Спряха разследването за СРС-то: Да не закачам Мишо Бирата!

Софийската градска прокуратура не била открила извършител
23 яну 2012 16:11,
66
Спряха разследването за СРС-то: Да не закачам Мишо Бирата!
Снимка: Dnes.bg

Прокуратурата е спряла разследването за изтичането на записи от СРС-та на телефонните разговори между началника на митниците Ваньо Танов, бившия му заместник Антоний Странджев, министър Симеон Дянков и премиера Бойко Борисов, съобщи БТА.

От постановлението на Софийската градска прокуратура става ясно, че спирането на разследването е заради това, че не е открит пряк извършител.

Спирането на разследването идва 5 дни, след като журналистът Явор Дачков обяви, че тази седмица ще заведе дело срещу премиера заради твърденията му за манипулиран запис.

Още по темата

Нееднократно Дачков обявяваше, че записите от СРС-тата са автентични, позовавайки се на експертиза, направена във френска лаборатория.

Сега обаче от прокуратурата искат прекия извършител. Пак по думите на Дачков подслушването на разговора между Борисов и ген. Танов е извършено от служба към МВР, като след това записът е прослушан в ДАНС, откъдето пък бил изнесен и пуснат из медиите.

Преди около година в медийното пространство бяха разпространени СРС-та от разговор между Борисов и директора на агенцията "Митници" ген. Ваньо Танов, в който премиерът настояваше Танов да прекрати проверка на Михаил Михов – Мишо Бирата, покойния шеф на федерацията по баскетбол и собственик на пивоварна "Леденика".

"Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата...", казва премиерът в разговора. Впоследствие Борисов обясни, че президентът Георги Първанов е потърсил съдействие от него по случая с бизнесмена Мишо Михов.

СРС-та са от края на февруари или от март 2010 г., когато лицензът на фабриката в Мездра е бил отнет заради многобройни акцизни и данъчни нарушения.

В средата на февруари 2010 г. Танов подписва решение, с което се отнема лицензът на бирената фабрика за управление на данъчен склад за производство и складиране на акцизни стоки.

По време на разговора си с Танов премиерът му заповядва: "Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не…", което означава веднага да изтегли проверяващите от складовете на "Леденика".

В записите присъства и още един разговор на Борисов с Танов, както и обаждания на Танов до заместника му Антоний Странджев и финансовия министър Симеон Дянков.

Според разпечатките Ваньо Танов казва: "Тони Странджев се разплака. Той си подаде рапорта същия ден. Мъж за мен е той. Когато му излязоха сълзи на очите, не каза една дума, написа си рапорта, но му течаха сълзи по бузите.

Аз няма да го забравя никога. Не мога да се съглася, че аз трябва да се съглася на базата на интриги този човек какво ще си помисли, а и останалите в състава?"

Името на Антоний Странджев беше споменато и от премиера Бойко Борисов, казвайки, че е изгубил доверието си в него и за това е трябвало Ваньо Танов да го освободи.

Бившият зам.-шеф на митниците спомена по повод СРС-тата за съперничество между митниците и МВР при залавянето на контрабанда, както и за покровителстването на тази дейност. Странджев обаче отказа да посочи конкретни имена.

Прочете обаче докладна, която е писал на 22 март 2010 г. до Бойко Борисов и до главния прокурор Борис Велчев, с която информира какво се случва в митниците.

В писмото му се казва, че в митниците се прави опит да бъдат назначавани послушни хора, които да работят в полза на определена политическа сила или определени хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1000 пъти е по добре, Бойко Борисов да ни управлява, отколкото крадливите комунисти! а мишо бирата си каза докато беше жив, че е говорил с първанов, да не го закачат. как не може да разберете, че комунистите докараха България до тоя хал и сега, ще трябва време, за да се оправи тая държава, но ако се върнат на власт, никогас нвяма да се оправим, а, ще се върнем назад!
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това не са политици, а масони.
48
0
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
мутри долни!
47
4
 
3
 
! Отговори
коко преди 12 години
Играчка-плачка.Пишете щуротии,пишете.В най-добрия случай да дойдат да Ви правят фитнес упражнението "стани-легни" с безплатно пренареждане на имуществото или да направите преждевременно инфаркт.
46
7
 
8
 
! Отговори
ГЕРБер преди 12 години
Да живее другаря Борисов и Партията ГЕРБ! Всички други комунисти да го духат, ние сега сме на власт и ще крадем, колкото можем! *** от яд, бат' Бойко ви врътна кранчето!
45
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Октоподи, нагли, бирата, маргини, премиери, и т.н..... охранители, милиционери,митничари, всички от кутилото на БКП - до един.Долнопробни наглеци!
44
0
 
10
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
Ауууу каква изненада?!?
43
1
 
9
 
! Отговори
gtf преди 12 години
Дъртите комуноиди от герб и дъртите комуноиди от бсп, немогат да си разделят папкането от законни и незаконни дейности. Лошото, че все ние теглим за да храним потомците на най-простата и пропаднала прослойка на обществото преди 44-та (избила интелигенцията, голяма част от елита на обществото, дори саратниците си бленуващи утопичния комунизъм в най-чистата му форма) ..един ден всичко ще си дойде на мястото , дано да сме живи да го видим!
42
1
 
