Новият ВСС - без хора, съсипали съдебната система, иска Ковачева

"Правосъдието е за всички, но понякога животът е разнообразен"
Обновена: 13 сеп 2012 10:24 | 13 сеп 2012 10:24,
28
Новият ВСС - без хора, съсипали съдебната система, иска Ковачева
Министър Диана Ковачева Снимка: Impact Press Group

„Факт – номинираните за членове на Висшия съдебен съвет се оказват познати лица“. Това призна правосъдният министър Диана Ковачева. „От друга страна, те са били номинирани от своите колеги”, допълни тя. „Ако има такива, които наистина са съсипали системата, надявам се те да не бъдат избрани за членове на Висшия съдебен съвет,” каза още министър Ковачева пред bTV .

Ще бъде жалко, ако кандидатите, които се представиха със своите качества пред очите на всички, не влязат във ВСС, а накрая бъдат избрани онези, които не са показали такива, смята Диана Ковачева. „Надявам се, че това няма да се случи!”, посочи тя.

По време на изслушването на кандидатите в парламента Ковачева забелязала, че депутатите били добре запознати със съдебната система.

„Надявам се следващият прокурор да е почтен човек с активна позиция, който да познава тези проблеми,” каза още министърът на правосъдието. „Надявам се да няма партийни, а професионални кандидатури, сблъсък на идеи”, допълни Ковачева.

Затова според Ковачева е важно кои ще бъдат хората, които ще влязат във ВСС, „не само защото ще изберат следващия прокурор, а защото ще решават проблемите на съдебната система.”

„Ако всичко приключи с изслушването в парламента, ще бъде много жалко,” посочи Диана Ковачева, която обеща да следи работата на бъдещия Висш съдебен съвет.

Правосъдният министър коментира и проблема с темповете на работа в съда. До година-две ходът на делата ще може да се проверява онлайн, с електронен подпис, обеща тя,

Ковачева сподели и мнението си за качеството на българското правосъдие във връзка с казуса на художника Йордан Опиц, който ще лежи в затвора толкова, колкото трябваше да прекарат зад решетките и Братя Галеви.

В понеделник Върховният касационен съд го наказа с 5 г. в затвора, защото на 5 февруари 2007 г. прострелял смъртоносно наркозависим младеж, влязъл да краде в блока му. Съдът реши, че Опиц не е действал при неизбежна самоотбрана.

По думите й Галеви са от онези 4%, които успяват да се отклонят от изтърпяване на наказанието си.

„Надявам се, че рано или късно ще бъдат заловени и ще го изтърпят,” каза Диана Ковачева и изтъкна, че „правосъдието е за всички, но понякога животът е разнообразен”.

Магистратите трябва да работят за това да засилят усещането у гражданите, че има справедливост за всички, смята Ковачева. Понякога обаче действителността е различна, призна тя.

„Чувството за справедливост е накърнено, усещам го от писмата, които получавам,” призна правосъдният министър на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: ВССДиана Ковачева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
тв-7 е турска преди 11 години
Гледах тв7 с интерес, имаше интересни сериали, предавания, водещи.Е, накрая лъснаха и теР просто са поредните ***! Затварям тоя канал ЗАВИНАГИ!
21
2
 
1
 
! Отговори
бедняк преди 11 години
За гербавите престъпници животът винаги е "разнообразен"...
20
1
 
0
 
! Отговори
gost преди 11 години
"Правосъдието е за всички, но понякога животът е разнообразен" !!! Мнооого мъдра мисъл. Ще взема да си я запиша някъде!
19
1
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
Крайно време е да се приеме истински закон за защита на частната собственост!Влезе ли ти някой с взлом и не се представи като държавен служител, действащ съобразно закона, човек да има пълно право, да защити собствеността си със всички средства и да не носи никаква наказателна отговорност.
18
3
 
