Задържан в "Октопод"-а съди Цветанов

Делото е за клевета, а финансовата претенция е за 1 лев
Обновена: 23 дек 2010 07:43 | 23 дек 2010 07:28,
99
Задържан в "Октопод"-а съди Цветанов
Николай Велков. Снимка: Булфото

Николай Велков – един от задържаните при операция „Октопод“, съди министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Процесът е за клевета, съобщи Велков пред Dnes.bg. Той е заради изказвания на Цветанов в интервю за bTV, едно от които е, че Велков е неправомерно оправдан по делото за нарколабораторията в село Опицвет.

Всъщност той никога не е бил съден по това дело – присъди от ВКС имат Кристиян Младенов и Валери Величков, съответно от 5 и 3 години лишаване от свобода.

Когато през 1998 г. бе разкрит нелегалният цех с над 330 кг. амфетамин, Николай Велков беше задържан, тъй като таблетиращата машина е била купена от фармацевтична фирма, по онова време негова собственост. Той обаче никога не е подвеждан под отговорност.

Процесът за клевета срещу Цветан Цветанов трябваше да се гледа в сряда в Софийския районен съд. Заседанието обаче е било отложено, тъй като вътрешният министър е бил нередовно призован.

Всъщност призовката е връчена на куриер от МВР, но така и не е стигнала до Цветанов.

“Явно е трудно да се стигне от куриерската служба на МВР до кабинета на министъра“, коментира Николай Велков.

Още по темата

Искът срещу МВР шефа е на стойност 1 лев, а символичната сума на претенцията Велков обясни така: „Не искам да го ощетявам, и без това с толкова труд е изкарал шест апартамента“.

Извън шеговития тон той коментира, че просто иска да покаже, че когато човек на толкова отговорен пост говори, той трябва да си мери приказките и не може да си позволява да хвърля обвинения.

Следващото заседание по делото е на 19 януари.

Очаква се в Районния съд да тръгне и второ дело – отново за клевета, заведено от Велков срещу Цветанов – за друго негово изказване пред вестник.

Николай Велков е адвокат и преподавател по право. Той беше задържан на 10 февруари, по подозрение за участие в престъпната група „Октопод“, за чийто тартор е сочен Алексей Петров. Дни по-късно беше освободен срещу 20 000 лева гаранция и до този момент не са му повдигнати обвинения.

Велков е в съвета на директорите на „Дженерал Лизинг“ АД. След акция „Октопод“ в медиите се появи информация, че компанията притежава 70% от дружеството със специална инвестиционна цел на „Лев Инс“ – „Лев Инвест“.

Проверка на Dnes.bg показа, че „Дженерал Лизинг“ е сред учредителите на „Лев Инвест“, но не притежава мажоритарен дял.

Дружеството е продало акциите си (малко над 53%) в края на 2009 г. и в момента не притежава участие в капитала на  „Лев Инвест“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
6
 
! Отговори
Калин преди 13 години
цецко и боко .. р.петков да са хващали последните години .. складове и канали за синтетика? не за друго.. просто питам ..!!
32
12
 
23
 
! Отговори
Кико преди 13 години
Когато човек е ***, ограничен и амбициозен като д-р Цветанов неща стават много страшни за нормалните хора!
31
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цветанов е ДОКТОР, СТРОИТЕЛ, АДВОКАТ, СУПЕРМЕН, БАТМАН и БИЗНЕСМЕН Хихихихи
30
9
 
18
 
! Отговори
Жорето преди 13 години
д-р Цветанов е голям тарикат с голяма уста и плосък мозък според мен!
29
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На Николай Велков му е запорирано имущество на стойност 4 246 763,38 лв. придобито от "консултации в финансовата сфера".Явно е добър консултант....Бих се консултирал и аз при него понеже напоследък бизнеса ми с наркотици хич не върви и направо се чудя какво да правя, сигурен съм че той ще ми помогне с правилните съвети.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каква е разликата?
27
0
 
3
 
! Отговори
КуРеЦ преди 13 години
До Разследващ :Ти полудя , бе брат !!! Кой ше го чете т'ва ... някой без работа може би !?!? Сигурно е интересно , това което си писал ...
26
2
 
