Няма да допусна улицата да раздава право!

Хората ще чуят фактите по случая "Опиц", увери Маргарита Попова
Обновена: 19 сеп 2012 14:48 | 19 сеп 2012 12:10,
570
Няма да допусна улицата да раздава право!
Маргарита Попова Снимка: Impact Press Group

Няма да допусна улицата да раздава право в България или пък да не бъдат чути фактите по случая с присъдата на иконописеца Йордан Опиц. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова пред Дарик радио.

Тя направи уговорката, че тепърва комисията по помилванията в президентството ще се занимае с молбата за помилване на осъдения за убийство Опиц и ще се произнесе с решение. Този случай ще бъде разгледан по реда и начина, по който се преценяват всички останали молби за помилвания, които постъпват на Дондуков 2, подчерта вицепрезидентът.

"Следим внимателно и обществения дебат, защото той е много важен. Това, което аз констатирам към момента, е, че хората спорят много горещо, драматизират, като много малко или никак не се познават фактите. Когато решим случая, имаме ангажимент да кажем по какви критерии работи комисията, да обясним случая, хората да чуят фактите, защото това се прави в името на истината", заяви вицепрезидентът.

„Улицата никога няма да успее да раздаде право в България. Ние сме демократична държава. Аз като вицепрезидент и в конкретния казус няма да допусна улицата да въздаде право или да направи така, че да не бъдат чути фактите“, посочи още Попова.

Още по темата
„За мен няма никакво съмнение, че щом има влязла в сила присъда, съдът се е произнесъл за вината и за отговорността“, допълни тя.

По думите й държавата има задължение да докаже дали има нарушаване на закона и какво наказание трябва да бъде наложено.

„Аз уважавам решенията на българската съдебна система и оттук насетне нашето задължение е да преценим едни факти и обстоятелства, които се случват след факта на осъждането, за да решим може ли да бъде въздадена милостта на държавния глава", уточни още Маргарита Попова.

Припомняме, че случаят с Йордан Опиц придоби огромна популярност, след като той беше осъден на 5 г. затвор от Върховния касационен съд, след като през 2007 г. е стрелял си по крадец, влязъл във входа на блока му, който по-късно е починал.

Убитият Мариан Янчев е наркозависим и е задържан 92 пъти от МВР, обществено порицан и с две условни присъди. Опиц беше осъден и да плати 300 000 лева кръвнина.

Хиляди хора се обявиха в подкрепа на художника и настояха той да бъде помилван. Наред с тези, които го подкрепят обаче, има и такива, които се обявиха "за" присъдата на художника. Природозащитници твърдят, че Опиц системно е стрелял по котки, а други изтъкнаха факта, че иконописецът е притежавал газов пистолет, преработен на боен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


570
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
400
0
 
2
 
! Отговори
ПОДИВЯЛ БЪЛГАРИН преди 11 години
СПИ,ДЯКОНЕ! НЕ СЕ СЪБУЖДАЙ!Остани в незнайния си гроб! Добре си ти... От там не виждашсъдбата на достойния ни род. Не виждаш майките,които днес не раждат.Стариците край кофите за смет.Бащите със джобовете празни,в ръцете с куфари и здравец за късмет. Децата ни са вече на изчезване.Селата мъртви. Пусти градовете.Строим хотели, паркинги иМАГИСТРАЛИ...Край просяка минава БееМВе. На ПЪТЯ КЪМ ЕВРОПА се продаватв ръцете с кукли малките моми.Те детството си в сънища сънуват.Стаена скръб в очите им гори. СПИ,ДЯКОНЕ! НЕ СЕ СЪБУЖДАЙ!ДОБРЕ СИ ТАМ ПОД ТАЗИ ЧЕРНА ПРЪСТ.ЗАВИЖДАМ ТИ ЗА ТУЙ,ЧЕ НЕ ДОЧАКАМЕЧТИТЕ СИ РАЗПЪНАТИ,НА КРЪСТ. ЧЕТИРИНАДЕСЕТГОДИШНО БЪЛГАРЧЕ
399
0
 