19
 
! Отговори
Дядо Петър преди 12 години
Позор!Не съд, а ТРИБУНАЛ ЗА ЧЕНГЕТАТА И ЛАПАЧИТЕ ОТ ГЕРБ!НАЧЕЛО С РАПОНА И ДЯСНАТА МУ РЪКА - ЦВЪЦ.Нищо друго не може да възмезди нещастния ни народ от двугодишната ГАВРА НА РАЗЮЗДАЛАТА СЕ БАНДА над него.
41
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не казват нищо за това,че Мишо Бирата и още 4 човека свързани със случая,които знаят всичко,ненадейно в кратък период от време са решили да се самоубият,а камериерката ,която е намерила тялото на Бирата в хотела е в неизвестност.
40
0
 
20
 
! Отговори
Гарантирано от герб преди 12 години
Защо сега не излезе цецко пък и бойко и да ни кажат, кой е престъпника, какъв да е обвинителния акт, а мълчат като д...та. В ЕС обаче, следят какво ще направи това правителство с този скандал и първото нещо, което ви гарантирам е да охлади мераците ни за Шенген... Само за година в сектора опазване на обществения ред - взрив пред в-к, точно когато от там трябва да мине маршрут на ЕС, колата на журналист, изборите, Катуница. Какво още трябва, за да се разбере некомпетентността на МВР и цялото прав
39
24
 
3
 
! Отговори
ГЕРБераст преди 12 години
Видяхте ли бе комунази,видяхте ли че бат Бойко е невинен.Само ГЕРБ !
38
0
 
21
 
! Отговори
Гарантирано от герб преди 12 години
"Прокуратурата е спряла разследването за изтичането на записи от СРС-та" Значи ТОВА СА БИЛИ СРС-та - оппааа. Значи Премиера, вицепремиера, шефа на митниците, депутати от управляващата партия СА РАЗСЛЕДВАНИ. Значи е имало данни за престъпления.Сега или ръководството на МВР и ДАНС трябва вкупом да си подаде оставката, поради некадърност - не откриха, кой им е откраднал срс-тата, или пък Прокуратурата да започне нови досъдебни производства срещу описаните по горе лица. После виновни са ни холандцит
37
0
 
22
 
! Отговори
ИВАН СОФИЯ преди 12 години
ВРЕМЕ Е ЗА ПРОМЯНА! ИНАЧЕ НЯМА ОПРАВИЯ,ВЪН МУТРИТЕ И ЧЕНГЕТАТА ОТ ВЛАСТТА
36
0
 
23
 
! Отговори
реалист преди 12 години
Някой да е очаквал нещо друго?
35
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами като се замисли човек ,изборите трябва да бъдат прамахнати ,това не е избор ,а покупка или казано инвестиция.За 50-100 милиона някои си копува власта за 4 години , а първата му работа е да си ги вазвърне.Най добре една хунта за 10-15 години ,да има някаква основа и доста страх от кражби пък после може да говорим за демокрация ,иначе които мошеник ни хване тои ще ни друса.
34
2
 
47
 
! Отговори
HYPXAH преди 12 години
В изборният ден излиза семейтво от избирателна секция, видимо интелигентни и добре облечени. Питам ги аз: - Извинете, гласувахте ли и за кого ,ако не е тайна? Жената видимо доволна отговаря с "да"...и в този момент поглежда плахо към съпруга си.- Да ,разбира се ,гласувахме- отговаря съпруга и продължава: Ние винаги гласуваме ,това е наше право и разбира се всеки нормален и трезво мислещ човек в България трябва да гласува.В ТОЗИ МОМЕНТ БЯХ НАЙСТИНА ДОВОЛЕН ,ЧЕ СЪМ ПОПАДНАЛ НАЙ НА КРАЯ НА ЕДНО ИНТЕЛИГЕНТНО БЪЛГАРСКО СЕМЕЙСТВО.Съответно моя втори въпрос " За кого?" и двамата в един глас отговориха "за ГЕРБ". Не бях изненадан,но продължих...- Бихте ли ми изтъкнали поне 5 причини... защо ?Тогава мъжът избърза да изпревари своята дама и ми отговори така:- Пет ли? Не знам пет ...но мога да изтъкна поне 50.В този момент той бръкна в джоба си и извади чисто нова банкнота от 50 лева. Като продължи : " ТОВА НЕ СА ЛИ ДОСТАТЪЧНИ ПРИЧИНИ" предавам думите му дословно...в този момент телефона му звънна,той ме изгледа с ехидна усмивка, а аз им пожелах приятен ден. Какво ли можехме да си кажем повече. ДА ЖИВЕЕ, ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ И ДЕМОКРАЦИЯТА В НЕЯ! Р.Р. - АЗ НЯМАМ КОМЕНТАР ....А ВИЕ?!
33
14
 
9
 
! Отговори
Милчо преди 12 години
Ей *** не споменавайте сина на Мишо,само той си знае какво е да почине баща ти,злобари комплексирани!
32
0
 
34
 
! Отговори
1 преди 12 години
то много интересно ама пак потулиха всичко дори си самоубиха мишо бирата ,а това има и продължение камериерката изчезва еследно проститутката също а разследваш по случая следовател се самоубива
31
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не сме си и помисляли, че България е правова държава.