Задържан в "Октопод"-а съди Цветанов

Делото е за клевета, а финансовата претенция е за 1 лев
Обновена: 23 дек 2010 07:43 | 23 дек 2010 07:28,
99
Задържан в "Октопод"-а съди Цветанов
Николай Велков. Снимка: Булфото

Николай Велков – един от задържаните при операция „Октопод“, съди министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Процесът е за клевета, съобщи Велков пред Dnes.bg. Той е заради изказвания на Цветанов в интервю за bTV, едно от които е, че Велков е неправомерно оправдан по делото за нарколабораторията в село Опицвет.

Всъщност той никога не е бил съден по това дело – присъди от ВКС имат Кристиян Младенов и Валери Величков, съответно от 5 и 3 години лишаване от свобода.

Когато през 1998 г. бе разкрит нелегалният цех с над 330 кг. амфетамин, Николай Велков беше задържан, тъй като таблетиращата машина е била купена от фармацевтична фирма, по онова време негова собственост. Той обаче никога не е подвеждан под отговорност.

Процесът за клевета срещу Цветан Цветанов трябваше да се гледа в сряда в Софийския районен съд. Заседанието обаче е било отложено, тъй като вътрешният министър е бил нередовно призован.

Всъщност призовката е връчена на куриер от МВР, но така и не е стигнала до Цветанов.

“Явно е трудно да се стигне от куриерската служба на МВР до кабинета на министъра“, коментира Николай Велков.

Още по темата

Искът срещу МВР шефа е на стойност 1 лев, а символичната сума на претенцията Велков обясни така: „Не искам да го ощетявам, и без това с толкова труд е изкарал шест апартамента“.

Извън шеговития тон той коментира, че просто иска да покаже, че когато човек на толкова отговорен пост говори, той трябва да си мери приказките и не може да си позволява да хвърля обвинения.

Следващото заседание по делото е на 19 януари.

Очаква се в Районния съд да тръгне и второ дело – отново за клевета, заведено от Велков срещу Цветанов – за друго негово изказване пред вестник.

Николай Велков е адвокат и преподавател по право. Той беше задържан на 10 февруари, по подозрение за участие в престъпната група „Октопод“, за чийто тартор е сочен Алексей Петров. Дни по-късно беше освободен срещу 20 000 лева гаранция и до този момент не са му повдигнати обвинения.

Велков е в съвета на директорите на „Дженерал Лизинг“ АД. След акция „Октопод“ в медиите се появи информация, че компанията притежава 70% от дружеството със специална инвестиционна цел на „Лев Инс“ – „Лев Инвест“.

Проверка на Dnes.bg показа, че „Дженерал Лизинг“ е сред учредителите на „Лев Инвест“, но не притежава мажоритарен дял.

Дружеството е продало акциите си (малко над 53%) в края на 2009 г. и в момента не притежава участие в капитала на  „Лев Инвест“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
10
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 13 години
Те и други КРАДЦИ с трудно завършено основно образование са милионери. Проблема е, че територията която обитаваме е населена с РОБСКО племе.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Я пак - или не е обвинен или има гаранция - гаранция без обвинение не може по закон
11
4
 
14
 
! Отговори
до 7 преди 13 години
Добро утро бре. Ти през живота си виждал си нормален български полицай ? При самия подбор, убеден съм че има изискване да са ***, ама не просто глуповати, а *** до безкритичност. Казваш му на простия полицай да скача от 8-мия етаж и той трябва да скочи. Мозъка му не трябва да има способност да прецени това дали е правилно. В 90% полицаите ни са на границата на клиничния олигофренизъм. Само дето не пускат лиги безконтролно. Че ще цапат униформите.
10
4
 
14
 
! Отговори
Аз преди 13 години
"малоумния вифаджия" има стотина милиона,а вие немалоумните тътрузите дебелите си *** по канцеларии за 500 лв/месец....импотенти нешастни...
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да го съди мутра за клевета е по скоро реклама:)
8
12
 
5
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 13 години
Разстрел за убииците със бели престилки,а не задоволяване на извратените им сексуални фантазии за д=*** от униформени!!!
7
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Куките ***, са се гаврили с 55 годишна лекарка ! Събличали са я гола, бъркали са и по дупките ! Смятайте сбирщината от ***, събирани от къде ли не, и накичени с фуражки каква омраза изпитват към всеки по умен от тях. Тресат се от комплекси и са животни по дефаулт !!! Силно се надявам, тези лекари да съдят *** милиционерска държава до тоталния и фалит !!!
6
9
 
24
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 13 години
Един лев ли ??? И защо ??? Стига с тези "морални искове" !!! Този малоумния вифаджия докато не излезе да спи до кофите заради кретенските си изказвания, няма да има оправия ! Значи, когато съдим държавата в Страсбург, праскаме едни искове по 50 000 евро, защото ги плащам И аз. Ама като съдим конкретен ***, съдим го за лев. Е не става така !!!
5
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всеки трябва да търси правото си в съда, иначе случяйно попадналите хора във висотите се самозабравят. Сега се забелязват масови уволнения след което назначения с променени длъжности навсякъде, откъдето лъха само едно, смяна на хората със свои близки, роднини и познати. Синдикатите си траят, а ной вероятно и съда ще се направи на сляп. Хората нямат защита от никъде и кайто вземе власта се унася. Тази практика трябва да спре. Всеки трябва да работи, а не да се прави на Господ.
4
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Цветанов - президент! Шамар за мутрите и меркантилните лекари! И на *** ще им дойде реда, споко."Aко се заеме И вкара *** в правият път, аз съм първият който ще гласува за него. Ама искам първо реални резултати. Не голи обещания и празни думи.
3
49
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цветанов - президент! Шамар за мутрите и меркантилните лекари! И на *** ще им дойде реда, споко.
2
17
 
19
 
! Отговори
Роман Василев преди 13 години
Николай Велков е виден перач на прехода ,седерасто-комунист,наркопроизводител,собственик на клиника "Ескулап " в Пазарджик и съветник на Гъце Сирещенски!!
1
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цветанов нито ще му е за първи път да го съдят за клевета, нито ще му е за последен... нищо ново под слънцето.