Модернизация за БДЖ: Пристигнаха новите вагони

От юни ще превозват пътници до Варна, Русе и Бургас
23 май 2024 20:00, Инна Ангелова
38
Модернизация за БДЖ: Пристигнаха новите вагони
Снимка: БГНЕС

Макар и с месец закъснение, закупените вагони от “Дойче бан” пристигнаха. Стойността на целия проект е малко над 30 млн. лева за 76 вагона, което прави по 400 000 лева за един вагон.

Новите вагони ще обслужват най-натоварените направления - от София до Варна, Бургас и Русе. Очаква се от средата на юни те да започнат да превозват пътници.
 
"Тази сделка, която осъществихме със съдействието на Посолството на Германия у нас, е първата важна крачка към модернизацията на жп транспорта", заяви министър Гвоздейков при пристигането на подвижния състав. Той допълни, че към всяка композиция ще има и вагон-ресторант.

Вагоните са модернизирани и разполагат с 80 седящи места. Максималната скорост на движение е до 200 км/ч и отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт. Подвижният състав е без купета, тип отворено пространство и е оборудван с климатична система, както и с информационна система за уведомяване на пътниците за гарите и спирките по маршрута на влака, предаде БГНЕС.

Шест от вагоните са приспособени за трудноподвижни лица, а всички 76 вагона разполагат с ергономични седалки. Разполагат също с контакти за зареждане на мобилни телефони и индивидуални лампи за четене над всяко седящо място.

"Може да звучи парадоксално, но това е най-модерната техника, която влиза в момента в България. Не знам дали със съжаление да го кажа или с радост.  Това е модернизирана техника, която има още дълъг ресурс. Много ви моля, обърнете внимание на тоалетните, аз такова нещо виждам за първи път в България и се надявам да осъзнаем, че само трябва да опазваме това, което имаме", каза Георги Гвоздейков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от Общество
Социалното министерство и УНИЦЕФ ще работят в полза на децата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Втора ръка вагони за втора ръка държава. Бонуса е важен .
36
5
 
1
 
! Отговори
Itso преди 3 седмици
Циraнитe ще ги умиришат и оcepaт за норматив. Вагоните на БДЖ трябва да са с пластмасови седалки, като пластмасовите градински столове - да са евтини и лесни за подмяна и да може когато някой миpизлив полу-човек седне на тях да се измиват с белина.
35
1
 
8
 
! Отговори
Ура! преди 3 седмици
Пристигнаха "новите" стари вагони!!! - купих си нова кола -втора употреба
34
1
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 3 седмици
400 000 лв. за вагон втора употреба.Пак намирисва на Шарлатанска далавера.
33
2
 
7
 
! Отговори
FUCKEU преди 3 седмици
Дали да гласувам?Със сигурност няма да го сторя.
32
2
 
13
 
! Отговори
Серсемин преди 3 седмици
Ама видяхте ли в репортажа тоя главния с каква гордост ни показа как облегалката падала назад. Евахти. Все едно сме някви индианци от началото на 19 ти век. Наистина сме много *** народ.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да, ама нямат пердета!
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Щом министърът на транспорта се въодушевява от тоалетните на "новите" вагони, значи са наистина голяма работа.
29
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Новите" вагони са 30годишни рециклирани keнефи!!! Те са с общ салон, вместо с отделни купета както са сегашните.. Седалките им са мега тесни, твърди и неудобни!!!! Абе като старите електрички от едно време-стават за къси разстояния до 60-70км,ама 400-500км до морето си е тормоз.За 500х.лв на вагон можеше да направим чудесен ремонт на нашите, вместо да купуваме тараляcниците на немците, ама някой явно пак е взел тлъcта комисионна!!!
28
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 26 И с какво българските пътници са заслужили нещо повече. Вътре пушат,пият,никой нищо не пази,хвърлят си *** навсякъде.Някои и билети не си купуват ,други пък все едно не са се къпали с месеци.А цените на билетите са минимални.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
спален ще има ли
26
4
 
14
 
! Отговори
Защо преди 3 седмици
Премълчавате срамежливо. че се касае за вагони втора употреба? Сякаш българските пътници не са заслужили НОВИ вагони, машини и скоростна железница? Само по предизборната агитация, ще заровите в пъти повече пари! И ще ми се бият в гърдите какви тоалетни имали?!?
25
2
 
9
 
! Отговори
Ключаров преди 3 седмици
До Анонимен - Не ги ли заключвате тези вагони ? Как ще ги оставиш отворени през нощта ? В Щатите като ти влезе неканен у дома и го гръмваш в празната кратуна без проблем. Тук в България кога ще започнете да си пазите собствеността ?
24
3
 
12
 
! Отговори
Боко и ШИШИ преди 3 седмици
Бог да пази България от Боко тиквата и Пеевски свинята. Амин
23
13
 
4
 
! Отговори
Боко и ШИШИ преди 3 седмици
Респект към ПП ДБ защото искаме България да бъде европейска държава а не КО ЧИНА на Боко тиквата и Пеевски свинята.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 14 Искаш ти. Един здрав перрдах искаш! Ето това искаш. Де дърво неокастрено!
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тия градове имат самолети и никой разумен няма да се лашка 15 часа на БДЖ. Русе даже имат и летище в Букуреш
20
4
 
9
 
! Отговори
jo преди 3 седмици
Ети златните вторични суровини, германците сега седят ингърмят шампанското инсе чудят колконтрябва да сме *** да платим 30 млн за скрап, а не знаят, че просто сме зстънали в корупция....
19
4
 
11
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 3 седмици
Бездъна каца е бдж-то. Държавата постоянно налива и все е на загуба...
18
6
 
9
 
! Отговори
до12 преди 3 седмици
До нищо ново!И на това му казваш Единственият проблем!? Проблеми отвсякъде като размер, тесни, обстановка, най скапаните съществуващи стари вагони от германия изглеждащ като крайградски автобус