Пак лекарска небрежност, или?

Прокуратурата проверява случай на починал пациент
Обновена: 23 ное 2011 07:17 | 23 ное 2011 07:00,
159
Пак лекарска небрежност, или?
Снимка: Reuters

Окръжната прокуратура в Пловдив проверява нов случай на лекарска небрежност.

Разследващите навързват обстоятелствата около смъртта на 57-годишния Георги Соколов.

Причината е сигнал, в който се твърди, че преди месец дежурна лекарка си тръгнала от работа, за да застъпи на смяна в частна клиника.

"Недопустимо е да си тръгнеш от работа, без да си осигуриш заместник", обяви пред Dnes.bg д-р Ефсимия Чолакова, която е колежка на обвинената в лекарска небрежност д-р Гергана Ангелова.

Д-р Чолакова разказа, че за да бъде прикрита липсата на дежурния лекар, е направен опит да се фалшифицира часът на смъртта с повторно ЕКГ на пациента, но разследващите установили разликата.

"Случаят е абсурден и по тази причина предадохме в прокуратурата всички материали, които ни бяха предоставени анонимно", коментира пред Dnes.bg Тодор Петров от Националната пациентска организация.

Половин час преди края на работното време на дежурната лекарка, в Клиниката по гастроентерология на Университетската болница "Св. Георги" нямало специалист. Тогава на помощ на постъпилия със силни болки пациент се отзовали три медицински сестри, които се опитали да го реанимират.

Обвинената лекарка обаче отрича да е виновна за смъртта на 57-годишния Георги Соколов.

"Информацията е невярна и това ще го доказвам в съда", обясни д-р Гергана Ангелова.

По думите й в отделението е бил началникът на клиниката, който се е включил в борбата за живота на пациента.

Според данни на Пациентската организация обаче, в писмени обяснения лекарката си признава, че не е била на работното си място, а началникът на клиниката само констатирал смъртта на мъжа.

Съпругата на починалия работи като санитар в пазарджишката болница. Заради шока, в който се е намирала, тя няма спомен кой точно се е притекъл на помощ на съпруга й.

"Не видях кой идва, само помня, че виках за помощ", разказа вдовицата Валентина Соколова. От кореспондента на Dnes.bg тя научи, че вече се води разследване за лекарска небрежност.

"Ако има лекарска небрежност, това е престъпление и дано бъде разкрито", сподели почернената жена.

Дежурната лекарка Гергана Ангелова вече е дисциплинарно уволнена.

Окръжната прокуратура в Пловдив сега трябва да докаже дали има данни за престъпление при смъртта на 57-годишния пациент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
11
 
4
 
! Отговори
лекар преди 12 години
ще си караме скъпите коли и ще си вземаме големите заплати, затова сме учили, а вие неграмотни бачкатори блъскайте за минимална и като не ви стигне духайте за по 1.50 да си докарате допълнителни доходи, да ви таковам в нещастниците !
121
2
 
7
 
! Отговори
и преди 12 години
истината е, че тези които наистина имат пари наемат директно хеликоптери и директно в Германия, за да не се упражняват бг лекари върху тях и роднините имта какво било това със заплащането?
120
2
 
4
 
! Отговори
и преди 12 години
само едно коментарче още, много често в частните клиники, където си плащаш яко, не знаят какво да правят и те пращат в държавна, та кво било това с плащането, че не разбрах
119
4
 
7
 
! Отговори
Без думи... преди 12 години
"В кофата ли да го давиме..."
118
1
 
7
 
! Отговори
Размисли разни преди 12 години
Каква всъщност е истината?Всички се питаме, но забързани в ежедневието и вторачени в себе си, предпочитаме да не задълбаваме.Едната страна на монетата е промяната вътре в самите нас и овълчаването, избуяло в душите ни прпез последните 20 години. И по-точно, новите порядки оформили се в разбиранията и взаимоотншенията помежду ни. От пациенти, болните станаха КЛИЕНТИ!От другата страна - неверието и прекаленото очакване. За съжаление, тялото на човека е за еднократна употреба. Не ни се вярва,
117
3
 
8
 
! Отговори
@Бонев преди 12 години
ъ, извинете, начи трябва да се плаща по 1000 лева за екип за да не те утрепат в болница, така ли? това да не е такса "живот" нещо, ако не я платиш не те лекуват?
116
2
 
11
 
! Отговори
Има и свестни преди 12 години
Защитниците на докторите-престъпници нека ми отговорят - нормално ли е в 21 век дете да умира не от самите сливици, а от операцията по ваденето им...Ако е нормално - то тогава всички лекари са герои...Ако не е нормално - тогава и сред лекарите има много *** ( както навсякъде ) и е време тая *** да иде където и е мястото!Ако лекар ми убие така детето - аз дори няма да го съдя - вадя му и на него сливиците с керпедена и го оставям *** като куче, както е починало детето...
115
3
 
