Плевнелиев отстреля Цветанов, остана твърд за уволнената Тодорова

Решението на ВСС е необосновано и необективно, смята президентът
Обновена: 17 юли 2012 12:01 | 16 юли 2012 18:30,
289
Плевнелиев отстреля Цветанов, остана твърд за уволнената Тодорова
Снимка: БТА

Позицията на президента Росен Плевнелиев за уволнението на съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова от ВСС остава непроменена.

„Продължавам да твърдя, че решението на ВСС за уволнението на съдия Тодорова е необосновано и необективно, което остави съмнение, че се подхожда не системно, а по-скоро индивидуално към някой, който освен че има силна гражданска позиция, но и води дела срещу вътрешния министър", каза Плевнелиев в Добрич.

По-рано днес вътрешният министър Цветан Цветанов се учуди от реакцията на държавния глава, който в края на миналата седмица обяви, че е обезпокоен от решението на ВСС, което създавало усещането за необективност.
Цветанов изрази убеждение, че президентът не е запознат в детайли с това, което става във ВСС.

„Не мога да повярвам, че българският президент ще защити човек, забавил над 50 дела. Това, ако е вярно и действително президентът поддържа такава теза, не бих го приел за една демократична държава", коментира Цветанов.
Плевнелиев обаче даде да се разбере, че остава на същото мнение.

Още по темата

„Ако ВСС искаше да вземе едно наистина обективно и обосновано решение, той просто можеше много просто да каже: Да, вярно е, че забавянето на някои съдебни дела е системен проблем”, коментира президентът.

Той допълни, че ако има системен проблем, трябва следователно да се търси и системно решение – какъв е проблемът, къде се случва, кои съдии системно нарушават и кои не толкова.

Според него е крайно време съдебната система да докаже, че е обективна, надпартийна, ефективна и че може да й се има доверие.

"Работата на политиците на този етап - в следващите два месеца, е да подкрепят прозрачна процедура за избор на нов Висш съдебен съвет", смята президентът.

„Ако изберем качествени хора в новия ВСС и ако направим прозрачни правила, със сигурност ще имаме един добре работещ орган, но каквито и закони да променяме, ако там попаднат хора, които не работят за репутацията на системата и изпадат в политически зависимости, тогава няма как да имаме резултатите, които искаме“, категоричен беше държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
0
 
0
 
! Отговори
помпата преди 11 години
примирението облекчава болки за които няма лек
224
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Rosene, ako sega v specialno interviu po nacionalnata televizia kajes 4e Cwetanow e dopusnal seriozni greski okolo biagstvoto na Begalevi, policeiskoto nasilie i atakite srestu sadebnata sistema, do kraia na jivotta si az i moeto semeistvo ste glasuvame za teb zastoto ti ste spasis Bulgaria ot tova iz4adie.
223
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тоя почна да се взема прекалено на сериозноха да видим сега кой кого
222
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плевнялиев започна да се пише за всезнаеш. Крайно време е съветниците му да си влязат правилно в ролята си.По казуса Тодорова би могло да вземе отношение М. Попова като юрист но тук Президента сгреши и то много..ПРАВ Е ЦВЕТАНОВ
221
1
 
4
 
! Отговори
15615651515165565 преди 11 години
Този *** може да зарадва единствено някой ***. Писна ни от гербаджийски *** номера и олигофрения
220
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плевнелиев вижда, че в 21 век се извършват политически разправи и е прав да изрази несъгласие с тези действия. Мирослава е забавила дела , а Владимира не е ли?
219
0
 
0
 
! Отговори
elena преди 11 години
Az sa6to sam potarpe6ta voda delo ot 1993g. dva pati stiga do varxovniq sad yj vsi4ko e nared ,4akam s meseci za re6enie i nakraq ,pak sa6toto ve4e 20godini.Za disciplinarno nakazanie sam ,no na vsi4ki sadii koito zabavqt delata s godini!! / delo 753 ot 93g. i delo 7401/09g/Delo 7401 ot 2009g e 111 sastav na dva pati prikly4va v na6a polza i vse o6te s meseci nqma re6enie kak taka !!! Da gi yvolnqt vsi4kite koito saznatelno zabavqt delata ,advokatite sa6to da badat proverqvani za6toto ima sas
218
5
 
6
 
! Отговори
Абе тази преди 11 години
Абе тази жена е оставила изнасилвачи и убийци на свобода, не е повдигнато обвинение за тях защото е забавила делата.Чудно ми е как се намират хора, които да я защитават!Вижне и само мазвана корумпирана физиономия.
217
0
 
