Ганчев-баща изплува много сух от "Захар"-та

Организатор на схемата бил Милко Талев
11 май 2012 17:30,
76
Ганчев-баща изплува много сух от "Захар"-та
Гриша Ганчев без повдигнати обвинения. Снимка: архив, Булфото

Бизнесменът Гриша Ганчев не е разпитван и срещу него няма да бъдат повдигани обвинения на този етап.

Според прокуратурата нямало данни за съпричастност към престъпленията, извършени от останалите.

Това каза на пресконференция по аферата "Захар" говорителят на Специализираната прокуратура Пламен Марков.

Той добави, че не знае защо тази сутрин Ганчев е бил в сградата на ГДБОП.

Вече стана ясно, че на шестимата задържани, сред които и на сина на Ганчев - Данаил, са с повдигнати обвинения за организирана престъпна група и за данъчни престъпления.

Милко Талев е бил организаторът на схемата, по която е осъществявана престъпната дейност.

Неговата задача била да координира доставките от заводите в Бургас и Девня и транспортните средства. Талев
избирал фирми, които били съгласни да превозват захарта, без тя да се фактурира.

Той влизал в контакт с купувачите, които превеждали парите по сметка на дружество, контролирано от Милко Талев. В схемата били замесени множество търговски дружества, но основно място имат три – и трите контролирани от Талев.

Още по темата

След това служител на банката, който следи непрекъснато движението по тази сметка, уведомява Талев в момента, в който по нея има постъпления. След това Талев или племенникът му теглят парите и ги носят на ръка в "Литекс комерс".

При 10-12 доставки на месец са фактурирали една-две. За останалите се изготвяли фалшиви фактури на кухи дружества. Така от една страна не се плаща ДДС, а от друга страна сделките не се осчетоводяват и не се отразяват в крайния баланс на дружеството.

Освен Талев с повдигнати обвинения за участие в групата и за данъчни престъпления са и тримата изпълнителни директори на "Литекс комерс" – Данаил Ганчев, Камелия Мирчева и Милко Димитров.

В групата са участвали Ивайло Талев – племенник на Милко Талев, и Тодор Симеонов – управител на едно от включените в престъпната схема търговски дружества. Те били помагачи.

По първоначални данни само за два месеца – февруари и март, чрез укриване на доходи групата е нанесла щети на държавния бюджет за 200 000 лева.

Проверката за април все още не е приключила и сумата, изчислена до момента като щета, можела да се увеличи, посочиха от прокуратурата.

Все още не било ясно дали Гриша Ганчев е знаел за нарушенията, в които са обвинени синът му и останалите петима служители на "Литекс комерс".

По-рано днес бизнесменът Гриша Ганчев беше разпитан в Главна дирекция за борба с организираната престъпност, където остана десетина минути, но след това запази мълчание. Преди това обаче той отхвърли всички обвинения срещу него и ги определи като "разни спекулации – кьорфишеци".

Според него зад данъчните измами в бизнеса със захар стояли "разни пловдивски, софийски и карнобатски фирми".

Радиоактивна захар от Чернобил не е била внасяна, а участниците в организираната престъпна група за източване на ДДС са имали само намерение за подобен внос, съобщиха от още специализираната прокуратура. Информацията за това била прихваната със СРС-та.

Групата е имала намерения за закупуване на 25 тона захар от Чернобил със завишено съдържание на тежки метали, която ако била с ниско качество, щяла да бъде предадена за производство на натурални сокове.

Вчера служители на Националната агенция за приходите и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" проведоха акция "Захар" с цел залавяне на организираната група, ощетила държавата чрез източване на ДДС в захарния сектор.

И шестимата, замесени в захарната афера, са задържани за 72 часа. Очаква се прокуратурата да поиска постоянното им задържане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
4
 
! Отговори
sofia преди 12 години
Всичко е въпрос на бизнес интереси. Нямате представа колко депутати са с фирми занимаващи се със захар, брашно, олио и др. От всичко това се спестява ДДС-то на Б-я. Затова и законите се правят с вратички, за да удобни за фирмите им. Сега просто Гриша Ганчев пречи на някой от тях. Миналата година нали пак имаше такава акция и заловиха няколко уж големи играча на пазара. Държаха ги няколко месеца, пуснаха ги и сега пак са на пазара в същия сектор, но с други имена на фирми.
65
0
 
2
 
! Отговори
43 преди 12 години
mnogo ste zlebe samo GERP vie v glavata. nema se opravi taxi te luje s cenata drugi si lepat failshivi stikeri 4e sa policia kupuvate si kasetofoni ot zalojni i taka tolerirate prestopnosta .Bratia problema si v nas toia na snimkata vsushnost edin primer za masata hora.
64
1
 
