва да е работил като съдия по наказателни дела, прокурор или следовател.

Същите са и изискванията за стаж на административните ръководители на двете инстанции на спецсъда и прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
2
 
! Отговори
бастун преди 13 години
и тва няма да помогне, трябва просто да вкарат един съдия от щатите, такъв стар, дебел *** като по филмите и с едно чукче за 2 дни ще ги изпосъди всички крадци и бандити тук. няма мотане, маргини - влизат, *** - 50 години и троп с чукчето, доган влиза, *** - 30 години и троп с чукчето, некой друг влиза, *** - доживотен без право на замяна и троп с чукчето.какви са тия, болен бил някой си и се отлага, ми като е болен да влиза в панделата да се калява. *** ти системата
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За да се търси отговорност, трябва да има закон,спазващ основните правила и права в дадена държава. Този закон в 21 в. на правова Европа не допуска извънредни съдилища.Ама на някои повече им стига акълът да говорят за комунизъм, вместо да четат и мислят. Просто поданици в едно общество,което никога няма да разберат как функционира и защо пак няма справедливост. Необразован пълнеж,който дърпа обществото мноого надолу. Единственото хубаво нещо на този съд е звученето - там докъдето стига пипето на масите.
54
1
 
3
 
! Отговори
ор преди 13 години
***, от 1944г и до днес смятат, че те правят законите,и последните, не се отнасят за тях! Те не казват, че ще бъдат осъдени несправедливо, те "вият на умряло" само от възможността, да им се търси някаква отговорност! Ама какви сте вие ***? За богове, ли се взехте! То бива, бива, ама цял вол /народ/ за мезе, не бива! Или се чуствате в положението на настъпена змия и хапете?!
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За простолюдието Света е черно-бял.Но черно-белите държави почти изчезнаха.Останаха само Северна Корея,Иран,Венецуела,Куба...да ме извинят пропуснатите.Проблема е че настоящите управници са също "черно-бели".Настоящата ситуация налага един важен извод.НЕ БИВА ДА СЕ ДОПУСКАТ ДО УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА НЕГРАМОТНИ ХОРА!Трябва да има ценз ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!Същото важи и за депутатите.Също така всички кандидати да управляват трябвада бъдат усвидетелствани психически(имаше преди години подобно предл
52
2
 
3
 
! Отговори
гражданин преди 13 години
Председателят на общинския съвет в София, който има 45 имота и в момента го разследват ще избира специалните съдии. Абсурд. Тоя "специален" съд пак ще го плащаме ние данъкоплатците, за да си играят политиците мръсните игри.
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това *** на правораздавателната система, наречено гръмко съд Антимафия, ще се обърне по-късно именно срещу създателите си. Днес те целят безконтролие и подчиненост... оттам ненаказаност, утре при нов политически натиск този съд ще въздава произволие, включително и срещу създателите му.Това, разбира се, пожарникари и физкултурници няма как да го зная - трябва поне малко да си учил история, в част свързана с институционалното развитие на държавата.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
39Много си прав!Едно допълнение.Спомняш ли си как сваършиха останалите които цитираш?Трибунал!
49
3
 
3
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
Книжката на Желев е писана до колкото си спомням, в началото на 80-те на миналия век. И беше "забранена" от байтошовия режим, точно защото аналогиите между него и фашизма бяха очевадни. Точно както сега са очевадни с бойковите изстъпления. Едно време тази книга се разпространяваше от т.нар. "самиздат". Аз лично я четох първоначално на едно замазано, опърпано ксерокопие. След 10-ти вече си я купих легално. А иначе, пак до колкото си спомням - доста време мина от тогава, май първоначалното заглавие е било Тоталитаризмът, впоследствие променено от Желев, за да може въобще да излезе книгата. Тогава беше позволено да критикуваш фашизма... Но стига толкова за историята! Въросът е, че едва ли има някой, който не забелязва, че боковото управление проявява почти всички характеристики на описаните от Желев режими! И аз поне не виждам причина, след всичко това да смятам, че точно той аджеба, ще е по различен от всички ония, познати ни от историята....
48
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Искам да питам само КОЙ ще носи отговорност за тези закони които приема днеспарламента???Депутатите ли?НЕеееееееееТе гласуват каквото Бойко разпореди.Така че.......човека който ще бъде строяван "на килимчето" от следващите управници трябва да е точно Той.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
mizi da te laza pak ni6to njama da stane parite upravljavat sveta - a koi gi ima?
46
3
 
