"Абсолютният престъпник" Цонев невинен и по делото за подкуп

Тенчо Попов и Петър Сантиров също получиха оправдателни присъди
Обновена: 29 окт 2012 18:04 | 29 окт 2012 15:58,
196
"Абсолютният престъпник" Цонев невинен и по делото за подкуп
И тримата обвиняеми бяха оправдани. Снимка: архив Булфото

Бившият военен министър Николай Цонев, бившият главен секретар на Министерство на финансите Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров бяха оправдани по делото за подкуп от 20 000 евро.

По данни на прокуратурата целта на тримата подсъдими била с парите да убедят следователя Петьо Петров, който работел по разследване срещу Цонев за ощетяване на държавата, да го потули.

Обвинението настояваше Цонев и Попов да получат по 7 години лишаване от свобода, а Сантиров – 6 години.

Още по темата

Софийският градски съд обаче оправда подсъдимите.

След като чу оправдателната присъда, Цонев заяви, че делото срещу него е било поръчка на изпълнителната власт, която е била осъществена от прокуратурата.

По думите му властта е имала желание да осъди някого от предишното правителство, а като организатор на акцията ексминистърът посочи вътрешния министър Цветан Цветанов.

Цонев не изключи да започне дела. Той обясни, че може да съди Петьо Петров, а след като това дело приключи на трета инстанция, да заведе дело и срещу прокуратурата. Той определи действията срещу него като репресия.

Присъдата на Софийски градски съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Мерките за неотклонение на Цонев, Сантиров и Попов бяха променени от „парична гаранция” в „подписка”, отпада и забраната им да напускат страната.

На 13 юни ВКС оправда Цонев по обвинението, че като министър на отбраната, упражняващ правата на едноличен собственик на държавно дружество "Терем", се е разпоредил с целеви средства не по предназначение.

Дни преди това ексминистърът получи оправдателна присъда и по обвинение за длъжностни престъпления от преди 10 години, когато е оглавявал доставките за военните.

Тенчо Попов и Николай Цонев бяха арестувани при шумни спецакции, които оставиха съмнения за полицейско насилие и превишаване на правомощията. Кадри от ареста на ексвоенния министър предизвикаха вълна от недоволство, след като на записа на МВР се чува как прокурор Роман Василев нарича Цонев “абсолютен престъпник“.

При ареста на Тенчо Попов пък се заговори за полицейско насилие. Тогава премиерът Бойко Борисов призова за строги наказания на провинилите се полицаи, но до такива така и не се стигна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
6
 
8
 
! Отговори
извод преди 11 години
Следващия път следователя да вземе парите и всички ще са доволни. Най-вече данъкоплатците,тъй като няма да стават свидетели на поредния фарс и няма да плащат обезщетения на оправданите.
116
3
 
18
 
! Отговори
съдията Дред преди 11 години
На ГЕРБ им се иска съдебна система, в която най-неопровержимото доказателство е честната дума на Цвъцко... И всеки съдия , който се усъмни в нея е мръсен комунист. Докато си направят такава, ще слушаме оправдания от рода "ние ги хващаме, те ги пускат"..
115
2
 
23
 
! Отговори
хахахаха преди 11 години
е сега се оправдавайте с гоцевия съд,мама ви гейберска
114
1
 
19
 
! Отговори
Anton преди 11 години
Вместо отново да се плюе съда, след поредните оневинени "овчици" може би е време някой да прочете мотивите на съда на това и другите знакови дела и да почне да се търси персонална отговорност от прокурори, дознатели и тем подобни. Некадърност или корупция? Време е за наказани прокурори, защото в противен случай нищо няма да се промени - престъпниците ще са на свобода а жертвите и окрадените неовъзмездени. По конкретното дело обяснения трябва да дава и "топ" прокурора Роман Василев.
113
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Николай Цонев - ГЕРБ / 3 : 0. Ха да видим сега какво ще каже вътрешния министър или неговия началник. Въпроса е кой ще плати сметката, ако г-н Цонев осъди държавата. Р.Василев или може би Ц.Цветанов. Хайде сега да видим кой наистина е мъж на място.
112
2
 
20
 
! Отговори
Ruja преди 11 години
Ама защо говорите глупости? В това дело явно прокуратурата е била под натиска и диктата на Цецо. В резултат на което са нарушени всички процесуални закони, и слава Богу, че има съдия, който да отсече, че трябва да има ДОКАЗАТЕЛСТВА, за да бъде осъден който й да е! Цецо си позволи да се постави над закона, и натисна Роман Василев. За последния е жалко, защото все пак е призован да следи за спазването на закона. За Цецо какво да кажа - той толкова се знае и може.....
111
2
 
25
 
! Отговори
наблюдател преди 11 години
Как не ви е срам? На всички е ясно. Цветанов е за съд. Прокурора Роман Василев дисциплинарно уволнен и на съд. Борис Вечев да поеме отговорността и да не се крие зад "съдия в конституционния съд". Ето това е октопод - с власт. Как се нарича това...вие си отговорете.
110
0
 
17
 
! Отговори
BBЦи преди 11 години
МАФИЯ! Една от многото причини, поради които не съм вече в България!
109
5
 
11
 
! Отговори
муми преди 11 години
Защо се правите на луди?! Това си е чиста проба заготовка на прокуратура и съд в комбина. Нашият праведен съд оправда и Вальо Топлото, нали? Страшно е, когато съдебната система е зависимо назависима. Така няма държава. А българската съдебна система е така от 20 години.
108
0
 
20
 
! Отговори
150 преди 11 години
Така министърът с особената форма на главата Цветан Цветанов за пореден път претърпя фиаско в съда и доказа, че МВР-то му е наказателна бригада на управляващите, което действа по поръчка!
107
11
 
5
 
! Отговори
НАЛИ! преди 11 години
Това е ФОРУМЪТ,.... на 3-ната ЛАМЯ!
106
0
 
14
 
! Отговори
До 144 преди 11 години
Според кой? Явно според Цецо и Роман Василев който оневини Цецо за апартаментите.
105
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И едните, и другите са маскари. На такива нива невинни няма.
104
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Корупция,обичам тази дума!
103
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тея тримцата са корумпета
102
0
 
11
 
! Отговори
Темид преди 11 години
До TPE3BEHАбе добре, че остана и една малка , но достойна част от СЪДА и да не се продава, както в Пловдив оправдаха АБСОЛЮТНИЯ ПРЕСТЪПНИК Цвъки Тъщов
101
0
 
15
 
! Отговори
Тиквунциййй преди 11 години
Още след изборите като почнаха да вдигат дим и пушилка и обвиняваха /а и още обвиняват/ на ляво и на дясно де що видят от предишните с какво ли не.... казах аз че са пълни пушилковци ..... Ееееее питам аз, има ли един осъден до сега и кой ще носи отговорност за разходите натрупани на гърба на пенсионерите, майките и безработните ..... Сигур ще има осъдени управляващи, ама най напред трябва да ги изритаме сегашните некадърняци и ....... дим да ги няма
100
8
 
5
 
! Отговори
TPE3BEH преди 11 години
За мафиотската съдебна система - няма виновни в тази държава!!!Тотална чистка трябва там!
99
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цонев и да застреля човек,пак ще е невинен.В България няма сила,която да осъди такива хора.
98
1
 
10
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Каква е...задачата на българският...съд;да отдаде всекиму...заслуженото - на богатият,според богатството му и на бедният,според...бедноста му.