Жертва на Наглите оставял ДНК (коса) в "Къщата на ужасите"

Илиян Цанев припознал гласа на свой похитител в този на полицай
Обновена: 10 яну 2011 14:38 | 7 яну 2011 14:35,
45
Жертва на Наглите оставял ДНК (коса) в "Къщата на ужасите"
През декември 2009 г спецчасти атакуваха къщата на "Наглите". Снимка: МВР

Илиян Цанев, една от жертвите на "Наглите", умишлено е оставял своя ДНК, докато е бил в "Къщата на ужасите" на "Наглите".

Това разказа Цанев, който свидетелства пред Софийския градски съд по делото срещу бандата за отвличания.

Илиян, който бе отвлечен на 9 март 2007 г. и прекара 49 дни в плен, разказа, че е бил пленен от подземния гараж до дома му, когато се прибирал вкъщи.

Докато паркирал, бил заслепен от дълги светлини и видял, че автомобил препречва входа на гаража. С викове "Полиция, НСБОП" мъж с качулка, тъмни дрехи и пистолет се насочил към него.

"Излизай от колата, да ти виждам ръцете", крещял непознатият, заставил го да легне на земята и му закопчал ръцете със "свински опашки".

Още по темата

Междувременно излязъл и шофьорът и двамата го набутали в колата. По същото време обаче негови съседи се прибирали със своя автомобил. Те станали свидетели на отвличането, но по думите на Илиян Цанев се вцепенили и не реагирали.

След това бил отведен в къща, където бил държан 49 дни. Цанев описа подробно стаята, в която  е държан – за разлика от "килията" на отвлечения ученик Джорджио Марков неговият своеобразен затвор е имал и баня. Той умишлено е слагал кичури от косата си под леглото и в ниши по стените.

Цанев е категоричен, че може да разпознае гласовете на двамата си похитители, които са били и в къщата по време на плена му. Пред съда описа подробно и особеностите им – шофьорът на колата (според разследващите това е Павел Петков – Павката) заеквал, а другият мъж имал дълбок, дрезгав глас и издавал специфични звуци, подобни на прокашляне.

По време на днешното заседание стана ясно, че преди години Илиян е чул гласа на своя похитител от полицаи.

След като вече е бил освободен, през юли 2007 г. Цанев е чакал пред СДВР, когато случайно чул разговор между двама души. Заслушал се и установил, че гласът на единия човек е същият като на похитителя му. Казал на човека от СДВР, с който е трябвало да се срещне, а той пуснал справка и му обяснил, че това е човек от сектор "Издирвания".

Тогава Илиян е казал, че е 90-95% сигурен, че гласът е на похитителя му. По случая обаче не е имало развитие, а официалната версия е, че е изключено този човек да е похитителят му, защото по време на отвличането е бил на работа и това е доказуемо.

Друг казус се появи на днешното заседание на СГС. Стана ясно, че по време на отвличането Илиян Цанев е носел лещи, а един от похитителите му ги е свалил – с едната ръка, а в другата държал фенер. Според Цанев това е шофьорът на колата.

В този момент обаче Павел Петков се изправи и обясни, че няма как този човек да е той, защото едната му ръка е обездвижена вследствие на катастрофа през 1988 г. Не можел да мърда палеца си, а движенията на китката му били ограничени и затова няма как да е държал фенер или свалял лещи с нея.

Веднага след изказването прокурорът по делото Борис Кирилов поиска от съда да попита дали Илиян Цанев е разпознал днес в гласа на Павел Петков един от похитителите си.

