Осъдиха застраховател да плати $135 хил. на Мануела Горсова

Пострадалото момиче спечели делото срещу "Дженерали"
Обновена: 22 дек 2011 17:17 | 22 дек 2011 17:16,
33
Осъдиха застраховател да плати $135 хил. на Мануела Горсова
Джипът на Максим, който уби един човек и рани тежко Мануела. Снимка: архив, Булфото

Софийският апелативен съд осъди застрахователна компания „Дженерали“ да плати сумата от 134 912 долара на Мануела Горсова, изразходвани за лечението й в Израел.

С това решение магистратите отмениха решението на градския съд и го определиха като неправилно.

Общата сума, изразходвана за лечението на Мануела в Израел, възлиза на над 189 000 хиляди долара.

От нея обаче ще бъдат приспаднати платените от Максим Стависки по лечението на пострадалата 25 хил. лева и платената от застрахователното дружество сума от 50 000 хил. лева, решиха апелативните магистрати.

"Дженерали" трябва да преведе веднага присъдената сума на семейството на Мануела от близо 135 хил. долара, а след това да предяви иска за нея срещу Максим Стависки.

На предишната инстанция съдът отхвърли иска на Мануела с мотива, че не може сумата да се дава на семейството повторно, тъй като тези средства вече били платени от дарители.

Тогава пострадалото момиче от тежката катастрофа край Приморско трябваше да заплати на „Дженерали“ разноските по делото, но застрахователното дружество отказа да ги приеме.

Още по темата

Апелативният съд обаче е категоричен, че фактът на налични събрани дарения, с които се е лекувала Мануела, не освобождава от отговорност причинителя (Максим Стависки) и неговия застраховател.

Според съда не трябва да се търси произходът на средствата, а само да се докаже тяхното разходване за лечението.

Решението на съда може да се обжалва пред ВКС.

Мануела Горсова пострада тежко при катастрофа по пътя Приморско-Бургас , причинена от фигуриста Максим Стависки през август 2007 г. при шофиране в нетрезво състояние.

Последва дълъг процес, в който в крайна сметка световният шампион по фигурно пързаляне получи условна присъда и беше осъден да заплати обезщетение на семейството на пострадалата в размер на 90 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами правилно е това решение. Застраховката не означава, че нямаш средства сам да си заплатиш за нещото загубено (имущество, здраве и т.н.). Колко много неща трябва да си застраховаме си застраховаме именно поради лобитата на тези застрахователи? Когато дойде време да плащат, никакви ги няма (пример - здравна застраховка за пътуване в чужбина - 5 дена чиновници "обсъждат" дали това, което са преценили лекарите е необходимо!!!). Това, че бащата е *** и също е за затвор е съвсем друга тема.
32
8
 
7
 
! Отговори
Amon Ra преди 12 години
Всички собственици на игрални зали сега се разтапят от кеф.... Чакат ги цели 135 000 долара... Пък вие тук си говорете колкото си искате...
31
12
 
10
 
! Отговори
profesionalist преди 12 години
Здравейте хора,Надявам се че знаете че това решение е пълен фарс. Сега тия *** родители, пропаднали ***, който се събраха за да си разделят парите заделени за дъщеря им, ще забогатеят от страданието на дъщеря си и ше се подиграят с всички хора които са им помогнали! Аз лично дарих пари на тия простаци, и повече НИКОГА няма да го направя! Това дело не дава пари на детето, лечението вече е приключило, това решение е тържеството на комарджиите и пияниците с помоща на популизма! Неморал
30
2
 
6
 
! Отговори
Ж преди 12 години
БРАВО!!! НЕ ЧЕ ТОВА ЩЕ ПОМОГНЕ ПО НЯКАКЪВ НАЧИН, НО ВСЕ ПАК СИ Е НЕЩО! ДАНО СЕ ПОСТАБИЛИЗИРВА МОМИЧЕТО !!!
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А как е възможно да съди застрахователя в момента като има казус (Тълкувателно дело 1 от 2010 година) във върховният съд, според който в момента не можеш да съдиш застраховател, ако преди това си съдил причинителя на катастрофата или поне не можеш докато не мине това дело? Какво става с този въпрос, може ли вече пострадалите да съдят застрахователите? Защото иначе е малко двоен стандарт, понеже по този конкретен случай има голямо медийно внимание тя може да съди, а обикновените хора не могат!?
28
1
 
1
 
! Отговори
G.Kryasteva преди 12 години
....a 6e prispadnat lii parite koito ba6a i propilq po kra4mi i kazina....kade e vischiq kasatsionen sad...ili toi pokrai tragediqta na da6erq si se podigra s milosardieto na tolkova hora .Moita kom6iika e penionerka i kogato be6e daritelskata kampaniq poslednite si pari dade za deteto da se lekuva......no kakto kaza tq ima edin otgore koito bavi no ne zabravq...a az li4no ot tozi moment kogato stana qsnokade sa parite na Emanuela ne davam i edna stotinka za darenie
27
1
 
