Бойко Найденов – новият-стар шеф на следствието

Борис Велчев беше освободен като главен прокурор
1 ное 2012 19:25,
6
Бойко Найденов – новият-стар шеф на следствието
Бойко Найденов. Снимка: архив Булфото

Висшият съдебен съвет преизбра Бойко Найденов за директор на Националната следствена служба. Кандидатурата му беше подкрепена от 18 членове на ВСС, а седем бяха против.

Найденов беше категоричен, че следствието не се е провалило по знакови дела и изрази надежда, че на втора инстанция по делото срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов ще има "друг резултат". Бившият военен министър, финансистът Попов и ексъсдията Сантиров бяха оправдани за даване на подкуп в размер на 20 000 евро на следователя Петьо Петров.

Още по темата

Новият-стар шеф на следствието беше категоричен, че има доверие на Петров. Той поясни, че когато някой не се ползва с доверието му, просто се подават оставки.

Той допълни, че се надява в НСлС да има сътресение, но в положителна посока. Ние ще продължаваме да даваме дела на следователите с изисквания те да ги свършат добре, а който не го направи - идеята ми е да се разделяме, посочи Найденов.

Кандидатурата на Найденов беше представена днес от досегашния главен прокурор Борис Велчев. Днес ВСС гласува освобождаването му от поста заради избора му за конституционен съдия от квотата на държавния глава. Мандатът на Велчев като главен прокурор изтичаше в началото на следващата година и вече тече дискусия за избора на нов обвинител №1.

ВСС предложи награждаването на Велчев със златен почетен знак, но той отказа с думите, че според него това отличие се дава в края на юридическата кариера.

Велчев беше категоричен, че повече не трябва да има драматизъм в избора за поста главен прокурор.

Бойко Найденов пък коментира, че изискванията за обвинител №1 трябва да бъдат много сериозни.

Който и да бъде номиниран, винаги ще има лични нападки, тъй като нещата ще бъдат и политизирани, дано изберем най-добрият човек, каза още Бойко Найденов.

Бойко Найденов отказа да отговори конкретно на въпроса дали ще се кандидатира за главен прокурор и заяви, че в този момент е избран за заместник-главен прокурор и директор на следствието. Той беше и кандидат за член на ВСС от квотата на парламента, но депутатите не одобриха кандидатурата му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аман от Бойковци!
2
1
 
5
 
! Отговори
ЦИРК... преди 11 години
За какво изобщо има "избор" на тези ръководни постове?!Защо изобщо се изучава специалност "Право" в България?!Назначавайте си поставените удобни фигуранти, а хората, които са работоспособни отдавна избягаха или планират да напуснат държавата.Скоро ще е късно и като се събудите няма да има кой да управлявате.
1
0
 
3
 
! Отговори
попа преди 11 години
ох послушното ми момченце/ е нали тава е хватката / будали и будали ще си останите