Мирослава Тодорова като неконкретен случай за конкретна дискусия

Висшите магистрати в лют спор за случая с уволнената съдийка
Обновена: 16 юли 2012 16:56 | 16 юли 2012 14:00,
243
Мирослава Тодорова като неконкретен случай за конкретна дискусия
Тодорова стана конкретен пример по време на дискусията. Снимка: Булфото

Последователността на дисциплинарната практика на Висшия съдебен съвет беше обсъдена на днешното извънредно заседание на съвета, свикано от правосъдния министър Диана Ковачева.

Тя поиска да бъде направена дискусия по темата, след като миналата седмица членовете на ВСС освободиха дисциплинарно председателката на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова заради забавяне на дела и допускане на изтичане на абсолютната им давност.

Още по темата

Съдийката е известна с острите си критики към съвета и конфликта си с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Освобождаването на Тодорова обаче предизвика съмнения, че върху ВСС е оказвано въздействие и уволнението й е неправомерно. Сред критиките към ВСС се открои мнението, че не се взима предвид натовареността на магистратите.

По време на днешното заседание министър Ковачева на няколко пъти подчерта, че не трябва да се обсъжда конкретният случай, а практиката като цяло.

Въпреки това ВСС не успя да излезе от конкретиката и в центъра на обсъжданията и споровете остана Мирослава Тодорова, нейната ангажираност и забавяне на дела, които е гледала.

По-голяма част от магистратите държаха на позицията за освобождаването й. При защитата на позициите те се позоваха дори на данни от медиите, защото по закон нямат право да разкриват факти от случая.

"Дисциплинарната практика се спазва, тя винаги е била последователна", заяви категорично Петър Стоянов, член на ВСС. По негови думи винаги при разглеждане на случай, когато магистрат е забавил дела, се взима предвид неговата натовареност.

Пламен Стоилов защити позицията на колегата си. Според него ВСС е бил поставен в една неблагоприятна позиция. Стоилов определи дори като “изстъпления срещу съвета“ заформилата се дискусия след уволнението на Тодорова.

В защитата на правомерността на уволнението й той се позова на публикации в медиите, подобно на Цветан Цветанов. Стоилов за пореден път припомни случая със забавяне на мотивите по дело за отвличане, което е довело до изтичане на абсолютната давност на случая.

Магистратът не пропусна да припомни и случая със сочения за наркобос Васил Маникатов, който и беше причината за спора между Тодорова и Цветанов. Тогава вътрешният министър обвини съдийката, че защитава интересите на организираната престъпност, а Тодорова от своя страна заведе дело за клевета.

След като изложи медийните данни за нарушенията на Тодорова, Пламен Стоилов също засегна темата “кой чии интереси защитава“. Той призова гражданите да разберат защо се води тази битка и чии интереси се опитва да защити ВСС.

Иван Колев пък се опита да опровергае натовареността на съдийката. Той изнесе данни, според които тя никога не е разглеждала повече от 260 дела годишно. По негови думи Тодорова най-вероятно не може да съвместява задълженията си като съдия и задълженията си като преподавател.

“Всичко опира до организация“, поясни Колев. Той определи случая с Мирослава Тодорова като прецедент в забавянето на дела. По думите му няма такъв случай в световен мащаб - съдия да пише мотиви по дело близо пет години.

На другия полюс застанаха Лазар Груев и главният прокурор Борис Велчев. Двамата неколкократно изразяваха несъгласието си с освобождаването на Тодорова.

По думите на Груев от случая с освобождаването на съдийката “не е спечелил почти никой, а са загубили почти всички“. Според него са загубили добросъвестните съдии, гражданите пък са загубили ориентация за работата на съдиите, а ръководителите вече не знаят дали да внасят предложения за наказания на магистратите, защото се чудят как ще завършат случаите.

Груев попита защо никой не е обърнал внимание на натовареността на съдиите преди скандала, при положение, че той постоянно се опитвал да насочи фокуса натам.

Той защити Тодорова, като обясни, че наказанието има две функции – възмездие и въздействие върху нарушителя и останалата част от обществото.

Груев намекна за неправомерно освобождаване на Мирослава Тодорова, като обясни, че е много жалко, когато някой се осъжда, само защото се казва по определен начин.

Борис Велчев пък определи днешната дискусия като “предварително обречена“. По негови думи няма как дебатът да излезе от конкретния случай. Главният прокурор обясни на колегите си, че с тази дискусия “изглеждат идиотски“, защото не могат да оповестят конкретни факти около уволнението на Тодорова.

Според Велчев дебатът за натовареността е обречен, защото мандатът на сегашния Висш съдебен съвет изтича, а през последните години не е направил нищо, за да реши проблема.

“Ние не знаем каква е натовареността на магистратите“, обобщи обвинител №1.

На фона на споровете правосъдният министър Диана Ковачева всячески се опитваше да отклони дебата от конкретния случай и на няколко пъти призова колегите си да спрат дискусията за Мирослава Тодорова.

