С кои съдии си говори Цветанов?

Адвокати настояват да бъдат осветени имената им
Обновена: 15 фев 2012 15:04 | 15 фев 2012 15:04,
130
С кои съдии си говори Цветанов?
Снимка: Impact Press Group

Във войната между съдебната власт и МВР днес се включиха 46 адвокати от София, Пловдив, Варна и Сливен, които настояват да бъдат осветени имената на съдиите, които ежедневно си говорят с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Защитниците, които участват в наказателни дела, са изпратили писмо до ВСС с копие до председателя на парламента Цецка Цачева и до европейския комисар за правосъдие Вивиан Рединг.

Адвокатите настояват да бъдат оповестени публично имената на съдиите, с които министърът на вътрешните работи комуникира ежедневно и които го подкрепят.

Така според тях ще се "гарантира на подсъдимите по делата, разглеждани от българските съдилища, правото на справедлив процес, включващо и произнасяне от независим и безпристрастен съд (член 6, т. 1 от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи)".

Ако се знае с кои магистрати МВР шефът си говори, ще се създадат и реални предпоставки за всеки подсъдим и/или неговия защитник да упражни признатото в НПК право на отвод по всяко конкретно дело, предвидено като гаранция за решаване на спора от независим и безпристрастен съд. 

Реакцията на адвокатите е продиктувана от интервю на Цветан Цветанов  за в. "24 часа" от 23 януари 2012 година, в което вътрешният министър заявява: "Благодаря на тези съдии, които ежедневно разговарят с мен и са носители на промяната".

На 31 януари 2012 година в сутрешния блок на ТВ7 "Бодилник" МВР шефът пък добавя: "Има много съдии, с които аз комуникирам ежедневно и които ме подкрепят."

Адвокатите пишат още в писмото си, че Цветанов оглавява ведомство, чиито служители са разследващи органи в наказателното производство и "ежедневните, неформални разговори за подкрепа с представители на съдилищата, които единствено осъществяват правораздаването по наказателни дела, създават у  нас съмнения в безпристрастността на "много съдии".

МВР шефът Цветан Цветанов започна война със съда, след като влезе в остър конфликт с председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

Още по темата

Цветанов заяви, че у него се пораждат съмнения, че Тодорова обслужва интересите на организираната престъпност. Като причина за подозренията си МВР шефът посочи забавянето на делото за наркотрафик срещу сочения за емблематичен подземен бос Васил Маникатов.

Председателят на съюза на съдиите от своя страна обвини Цветанов, че уронва престижа на правосъдието и заведе дело за клевета срещу него.

Съдиите скочиха и срещу операцията Р.А.Л.И.Ц.А., при която беше задържан Валентин Янев-Вальо Бореца в момент на получаване на подкуп.

Според МВР името на операцията е абревиатура от думите - рекет, алчност, лицемерие, изнудване, цинизъм и анархия. То обаче удивително съвпада с името на една от съдийките - Ралица Манолова, която е определила мярката за неотклонение, с която Вальо Бореца е пуснат под домашен арест по дело за убийство. Цветанов беше категоричен, че който се разпознава, си е негов проблем.

Още преди излизането на доклада на ЕК Борисов заяви, че конфликтът на вътрешния министър със съдебната власт е контрапродуктивен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
PRASETO преди 12 години
***,NI6TO NE PRAVQT
101
1
 
0
 
! Отговори
do 113 преди 12 години
Ти за кого гласува бе?
100
0
 
0
 
! Отговори
до 113 преди 12 години
***, НЕ МИ ТЪРСИ КОСУРИ НА ПРАВОПИСА,ЧЕ.....А МЕЖДУ ДРУГОТО АЗ СЪЩО НЕ СЪМ ВЪВ ВЪЗТОРГ ОТ РАБОТАТА НА СЪДИИТЕ.
99
1
 
7
 
! Отговори
Aнонимен преди 12 години
Как с кои? С неговите, като шефката на СГС
98
2
 
1
 
! Отговори
IVO преди 12 години
SAMO KAK TREPERIAT PRODAJNITE SADII :) GOLIAM KEF E DA VIDISH NIAKOI NAGYSHEN SADIA KAK SE PARJI VAV SOBSTVEN SOS,ISKAITE SI MOJE PAK I DA VI DADAT AMA DANO NA VAS VI DADAT PO NIAKOLKO GODINI TAM SAS ONEZI PRESTAPNICI DETO ZASHTITAVATE :)
97
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
няма шанс някой път да спрат да са корумпирани съдиите, тея дето ги плюе Цветанов просто трябва да бъдат сменени от тея с които си говори и да си ги корумпира сам на спокойствие, и подслушвателите у него, и полицията и партията, изобщо всички лостове, подходящи за целта
96
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"С кои съдии си говори Цветанов?"С правилните
95
3
 