30
 
! Отговори
Мирослав Найденов преди 13 години
Някой да провери дипломата на Цецо - дали наистина е завършил ВИФ, или е някаква вифаджийска "калинка" по линия на Мирчо Спасов...
25
13
 
9
 
! Отговори
Vesso преди 13 години
Готин човек.Значи твоята фирма купува машина,която се ползва да таблтеиране на амфетамини и ти нямаш нищо общо.Аз не познавам нормален собствен,изключая държавата,който да не се интересува какво става с активите в които е вложил средства.Не смях,а плач в съдебната зала.А и Ганди/то хвани единия,па удари другия/му зададе въпроси пред Сашо Диков,на които гореспоменатия господин не отговори.Явно атаката е най-добрата защита.До кога ще има разминаване между"житейската"истина и тази в съдебната зала?
24
3
 
28
 
! Отговори
Прочетен виц преди 13 години
Полицай стои на тротоара и при него се доближава *** и го пита:Кука колко е часа?Полицаят (длъжен да бъде любезен) казал 5 без 10.А ***: като стане 5 ела да ми направиш ***.Полицая "загрял" и хукнал да го гони.Но минал покрай втори полицай, който го запитал: Къде си се разтичал?Отговорът бил: *** каза в 5 да му направя ***.Вторият си погледнал часовника и отронил: ами то сега е 5 без 5, защо ТОЛКОВА БЪРЗАШ?
23
19
 
8
 
! Отговори
вече ми е все тая преди 13 години
некви *** в бели престилки си говорят как да затрият едно дете! - така че никой да не вдигне шум! и шебеците търсят кусури на цецо?! матрял от уфси...
22
6
 
11
 
! Отговори
седесар преди 13 години
Такова ще е винаги положението, докато управляват комунисти и милиционери и докато на възлови места във всяка област стоят само комунисти.
21
36
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз пък силно се надявам да осъдят лекарите от Горна Оряховица, че да се кротне цялата отвратителна, самозабравила се, нацупена лекарска *** в страната и да почне да си върши работата. А на тоя *** комнунистически Велков, е крайно време да му повдигнат обвинение, че да се сплуе и той някъде. Браво на Цецо! Да продължава да громи престъпността без милост! Даже още по- твърдо трябва да се действа, пък плъховете нека си реват! Браво ГЕРБ! Цецо президент!
20
3
 
24
 
! Отговори
Chico преди 13 години
Цецо явно повече приказва, отколкото нещо върши. Интересно ще е, какво ще бъде дереджето ако се съпоставят милиционерските бюлетини с тези от съда на осъдените. Шашмалогия
19
6
 
22
 
! Отговори
Sin преди 13 години
гербавите комунисти и навеждащите им се атакисти за 19 месеца ни баламосват с милиционерските си сводки. Така и нее проумяха, че за съда от значение са фактите и обстоятелствата и че днес не е наридният съд от 1944 г.
18
10
 
4
 
! Отговори
кажете им го преди 13 години
Само у нас лекарите и съдиите са толкова мразени съсловия. И с право, зависиш от тях, а те правят на ***.
17
6
 
21
 
! Отговори
Спокоен преди 13 години
Борисов вероятно вече се усеща какъв автогол си вкара с Цветанов. Хайде на бас, че скоро Цвъчко ще изгори. Иначе, цялото правителство тръгва към сгромолясване.
16
0
 
9
 
! Отговори
КуРеЦ преди 13 години
Е т'ва ако не е реклама ... е.аси ... "ши та осъдя за 1лв. , бе Цветанов - може и на 12 вноски да ми ги дадеш само с 12% оскъпяване ..." джагара-джугара ....
15
6
 
8
 
! Отговори
kk преди 13 години
Интересно.този след като е бил собственик на таблетиращата машина защо не е бил подведен под отговорност?Или всеки с фармацевтична фирма би могъл да си закупи такава машинка?Освен ако тя е пригодена за таблетиране на всякакви хапчета!А неговата фирма имала ли е по онова време някаква дейност?!Или той се е изиграл ролята на "мост" за обзавеждането на "Опицвет"?
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе милиционер, това можеше да е *** ! Или казваш, тя твоята майка е кранистка. Къде ти лекар в скапаната ти фамилия.