4
 
! Отговори
ДС преди 11 години
А за досиета ще ги проверим ли кандидатите? Според мен във ВСС трябва да влязат хора който са в системата след 1990, млади, енергични и с идеи за промяна. Стари кадруваци чакащи пенсия работа не вършат. Истинската промяна тръгва винаги отдолу, от ниските рангове. Консерватори промяна не правят.
17
1
 
4
 
! Отговори
За ЧОВЕК, НИКОЛАЙ СТ преди 11 години
ДОБРЕ ИСКА, НО КЪДЕ ГИ НАМИРА. = АТЕИСТИ БЕЗ МОРАЛ И ДС 45 г. ГОНИХА И РАЗДЕЛЯХА НАРОДА И ОЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ГО ВЛАДЕЯТ. = ДО КОГА ?
16
1
 
7
 
! Отговори
войн преди 11 години
БОРИСОВ , НЕ СЕ ПРАВИ , ЧЕ НЕ ВИЖДАШ , ГЛЕДАЙ КАКВО СТАВА бе TV7 И ТЕ ПОЧНАХА С Турски СЕРИАЛИ. ВЗЕМАЙ МЕРКИ, ЗАЩОТО МИ ПИСНА, ЩЕ СИ ВЗЕМА Х*Я и ще се махна, тогава ще си премиер на *** !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
15
2
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
ИЗБЕРЕТЕ КРАСЬО чЕРНИЯ -НАЙ МНОГО щЕ ВИ ПОДХОЖДА НА ВАшИЯТ СЪД
14
3
 
2
 
! Отговори
pepina преди 11 години
Stiga s tezi kato Boiko Ra6kov......iskame mladi ,silni sus zakona ,bezpristrasni. Tova se kazva PROMIANA!!!
13
3
 
7
 
! Отговори
И кво преди 11 години
значи справедливостта е символична,а ,,действителността,, различна....министъркееее,ходи си на село,да копаш,да копаш!
12
5
 
8
 
! Отговори
неразбрал преди 11 години
Някой знае ли , каква е професията на тази дама?
11
6
 
8
 
! Отговори
73737 преди 11 години
Тази грозновата герберка е доказателство , че съдебна система просто няма.Има хаос и сервилност към едноличната власт на Тиквата.Останалото са празни приказки и демагогия.
10
2
 
5
 
! Отговори
Пиночет преди 11 години
На стадиона,на стадиона.......ама нема коййййй!
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е какво чакаш, тръгвай си, барабар със зам. министърката.
8
5
 
15
 
! Отговори
коко преди 11 години
Дианче -ам нали и ти си от тези , които съсипаха съдебната система !Какво направи откакто си на този пост ----- нищо ,а преди този пост ?
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
I tazi povtarja zaucheni frazi i nishto ne kazva !!! Vsichko v pravosadieto si e po staromu, da se radvame da ne doide po-losho !!!
6
20
 
2
 
! Отговори
Отвън преди 11 години
Здравейте кукли!Вчера приключих с покупката на третият си апартамент, намиращ се в 5-та зона в Лондон.И него възнамерявам да нафрашкам с червеи като вас и да им смуча паричките, заработвани по ферми.Правителството определено работи за мен, пращайки ми от терминала омачкани аграри с мечти да си позволят повече покупки от Лидъла.Аз съм си в елитен квартал и се ширя прекрасно.Приятно варене на лютеница пред панелките ви!Мбухахаха
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правосъдната система и МВР са такива системи, където нищо не е мръднало от Бай-Тошо насам.Едни и същи хора, едно и също мислене ... получават си държавните заплати и имат една единствена цел - НИщО ДА НЕ СЕ ПРОМЕНЯ !Успешно я изпълняват до сега.
4
3
 
5
 
! Отговори
брадваро преди 11 години
допусналите "грешката" със същата присъда.а тъпизмите ги пробутвай другаде.
3
3
 
15
 
! Отговори
Oleee преди 11 години
Ясноооо - ВСС ще е съставен от некъдърници и власто-угодни лица... Дупе да ни е яко!