23
 
! Отговори
крис преди 12 години
Когато в една държава премиерът е пожарникар,вицепремиерът е учител по физкултура,главният секретар на МВР т.е.най големия професионалист е завършил руска филология и кметът на столицата е учител по руски език ,това говори лошо за избирателите!
94
5
 
3
 
! Отговори
До 111 преди 12 години
ТЪка е по-лесно, а инЪка е по-трудно, научи се да пишеш, ***! И вместо да тренираш правопис, бягай при касиерката на СГС - там дават парични награди на защитаващите съдиите от справедливите хорски укори! По 20 лв на глава от населението. А слюнките и храчките си ги запази за утре! Леле ама неграмотни защитници на съдиите се извъдихте! Ама то грамотни хора няма да се втурнат да ги защитават!
93
9
 
5
 
! Отговори
Възхитен преди 12 години
Очевидно Мира Тодорова се е изстъпила като Сюлейчман паша и е наредила "Този ден никакви дела! търчете в днес.бг, там са нашите врагове!" И лейтенантите с поли от СГС и САС полетяха в устремна битка! Като четеш коментарите, все едно ,че цяла БГ се е застанала в подкрепа на чернорасците! А иначе минусите поставят те и селяните от БСП! Най-после се очерта съюзът съдии+БКП в борба за статуквото и в защита на дисциплинарно наказаната М.Т., изкарала се дякон Левски+Ботев+Г.Димитров+Станишко+ГОЦЕ!
92
2
 
9
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
И оставете БСП-за АСТА-ДОКУМЕНТА ГО ПОДПИСАХТЕ ВИЕ.Стига сте търсили под вола теле.Все някой друг Ви е виновен,че тъка е по-лесно.
91
7
 
5
 
! Отговори
Сокол преди 12 години
Тези т.нар. адвокати, всички изправени до стената и картечаря Ханс да "изсвири" няколко "ролки" по присъстващите!Няма оправия инче от тези хиени, смучещи човешко нещастие и пари!!
90
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според МВР името на операцията е абревиатура от думите - рекет, алчност, лицемерие, изнудване, цинизъм и анархия. То обаче удивително съвпада с името на една от съдийките - "Ралица Манолова, която е определила мярката за неотклонение, с която Вальо Бореца е пуснат под домашен арест по дело за убийство. Цветанов беше категоричен, че който се разпознава, си е негов проблем."БРАВО, Г- Н ЦВЕТАНОВ! НАРОДА Е С ВАС!
89
8
 
5
 
! Отговори
Елизабет преди 12 години
Дрънкайте до ЕК, ИЗЛАГАЙТЕ СЕ и не се чудете защо сме прецакани. Разбира се , че ще говори, след като повечето съдии са слугини.
88
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МВР е страна по всички криминални дела. Всеки контакт на заинтересован от изхода на процеса със съдията извън съдебна зала без значение от чия страна е - компрометира делото. Няма значение дали адвокат или близък на обвиняемия или МВР шефа си говори със съдията - еднакво недопустимо е. И това че единия го прави - не оправдава другия! Престъпност не бори с нарушаване на законите!
87
2
 
7
 
! Отговори
шумен преди 12 години
Шуменски Окръжен съд - там е заровено кучето, дадох ви джокер, мислете кои са съдиите и за какво си говорят ежедневно с тоя красив ум от снимката...
86
4
 
4
 
! Отговори
до 101 преди 12 години
101 - ти сигурно си с жълта книжка. Кои ти даде правото да говориш от името на всички Българи, *** такъв
85
5
 
9
 
! Отговори
Шизи 101 преди 12 години
101 ти си откачен кой народ визираш?Не четеш ли отзиви на интелигиентните хора за Цв.,от село Шума?Ми само го погледни уффф.
84
8
 
4
 
! Отговори
Читател преди 12 години
Лелее, много се размириса на дамски парфюми и непрани черни мантии! Вие нямате ли да пишете мотиви за издадените оправдателни присъди, ами сте кацнали тук! Сетне от ИВСС пак ще ви смъмрят за небрежно отношение към вашата работа! И после ще се нацупите и ще съдите за клевета!!
83
3
 
17
 
! Отговори
На101 преди 12 години
Цветанов от кои е,много взех да се бъркам,вече 20 години се краде и все се борим с престъпността,а ние ставаме все по бедни.Голям смях пада,такива като 101 да се смятат за хора.Майко мила слез и си пребири тези дето пречат на голямата демокрация,която ни навървиха преди 20 години.Има ли Народ,малко ме съмнява,има хора които всеки ден крадат и рушат.Какво стана със снимките на богатите феодали,нищо,нищо,нищо.