3
 
! Отговори
"УЛИЧНИК" преди 11 години
А ЩЕ ЧУЕМЕ ЛИ ФАКТИТЕ ЗА *** ПРЕСТЪПНОСТ В РОДИНАТА НИ,ЧЕ 90% ОТ БИТОВИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СЕ ВЪРШАТ ОТ ТЯХ! ЧЕ ДЪРЖАВАТА НЕ ПРАВИ НИЩО ПО ВЪПРОСА ЗАЩОТО И ТРЯБВАТ ГЛАСОВЕ ЗА ИЗБОРИТЕ! ЧЕ НИЕ ИМ ПЛАЩАМЕ И ТОКА И ВОДАТА И ДАНАЦИТЕ И ДЕТСКИТЕ И НАКРАЯ ГИ ИЗДЪРЖАМЕ С ИМУЩЕСТВОТО КОЕТО НИ КРАДАТ-СПРАВКА БИТАКА! г-жо ПОПОВА АЗ И ХИЛЯДИТЕ БЪЛГАРИ КОИТО СМЕ ВЪЗМУТЕНИ ОТ ТАЗИ ПРИСЪДА НЕ СМЕ"УЛИЦАТА",НО ИЗРАЗНИТЕ СРЕДСТВА НА ВСЕКИ СА РЕЗУЛТАТ НА ПЪРВИТЕ СЕДЕМ ГОДИНИ ВЪЗПИТАНИЕ АКО Е ИМАЛ ТАКОВА !?!?!
398
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия се гаврят с Българската история , с правата на българина в собствената си държава, с образованието и културата със сигурноста , както от вътрешни покушители така и от силно външно вмешателство и пропаганда , застрашаваща националната сигурност и териториялната ни цялост .Тотално премахване на всички работещи против Българските интереси Извън властта , те ще продължат да тероризират и ограбват ,
397
1
 
1
 
! Отговори
eee преди 11 години
ФАКТИТЕ !!! Фактите са че никой няма да гласува за герберасите,Свитанчо се повече ще искат да го стрелят и не само с газови пистолети а и с бойни... все повече *** ще трепем когато влизат да крадът в домовете ни! А тая фца въобще не ни интересува какво мисли за улицата , народа и т.н.
396
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе не виждате ли, че си имат таргетни групи и на тях пращат провокатори - тоя отрепания е един подстрекател, само ходи да дразни хората, като толкова си му защитавала правата Маргенце и на неговото семейство, що не го взе при теб на работа - да видиш гот ли е да те крадат, да си го туриш проКУРорче или поне призовкарче, и да спасиш детето. Или кръвнината заминава по направление?Отрепания едно дете ли е? Ако не - се урежда живота на другото, смотаното - имотите, парите, самостоятелност.
395
0
 
5
 
! Отговори
BG преди 11 години
Не стига че МВР-то не може да те защити ... ами и дори не ти дава такава възможност!
394
0
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
Г-жо Попова, вие казвате "Няма да допусна улицата да раздава право". Марги, бъркаш понятията: Вие сте вицепрезидент, а не министър на ВР или премиер. Като такава не си мешайте шапките с изпълнителната власт, тя е в такова право, не вие. Не виждам и защо се месите в делата на съдебната власт. Не мога да разбера как президентът - човек сдържани контактен се съгласи Бойко Б. да му наталалази на главата такава "бодлива крава". Очевидно Б.Б. е искал да се отърве от вас. Май че е бил прав...
393
0
 
2
 
! Отговори
Възмутена! преди 11 години
да се чете: "която власт не върви СЛЕД народа си ..."
392
0
 
5
 
! Отговори
Възмутена! преди 11 години
*** ей! Тебе кой те сложи там? Не е ли улицата?! Ти за НАРОДЕН СУВЕРЕНИТЕТ чувала ли си? Аман от недоучили!!! ОТ НАРОДА ПРОИЗЛИЗАТ ЗАКОНИТЕ И ТОЙ ИМА ВЛАСТТА ДА ГИ ПРОМЕНЯ И КОЯТО ВЛАСТ НЕ ВЪРВИ СРЕЩУ НАРОДА СИ Е У-ЗУР-ПА-ТОР!!!
391
0
 
3
 
! Отговори
до к.537 преди 11 години
Маргарита Попова не е работила преди 1989 г. като магистрат. Родена е през 1956 г. в София. През 1975 г. завършва немската езикова гимназия в Пазарджик. През 1980 г. е завършила висше образование по българска филология и втора специалност немски език в СУ Св. Климент Охридски. През 1989 г. завършва специалност Право в СУ. Както виждате, възпитаничката на немската гимназия е реагирала доста бързо: от даскал по литература става юрист прокурор в Пирдоп и сетне в София. Нещо като Мая Манолова: тя пък завършва История в Москва, ама сетне усеща накъде духа вятърът и завършва Право; същото е при Я.Янев завършва агрономство във Филибето и сетне като депутат - Право в ЮЗУ-Благоевград. Аман от преквалифиицирали се в прависти!.
390
0
 