Въпреки това Ковачева оповести, че е получила писмо от съдийката, в което Тодорова приветства дебата за натовареността на магистратите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е, тя работата прозрачна, който държи срс-тата, държи и съдиите за едни места, как да говорят нещо по-различно от това, което е обявил цветанов - така и неговата съдийка си остана с мъмренето само за това че и тя не си върши работата
19
12
 
14
 
! Отговори
bai_jordan преди 11 години
Не знам какво трябва да направи един съдия че да го уволнят! Заради тая женица и нейното безхаберие колко мафиоти останаха на свобода... просто нямам думи!
18
3
 
14
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Пълни глупости! Безсмислени обяснения с приказките на Цветанов! Каквито приказки ги въртеше по медиите т.н. вътр.министър, такива си ги изцепват и тези. Поне малко да бяха сменили репертоара, че да замажат следите!Извадете всички съдии със забавените им дела! А Янева с над 43 такива, като и в това за Софийски имоти имаше и конфликт на интереси! Ама за нея може, наш човек, даже я наградиха!
17
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая още ли не е в пандиза
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тая че не е цвете, не е, то ясно, обаче и оная, дружката на цветанов, дето си я посади в СГС, е абсолютно същатакато са почнали да махат , що не я разкарат и нея ? и тя има затлачени 46 дела
15
1
 
18
 
! Отговори
Лелее преди 11 години
ЧЕ тая съдийка не е цвете, не е, но с освобождаването й, Цецко се навря в такава ситуация, в която няма полезен ход. Защото на всички ни е ясно кой натиска ВСС. Като я изгониха, създадоха двойния аршин, а сега като седнаха отновода я бистрят, показаха, че ВСС прави каквото му се каже. А още по-интересно е какво ще стане след доклада на ЕК, който Боко на два пъти се опитва да смекчи и лети да се моли на чиновниците в Брюксел през ден...
14
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОЗИ ВИШ СЪДЕБЕН СЪВЕТ НАЙ-НАКРАЯ ДА СВЪРШИ НЕЩО!СЕГА КРИТИЦИ И ПРЕДИ КРИТИЦИ!СЕГА СЪДИИТЕ СЕ ЖАЛВАТ ,ЧЕ СЕ НАРУШАВА ТЕХНОТО ПРАВО ДА СА НЕЗАВИСИМИ!АБЕ ТО И АНГЛИИСКАТА КРАЛИЦА Е ПО-ЗАВИСИМА ОТ НАШИТЕ СЪДИИ!НАРОДА ПИЩИ ДВЕДЕСЕТ ГОДИНИ ОТ ТЕЗИ НЕЗАВИСИМИ СЪДИИ,СЕГА УВАЛНИХА ЕДНА И ВСИЧКИ ПРОПИЩЯХА!ПЕТ ГОДИНИ НЯМА ВРЕМЕ ДА НАПИШЕ ЕДНО ДЕЛО!ИМА ВРЕМЕ ДА ПРЕПОДАВА,АМА ДЕЛОТО НАПИСАЛА НЕНАПИСАЛА -ЗАПЛАТА С ПРЕМИИ СИГУРНИЗА ТОВА УВАЛНИНИЕ БРЮКСЕЛ ТРЯБВА ДА ОТЧЕТЕ НАПРЕДЪК за реформа в съд.систем
13
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хайде стига сте ни занимавали с тази
12
3
 
3
 
! Отговори
do 11 преди 11 години
еми норма гонят :)) като че ли тея им минуси отговарят на действителността, ама нек'се радват , като ги влече :)))
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колев като изнесе данни за всички съдии, колко дела имат разпределни, колко са забавили и какви наказания са им наложени ТОГАВА ЩЕ МУ ПОВЯРВАМ! СЕГА ДА ВАДИ ДЕЛА ОТ АРХИВ ЗА ДА ОКЛЕВЕТИ ЕДИН СЪДИЯ ЗА ЗАБАВЕНИ ДЕЛА ЗА ДА СЕ ХАРЕСА НА ЦВЕТАНОВ Е ЖАЛКА ИСТОРИЯ!
10
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
През миналата година тя е имала 309 дела и 218 открити заседания, а нейни колеги - по около 100 дела, което говори как се прилага принципът на случайното разпределение на делата. По думите й натоварването на софийските съдии е един от от основните механизми за поддържането им в зависимост! ПРИ 213 РАБОТНИ ДНИ ДА СИ 218 ДНИ В ЗАЛА ДА РАЗПИТВАШ СВИДЕТЕЛИ ПО МНОГОТОМНИ ДЕЛА, КАК ВИ СЕ СТРУВА? НОРМАЛНО ЛИ Е?
9
9
 
16
 
! Отговори
стг преди 11 години
хахаха тия платени млади гербечета много сръчни бе, кога нацвъкахте толкова коментари или да бе то е един с много никове ама съм и аз
8
3
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Miroslava Todorova da plati na Krasio Cernia i problema ste bade reshen
7
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тая трябва да я затворят с двама *** - един да я бие отпред а другия да й го дава на задна
6
3
 
21
 
! Отговори
анти преди 11 години
умишлена престъпна небрежност
5
4
 
16
 
! Отговори
Прецакан преди 11 години
Айде стига все Вие сте онеправданите-съдий,магистрати и прочие.Лично аз съм ваша жертва.Ти искаш да ми кажеш,че ни си в курника на платените ли,А?За Вас разстрел моме!!!!
4
9
 
23
 
! Отговори
БГ Съд-Пародия преди 11 години
На тая самодоволна и нагла физиономия,кога ще и проверите какво и колко е скрила под душеците и в сейфове в банките,чак тогава можем да говори за коректност и некоректност към самата нея.Егати и наглата съдия да осъдиш ВСС че не е застанал зад нейните идеали за правосъдие жалка картинка,която може да направи само чешкия гении на творбите изложени в брюксел...
3
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А бе еййййй-тръгнете от имотите, какво е дкларирала, до кое коляно е прехвърляла имущество-амаааааааааааааан-Бойко нама аз да уча твойте хора-нещо я олаби.
2
4
 
30
 
! Отговори
по-точно: преди 11 години
Конкретен случай от масовата практика в българските съдилища.
1
19
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На лицето и е изписано "КОРУПЦИЯ"