7
 
! Отговори
До 112 преди 12 години
Ех, докторе...Викам ти "докторе" само щото не ти знам името - че ако ти го знаех.....
114
1
 
5
 
! Отговори
@75 преди 12 години
Няма виновни лекари! Има, само,"лекарски грешки"!---Да, бе, няма престъпници, има само престъпления, като има престъпление, има и извършител
113
3
 
10
 
! Отговори
Gnuscho75 преди 12 години
Не съм привърженик на грубостите, обаче всеки ден да има лекарски грешки с фатален край е малко множко. Вярно, че грешките на лекаря ги покрива земята, ама няма да е зле и някой доктор да даде фира...при съмнителни обстоятелства, да се опомнят малко! И не подстрекавам към насилие в никой случай!
112
3
 
18
 
! Отговори
Докога? преди 12 години
Народа е ***, *** и гаден - не са политиците виновни...Лекарите убиват за пари!Полицаите бият за пари!Съдиите пускат престъпници за пари!Учителите вече не са учители!Родителите не ги е грижа, че синът им се друса, а дъщеря им се облича като *** и се е*е за пари!Таксиджиите лъжат в сметките и бият за 5лв!Бюрократите в учрежденията само измислят спънки, когато някой опре до тях!Служителите навсякъде не работят качествено!А най-лошото е, че на никой не му пука и си седи на топло...
111
15
 
5
 
! Отговори
лекар касап преди 12 години
Ще си ходим от работа когато си искаме ще ви лекуваме както си искаме щото от писанията по доло разбирам че може да се оправяте без нас
110
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Новина от в. Труд 12:24/ 22.11.11--- Всеки четвърти е здравно неграмотен ---Ако е така, 75% от коментарите отдолу са за пренебрегване и не следва де им се обръща внимание
109
4
 
3
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 12 години
#65, май на теб някой трябва да ти обясни как се трупа капитал? Не само тук, а в цял свят, милионер се става чрез престъпления и ако си в определен кръг! Способен и знаещ .... далече си от истината! Нужно е само да си амбициозен и безскрупулен!
108
1
 
12
 
! Отговори
Истината преди 12 години
В БГ накой си тръгнал от работа- абе това новина ли е? Я се огледайте! На всякъде е пълно с кръшкачи - лекари, полицаи, банкери, юристи, икономисте, БАН работници... скътавка и ходене да се бачка на частно. Е и там където работите официално също ви дават заплата и е крайно време нещо да се промени в тая държава. Хайде всички да се опълчим на скатавките, така има шанс нещо да се промени!
107
2
 
13
 
! Отговори
Десислава преди 12 години
"Дежурната лекарка Гергана Ангелова вече е дисциплинарно уволнена" и какво от това, че е уволнена.Толкоз много лекарски грешки напоследък,а да сте чули за усъден лекарски служител ? Живеем в държава ,в която пациентите дори не се гледат и като парче месо вече.Баща ми лежи в Исул в момента и да не ви казвам какво е отношението на сестрите към лежащо болните ....... нямам думи.Само се гледат парите някой да им бутне и това е.Да не попада човек в болница и то най вече в Българска болница!!!!!!!
106
6
 
5
 
! Отговори
лекар убиец преди 12 години
Ще караме най-скъпите коли ще имаме най-хубавите жилища а вие с автобуса и по-тихи от водата и по-ниски от тривата
105
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
103, пич малък си още, не се мъчи да разсъждаваш, поне не разбра ли, че тоя случай е от март месец, а че се мъчат да си прикрият некадърното управление е друг въпрос, и моля пиши на кирилица, че следващия път няма да те чета, поне елементарното възпитание го изисква
104
6
 
3
 
! Отговори
dr.Haus преди 12 години
До всички профани пишещи тук глупости-трябва да ви е ясно,че не гастроентеролог може да спаси човека, а реаниматор.Просто бг *** вече са прекалено много и затова сме на този хал!
103
10
 
4
 
! Отговори
осигурен преди 12 години
Абе , защо ни засипват само с факти , че някой умрял в болницата , ами в болниците се умира бе хора , лекарите да не са Господ ??? Има случаи се закучва и при ,които каквото и да се направи човека си отива и тогава се започва - "ако бяха това направили , ако бяха онова ..." После е много лесно като се разбере причината след аутопсията да се казва какво е трябвало да се направи . Разбира се има и лекарски грешки , ама в последно време за всеки починал , ако не е на 80г. все лекарите виновни .