5
 
! Отговори
Един от улицата преди 11 години
"Улицата никога няма да успее да раздаде право в България. Ние сме демократична държава", казва вицеперзидент попова. Г-жо Попова, демокрацията в нашата страна е "българска", като първи в България се демократизираха магистратите - съдии и прокурори, които за една нощ от заклети защитници на социализЪма и димитровската конституция станаха заклети демократи и продължават да се правят на такива. Впрочем, вие преди 10-и ноември не бяхте ли магистрат? А всички магистрати бяха членове и активисти на БКП, номенклатурни кадри на районните и общинските комиетти на БКП. За такива хора важи поговорката Кога стана въглищар, кога му почерня задникът. И друго, г-жо Попова, не допускайте да се стигне до ситуация улицата да се наложи да раздава право тогава става страшно. Да ви припомня ли митингите през 1989-90 г. и тези през януари 1997г.? Гледайте до там да не се стига.
389
0
 
9
 
! Отговори
Габи преди 11 години
Г-жо Попова, не толкова отдавна тази "улица" избра президент и вицепрезидент на България. Очевидно президентът не е попаднал на подходящото лице , което продължава да се държи като прокурор... Не смятайте хората от тази държава, които не са юристи - бивши и настоящи прокурори и съдии - за "улица", защото тъкмо тя догодина ще измете правителството на ГЕРБ, за което и вие много "помогнахте" днес с непремереното си изказване. Надявам се хората действително да разберат ,че магистрат за отговорна държавна работа е неподходяща кандидатура . Казано с други думи не става.
388
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Законите и правораздаването,т.е. държавата трайно последните 20-ина години насочват Бългрия към 2 възможни сценария - 1 Изчезване на нацията /справка,което и демографско изследване си изберете/ 2 Правораздаване на "улицата" /"Закон на Линча"/
387
0
 
4
 
! Отговори
кей преди 11 години
всички пострадали от кражбите утре на третия етаж на търговския дом в управата на софийска адвокатска колегия за поване на колективен иск срещу държавата защото не е защитила тяхната собственост която по конституция е неприкосновена докато не почнем да съдим тази държава няма да има ред
386
0
 
5
 
! Отговори
Един луд преди 11 години
Колко е *** и ограничена тая! Ами кой е на улицата, г-жо ? Мисля българският народ е там и във вашите очи е като безпризорно добиче, което е ползвано от който го хване, лъжейки го, че е за негово добро! Всичко е до време, рано или късно всички взели се много насериозно като вас ще получат каквото заслужават! Нали трябваше да защитавате интереса на народа или е важно да пазим правата на всякакви бандити и отрпеки, но не и на нормалните хора?
385
0
 
2
 
! Отговори
дидо преди 11 години
така става като селяните идват от селата стоят в студентски град на гърба на данъкоплатците и после ги назначават на благи служби защото са послушни я да си плащат разноските за следването да видим дали ще са толкова нагли и нахални
384
0
 
8
 
! Отговори
иван преди 11 години
попова да отговори колко пари ще плати семейството на крадеца на тези 92 души които са обрани от него и колко обезщетение ще платят за психическите травми които той е нанесъл на тези хора
383
0
 
8
 
! Отговори
Сани преди 11 години
Попова, улицата те избра и хората от улицата ти изкарват заплатата. Така че, по-полека с пренебрежителния тон, Обикновените хора изкарват и заплатите на т.нар. съдии и прокурори, които са АБСОЛЮТНО НЕКАДЪРНИ да изпълняват задълженията си А хората избраха от М. Попова немай къде. С две думи ялова институция и ялов вице президент
382
0
 
13
 
! Отговори
Килъра преди 11 години
"Народе мой, когато ги избирате за премиери и президенти, такива като ей тая ви наричат най-добрите ,най- мъдрите, най най най, а когато вече са облечени във власт вече ви наричат "улицата" . "Цитирам БАЧКАТОР
381
0
 
7
 
! Отговори
Килъра преди 11 години
Еми...нали е важното *** да си правят каквто искат за да гласуват пак за тези! :( За това г-жата вика, че няма да допусне българите сами да се защитават от мутрите и римляните! :(