Съдията обаче обясни, че за да се извърши такова разпознаване са необходими определени процедури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
момичето преди 13 години
да в българия има много полицаи които участват в престапни групи това е не успорим факт.но в показанията на тази жертва на момента испаква лажата.също така според мен преувеличават с думите за насилието което им е било приложено.познавам един от тях много добре а за него чух неща за които сам сигорна че не е спосовен да ги направи защото като види малко кръв и припада.не знам вашето мнение но според мен всичко е много искривено и украсено
43
3
 
2
 
! Отговори
MONIKA преди 13 години
NE ME TROGVAT RAZKAZITE na OTVLECHENITE. WTE SE TROGNA,AKO CHESTNO RAZKAJAT KAK sa ZABOGATELI............
42
1
 
7
 
! Отговори
dabadaba преди 13 години
Преди години бях на обществено място и чух познат глас - нямаше как да го сбъркам, защото три години бях слушал лекциите му. Тъй като много уважавам преподавателя си, реших да го поздравя. Обърнах се и се смаях - човекът, който говореше нямаше нищо общо с него, нито в лице, нито по ръст!Така, че само глас не е достатъчен.
41
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 13 години
.
40
1
 
0
 
! Отговори
мона преди 13 години
Я,също като в "Забранена любов" .............
39
0
 
0
 
! Отговори
Gabi преди 13 години
Комисията на Висшия съдебен съвет ВСС за наблюдение на обществените дела е решила да вземе под контрол още от първото заседание делото срещу "Наглите" като предупреждение за страните в процеса да не използват традиционните способи за отлагане. Това каза членът на ВСС и член на комисията Пламен Стоилов, който близо час разговаря с изпълняващия длъжността председател на Софийския градски съд Величка Цано ва. По повод протестните писма на съдии срещу първоначалните намерения на ВСС да се срещне със съдиите по делото "Наглите" Пламен Стоилов заяви, че в началото му се сторило, че някой иска да оказва натиск върху ВСС да не изпълнява задълженията си. Стоилов обясни, че е разчел тази реакция като непремерен начин, но след срещата днес, се установило, че напрежението е непродуктивно и няма основания за такова.Цанова допълни, че и съдиите, и ВСС са се успокоили след срещата, за да работят от тук нататък. Стоилов каза, че целта на срещата днес е била делото "Наглите" да приключи в разумен срок. Попитан какво според него е "разумен срок", Стоилов заяви: "То само ще си покаже". Протеста на съдиите от СГС и САС той разтъл кува като опит да се оказва натиск. "На първо време ми се стори, че някой се опитва да оказва натиск върху ВСС да не извършва проверки", каза членът на ВСС. Пламен Стоилов беше категоричен, че оттук нататък комисията ще продължава да наблюдава делата с висок обществен интерес и да извършва проверки на място на материалите по тези дела. Нека страните го тълкуват както искат, каза Пламен Стоилов. Той подчерта, че комисията ще държи тези дела да протичат нормално и в разумни срокове. Величка Цанова заяви, че делото е било изключително медийно с висок обществен интерес и че такава проверка има дисциплиниращ ефект.
38
1
 
8
 
! Отговори
Катаджията преди 13 години
Има омърсени полицаи но в България те едва ли някога ще си получат заслуженото ... без тях престъпността никога нямаше да достигне такива размери.
37
1
 
2
 
! Отговори
Mery преди 13 години
"Не се притеснявай, доктор ти я направи", казали похитителите на отвлечения Михаил, син на бившия транспор тен министър Вилхелм Краус, след като му отрязали малкия пръст на дясната ръка.Днес Михаил Краус даде показания в съда по делото "Наглите". Той разказа, че похитителите отрязали пръс та му, тъй като не били доволни от преговорите, които водили с брат му. "Брат ти се подиграва с нас" му казали те, след като им предложил 50 хил. лева за неговата свобода. Казали, че ще му режат пръст. Дали му хапчета, от които първо се разтреперил, после се унесъл, но когато му рязали пръста усещал болка. След това всеки ден сменяли превръзката. Синът на бившия транспортен министър потвърди, че познава Иван Пайнавелов - Сапата. Познавал го от дете, имали и много общи приятели, сред тях били и полицаи и лекари. За Сапата се смята, че е доставил джипа за отвличането на Киро Киров. Трупът му бе отк рит в покрайнините на София през януари 2010 г. След освобождаването му от плен Михаил се е виж дал със Сапата, но според него той се е държал нормално. Михаил Краус обаче не предполагал, че Са пата има отношение към неговото отвличане, тъй като трябвало да е някой близък до него човек.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айде сега, тоя... нахалник Цанев започна да затруднява цялата работа. Че и разпознал полицай по гласа! Ами той утре ще каже, че показанията му не са предоставени на съда на предишните заседания. Даже може да каже, че не е започнала дори и проверка по показанията му за гласа на полицая... Оп! Това последното го пише в статията. А също и че прокуратурата е поискала в съдебна зала да се извърши експертиза, която съдът не е компетентен да извършва.Толкова за проведеното досега разследване.
35
4
 