6
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
Добре де, как няма да се застраховаш, като застраховката ГО е задължителна?Нали след заплащане на глобата си три пъти вътре?Или си пишеш колкото да мине време.И на мене не ми се плащат грешни пари с които се облагодетелствуват мутренски застр.компании! А те всички са такива!
26
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Баща й си ОТЖИВЯ,а простите даряваха!
25
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жалко пазарене за некой лев отгоре.Центъра на спора чертае сложна елипса около ,,едни пари,, които ,,едни добри родители,, искат от ,,един добър БГ. съд,, за да могат да си ги харчат на воля /защото те са БЕЗОТЧЕТНИ , тъй като цялото лечение е вече МИНАЛО и ПЛАТЕНО/.Софийския апелативен съд да си направи график, по който да бърше не само сълзите, но и *** на ревливия КОМАРДЖИЯ, наричащ се ,,РОДИТЕЛ,, - баси историята....Само да припомня, че всичкия този цирк го плащаме ние - *** от Бг.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
A shte se varnat li obratno parite na daritelite, ili dolarite shte otidat za rotativki i shampansko !!!???
23
3
 
8
 
! Отговори
usera преди 12 години
До като има корупция, няма да има съдебна система. За това сега убийците са на свобода ..
22
4
 
14
 
! Отговори
1 преди 12 години
За убийство в Бг. присъдата е условна!
21
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сметката след това решение на съда е проста. Преди решението Мануела разполагаше с 1 милион лева от покритието на Стависки които Дженерали трябва да плати за бъдещо лечение и процедури и лекарства и специалисти. Сега ако Дженерали ги плати, по закон остават 1 милион без 135 хил долара - тоест парите за бъдешо лечение се намаляват. А платените (ако Дженерали не обжалва и плати) 135 долара може всеки да се досети къде отиват познавайки родителите на Мануела. Сега те могат да си ги харчат както искат, не както преди с дарителската сметка - сега и всичките пари да ги похарчи *** ротативки никой не може да го осъди както преди.
20
1
 
2
 
! Отговори
nnnnnnnnn преди 12 години
"...189 000 хиляди" WTF?!
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Дженерали" трябва да преведе веднага присъдената сума на семейството на Мануела от близо 135 хил. долара, а след това да предяви иска за нея срещу Максим Стависки....Решението на съда може да се обжалва пред ВКС."Ако решението може да се обжалва това означава че влиза в сила само ако Дженерали не обжалват. Тоест Дженерали ще платят веднага само ако решат да не обжалват. Ако обжалват тогава ще се чака решението на ВКС. По принцип парите сега дори и да се платят, те принадлежат на дарителите - тоест Горсови трябва да ги върнат на дарителите. Но повечето от дарителите няма да се занимават да си ги искат, така че парите остават за Горсови. Но застрахователя плаща само до лимита на покритието - тоест лимита от 1 милион който Дженерали трябва да плати за бъдещо лечение на Мануела се намалява с тези пари около 250 хил. За Дженерали е все едно дали сега ще ги плати, или по късно. Разликата е, че ако плаща Дженерали, те плащат само по фактури за лечение. Докато сега тези пари ако ги платят и не обжалват (най-вероятно Дженерали няма да обжалват защото им е все едно дали сега или за бъдещо лечение ще ги платят) ще отидат директно за ротативки а не за лечение.
18
12
 
25
 
! Отговори
данчо преди 12 години
Онзи ден гледах руска телевизия Максим сега играе балет и е звезда вместо да лежи в затвора поне 1 година от хорска срама.
17
0
 
45
 
! Отговори
различни цени преди 12 години
А в Щатите току-що осъдиха един ненормалник да плати 150 МИЛИАРДА ДОЛАРА, защото завързал едно момче за дърво и го запалили. Момчето го спасили с безброй операции и сега умряло от рак на "новата"кожа, заради което наново осъдили извратеняка,който отдавна излежава присъда за "палежа". Това е рекордна сума за целия свят,отсъдена от съд и показва как се цени живота там. А ние тук събираме помощи ,после ги играем в казината, абе, манджа с мерудия българска.
16
2
 
38
 
! Отговори
От Варна преди 12 години
При употерба на алкохол ако стане ПТП сжертви. Трябва да се води като умишлено убийство.Знаеш че си пил и все пак се качваш да управляваш МПС, което е напълно съзнателно. Присъдите трябва да са жестоки.
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно къде са компетентните органи издаващи лицензите на застрахователните компании.Защо в случая не санкционират дружеството за отказа им да изплати обещетение.А не е ли заблуда на потребителя, когато плащаш застраховка и там е упоменато примерно 500000 лв при смъртен случай да получаваш стотинки.В крайна сметка премията която плащаш е изчислена на 500000 лв а не на някакви стотинки.
14
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стависки вече забремени Албена и избяга в САЩ.