5
 
! Отговори
попа преди 12 години
Знам само едно - миналата година Тодор Батков по телевизията посочи че фирмите на Ганчев правят далавери с ДДС от захар, и е чудно що 1 година никоя институция не го чу - май не са левскари... за сметка на това чуха явно много старателно римите на Шамара, та го викнаха на разпит, дече това е най-големия проблем на България...Пародия на държава. Нищо, няма да се оплаквате - догодина наесен пак да гласувате за тия същите. И да ви подсмърчат децата в магазина, докато тия пърпорят с джиповете.
63
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко ли милиона е имало на тоя в куфарчето,което му е дал Луканов?
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А , ти разбра ли , каква е схемата ???
61
2
 
8
 
! Отговори
Ooo колко си прост преди 12 години
ВЕЧЕ си е платил и всичко е ОК !!!!..., ДЪРЖАВАТА НА МАФИЯТА или на кратко БГ
60
2
 
7
 
! Отговори
За 56 ,57, 58 преди 12 години
Ето ги тримата *** на Д.Донев,но тези са боядисани в червено,цветът който най-много прилича на глупците.
59
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кака Цветелинка може да си е харесала тоя бизнес или пък в МВР и НАП има много болни мозъци.
58
5
 
6
 
! Отговори
до Анонимен преди 12 години
Още ли вярвате, че е така. Не си е платил и затова го разкарват.
57
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига сте защитавали Ганчев. Прости сметки показват ,че 100 бона на месец се прибират в някои джобове вместо в държавния бюджет.Синът му е участник в схемата ,а той не бил разбрал??? Тая далавера за източване на държавата е от 90 години на миналия век и не е само със захар. Гришата е спокоен защото знае ,че хлопне ли кепенците на фирмите и ще стане страшно, за това и ще му се размине,но управляващите дават добър знак,че има някаква държава и това не може да продължава вечно
56
1
 
19
 
! Отговори
до 56 преди 12 години
Пич защо ми го представяш този бандит като голям работодател този толкова измами е извършил, че ако беше в друга страна щяха да му дадът най - малко 100 доживотни. Той самият преди време по телевизията разправяше за първите милиони, че ги е направил с менте алкохол и внос фиктивен внос и износ на спирт и тогава ме учуди какво прави прокуратурата. Истината за много хора ще излезе когато се изкарат полицейските фирми на които сега не се отчитат никъде и никой не знае какви ги вършат.
55
2
 
7
 
! Отговори
Шекер Паша преди 12 години
Ето защо ми е скъпа баклавата и шарбета.
54
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Очевадно г-н Гриша Ганчев трупа милионите си от контрабанда със захар и източване на ДДС, а после пред медиите рекламира фирмите си чрез изпраните пари в китайски джипове и къщички за птици.
53
7
 
17
 
! Отговори
ицо преди 12 години
Мене лично г-н Ганчев сутринта в блока на БТВ много ме накефи,яко ги изпляска тия водещи,модещи,Цветановци,башибузуци и т.н.,даже и на вечеря ги покани,не знам какво искат да направят с него и колко от изписаното и казаното е истина,ама тая работа си намирисва нещо,май са му хвърлили око на бизнеса...
52
7
 
16
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
До 56: Точно така е Светльо, тук се съсипват точно тези, които създават реални продукти, не произвеждат далавери и услуги само, създават реален БВП и работни места, защото това може да създаде истинска средна класа! Но истинската средна класа ако съществува, тези дивотии в държавата няма да съществуват, а това не е изгодно на управляващите...беден народ се управлява много по-лесно
51
11
 
25
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Истината е, че масово се внася захар отвън и не се плаща ДДС.Това съсипва българското производство. Защото някой печели от това.Хора като Гриша Ганчев ,които произвеждат и създават нови работни места и производства се преследват. Защото открай време ни управляват крадци и предатели!!!
50
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тиквата използва държавният апарат за да си разчиства сметки ! Тиквата използва държавният апарат за да изнудва. Това е гаранция, че е изфабрикувано !
49
5
 
32
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Схемата е ясна! Най-вероятно няма никаква захар, но трябваше да се направи някакъв компромат, че Гришата спря да се отчита в централата...е сега вече, ще, не ще със сигурност се е отчел...това е ... точно затова е ходил, а не за разпит! Преговаряли са за сумата...
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Xaxaxaxaxaxa zawoda w Burgas ne raboti ot 10 godini!
47
0
 
9
 
! Отговори
дьглас адамс преди 12 години
Друго си е с два подписа да придобиеш 63 бензиностации !-Дали се става лесно промишлен магнат така?-Много се свива икономиката и няма лесна кльопачка, а на некадьрници като тях дето разчитат на дьржавни подарьци ,им остава само да се елиминират един по един.ШАХ и МАТ.Скоро ще започнат и да се избиват-Шоу за народа -Хляб и зрелища.РОМА ЛЕ РОМА ЛЕ