4
 
! Отговори
I'm still here преди 13 години
Курнезув, а вие живеете в паралелна вселена....
45
3
 
6
 
! Отговори
U преди 13 години
тезата на Т едностранчиво ютилизира елементарната идея, че ако някой вижда нещо нередно в цялото това начинание то този някой има от какво да се страхува, демек, крие нещо, демек - комунист.. ББ и компания нямат нито капацитета, нито най-вече моралния фундамент да направят такъв съд реално работещ за обществото.
44
5
 
4
 
! Отговори
другари преди 13 години
хаиде другари на народният съд , всички инакво мислешти на съд. А простолудиетосе радва и вика мачкаи б. ха ха ха колко *** и заблудени хорица има в бг. догодина и лагерите ще отворят , разбирасе под други имена . специялизиран затвор за осъдените от народничт съд.
43
1
 
2
 
! Отговори
Т преди 13 години
Не мога. Трудно ми е. За кво да мисля? *** мисля че живеете в една параноя. Че някой ще ви навреди. Сигурно си стар и мъдър, но явно има от какво да се страхуваш. Щото то дивото не може да влезе печката, ти за суровото се плашиш. Знаеш какво имам предвид!Айде със здраве, че иам работа!
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бай коле, свободата стана свободия. Преигравате малко не мислиш ли? Премини в 21ви век. Силно се съмнявам че ще изгори суровото както ти казваш. А книжката на желев е писана точно след 10ти ако не се лъжа. И приятеля ти Желев силно се съмявам, че е знаел точното определение на тва какво аджаба е демокрация. И защо намесваш фашизма изобщо?
41
3
 
3
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
И най вече, щото този който се осмели да направи аналогията между фашизъм, комунизъм и бойковизъм автоматично става "животно" според един по долу... С други думи, явно аналогията е абсолютно адекватна, поне спрямо мисленето и разбирането на бойковските хунвейбини! Така че...погледни ги, и сам ще си отговориш! Ако моеш да мислиш де....
40
3
 
1
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
Ами може би щото виждат по далеч от носа си....Или щото помнят уроците на историята...Или щото смятат, че отнемането или нарушаването на каквито и да е човешки права е лошо, само по себе си....Или щото не искат покрай сухото да гори и суровото...Или пък си спомнят, какво е казал Бенджамин Франклин преди доста години, че онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност...Причини много...
39
4
 
6
 
! Отговори
до 35 преди 13 години
Абе животно,а прочел ли си някъде че този режим се сравнява единствено с комунистическия? А прочел ли си че авторът Ж.Желев кпише че слага равенство между комунизъм и фашизам? А май от този съд се страхуват най-вече комунистите и криминалите. Давай Бойко,мачкай червената ***.
38
5
 
5
 
! Отговори
чудя се преди 13 години
Много ми е интересно кого ще съди този съд след като Цветанов разби престъпността, затвори всички виновни,дори и невиновни, по арести, групировките вече ги няма, с изключние на една варненска, ама нея не може да я съди, по повеля на великия вожд, спецсъда не бил и за депутати и министри, ами за кого тогава е ???
37
2
 
8
 
! Отговори
до42 преди 13 години
Абе ***,не беше ли лидерът ви Първанов този ,който мрънкаше срещу американското влизане в Ирак и сърбия,където бяха именно Садам и Милошевич? Това червените сте много нагли ***.