9
 
! Отговори
Mery преди 13 години
Илиян Цанев добре се е ориентирал в обстановката и е разбрал,че без полицай или поне без помощта на полицай отвличане не става. Може би е трябвало да си понапрегне малко паметта и да си спомни дали по време на престоя му в къщата не е чул някой характерен глас да казва "Ами моите пари кога ще ги дадете? След което да провери дали този глас не е на някой от магистратите - я прокур ор, я съдия, които обвиняват/съдят престъпниците.
34
6
 
4
 
! Отговори
човек преди 13 години
доброто на едно бъдещо турско робство е,че освен на обикновените хора лошо ще бъде и на наглите.
33
1
 
12
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
И за децата в детската градина е ясно, че и при отвличанията, и при контрабандата, и при други тежки престъпления винаги има човек от МВР.Даже и не за да ги протектира или укрива, просто им разяснява какви са процедурите, какви са мерките, и как да ги избегнат.За това в затвора обикновенно влизат само кокошкарите при криминалните и икономическите престъпления.никой не би рискувал без солидна информация или солиден гръб.Доган осъдиха ли го за "Цанков камък"?Излезе чист като сълзица....
32
1
 
14
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
Това че е бил на работа не е алиби! Това че движи 4 пръста е достатъчно за да държи фенер.
31
2
 
14
 
! Отговори
Евросъдия преди 13 години
Пак няма да ги осъдят. Щом започват безкрайните им "процедури" - ясно. ИСКАМЕ ШЕНГЕН! ИСКАМЕ ЕВРОПА! ИСКАМЕ БЕЗВИЗОВ РЕЖИМ С USA И ВСИЧКИ! ДИСКРИМИНИРАНИ СМЕ !!??
30
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дон Парванов кой ще го съди за покровителство на наглите и киларите ?
29
1
 
23
 
! Отговори
Angelo преди 13 години
Българската криминология е на такова високо ниво и с толкова модерна техника, че неби трябвало тези господинчовци, който си мислят, че живеят в някакъв уестърн да им се измъкнат. Според вас защо така се измъкват ? И това ще ви кажа, защото дами и господа единствената държава в която мафията си има държава, а не държавата мафия се нарича БЪЛГАРИЯ. Помислете малко какви приказки се говорят всеки ден, че се подслушва този онзи и тези хорица социално слабите с джиповете БМВ Х5 и Х6 са си на свобода
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
цветанов какво ще кажеш.
27
1
 
6
 
! Отговори
Фоси преди 13 години
Може да ти кажа една процедура, за бързо оставяне на биологичен материал по стените- пусни ми малко поро и ми дай 2-3 минутки
26
0
 
15
 
! Отговори
g преди 13 години
Съдията обаче обясни, че за такава процедура са необходими определени процедури
25
10
 
9
 
! Отговори
Фоси преди 13 години
Добре че ме светна пича и аз оставих малко биологичен материал по стената на тоалетната в даскалото, дано се запази за идните поколения и някога по това да разберат, че аз съм учил там...