0
 
! Отговори
elena преди 11 години
Az sa6to sam potarpe6ta voda delo ot 1993g. dva pati stiga do varxovniq sad yj vsi4ko e nared ,4akam s meseci za re6enie i nakraq ,pak sa6toto ve4e 20godini.Za disciplinarno nakazanie sam ,no na vsi4ki sadii koito zabavqt delata s godini!! / delo 753 ot 93g. i delo 7401/09g/
216
1
 
6
 
! Отговори
Кво да се прави преди 11 години
Гласувах за този човек!Излезе посредствен и наивен.Може би е добър като технократ -- но за всичко друго е слаб.Говори с такива клишета, се едно говори ГоцеЖАЛКО
215
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Крайно ми е странно, че президентът имал позиция за уволнението на съдия. Какво по-точно му влиза в работата? Има си компетентни институции по въпроса.Хайде, Гоце (уж) беше друга работа. Нямаше въпрос, по който да не ни засипе с меродавните си изцепки на сирищнишки мъдрец.Ама ако Росенчо е решил да се прави на мъж ей така, за принципа и да си изчисти образа на ***, заяждайки се с досегашните си авери за щяло и нещяло, може да му излезе много крива сметката след края на мандата.
214
0
 
2
 
! Отговори
glas naroden преди 11 години
Interesno, zashto Margarita Popova si malchi po temata...taka si zamalcha i za pomilvanijata na Marin ,i za mnogo drugi nerednosti i prestaplenija !!???A , vie, gospodin Prezident, ne zashtitavaite korumpiranite magistrati, na nas vtori Parvanov ne ni trjabva !!!
213
6
 
4
 
! Отговори
мое мнение преди 11 години
лека-полека започвам да харесвам президента-досега ми беше жалък със слагачеството си, но явно и той усеща накъде отива бойко и е решил да се дистанцира
212
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абсолютно циркаджийство от страна на ГЕРБ с едната, единствена цел: пълната дезориентация на стадото наречено "народ"! И този "народ" целокупно ще разчита скоро на "*** лято" и манна небесна от същия този ГЕРБ. Ще ви ги подадат!
211
1
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
СЪГЛАСНА СЪМ, ЧЕ ЖИВОТА Е ВЪРТЕЛЕЖКА И ИЗХВЪРЛЯ ПОНЯКОГА, НО ТЕ КАТО СЕ НАГРАБЯТ НИЕ КАКВО ПЕЧЕЛИМ ОТ ТОВА? ИЗБОРИТЕ СА НАЧИН, НО СТРУВА ЛИ СИ ДА ЧАКАМЕ ДО ТОГАВА?
210
3
 
3
 
! Отговори
+аномалия преди 11 години
гн президент , нали искахте некачествените съдии прокорори и всички такива да се отстраняват и държавата да върви напред. вие просто си стопхте реитинга с много проценти. вървите срещу народа.
209
2
 
3
 
! Отговори
do plevenliev преди 11 години
BIHTE LI OBIASNILI NA NARODA TOVA NEADEKVATNO DEISTVIE? KOGATO NAI-POSLE VIDIAHME MALKO SPRAVEDLIVOST VIE NI UBIHTE VSQKAKVA NADEJDA. MOJE BI G-N PREZIDENT VIE NE STE NISHTO DRUGO OSVEN EDIN PODNOVEN GOTZE?
208
9
 
14
 
! Отговори
123 преди 11 години
Благодаря Ви господин президент! Това е мъжка позиция подкрепена с точен,аналитичен отговор!Добре е милиционерите Борисов и Цветанов да си спомнят че са на изборна длъжност!Маскарадът е на път да свърши!!!
207
4
 
16
 
! Отговори
не ми се мисли преди 11 години
не ми се мисли с какви ужасяващи компромати Цвъко държи Боко... за да го търпи толкова време, при такива фрапиращи издънки, то не бяха апартаменти, то не беше кадруване в СГС, то не бяха просташки изказвания /не че и Боко няма такива де/, то не бяха левашки полицейски издънки и смехотворни акции. Всеки друг си е заминал за далеч по-дребни неща, но Цвъко - неее, той е незаменим, ЗАЩО ЛИ???? ХОРА МИСЛЕТЕ И БДЕТЕ!!!
206
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Повече от ясно ,че между Цецо и Боко тече високо напрежение.Цецо държи Боко с мръсни тайни от миналото му.И там е голямата част от проблема на това управление.И двамата са с ограничен,да не кажем никакъв ресурс на компетентност и култура на управлението.За Плевнелиев просто нямам думи. Най-представителната институция,лицето на България пред света също е заложник на управленските мераци на едни ***,чиято единствената цел на "управлението"им е крадене,крадене и пак крадене.