България нарушила правото на свободни избори

"Екогласност" ни осъди в Страсбург
8 ное 2012 14:50,
86
България нарушила правото на свободни избори
Снимка: архив Reuters

Европейският съд по правата на човека в Страсбург отсъди, че България е нарушила правото на свободни избори, защото късно е приела ключови промени в изборното законодателство, пише електронното издание “New Europe“.

Делото е образувано по сигнал на партия “Екогласност“. Според организацията Народно събрание е приело три нови правила за участие в парламентарните избори през 2005 година два месеца преди вота и това я е лишило от възможността да участва.

Жалбоподателят се оплаква, че законът го е възпрепятствал да внесе необходимите документи, които се изискват от изборния закон.

След като от “Екогласност“ подали молба за регистрация в ЦИК, оттам им отговорили, че им липсват три документа – подписка на 5000 души, които подкрепят партията, удостоверение от Сметната палата, че партията е подала годишните си финансови отчети за последните три години, и удостоверение за внесена банкова гаранция от 20 000 лева за участие в изборите. ЦИК е дала три дни на “Екогласност“ да си набави тези три документа.

Партията не успява да изпълни критериите и регистрация й е отказана. ”Екогласност” подават жалба във Върховния административен съд, но магистратите я отхвърлят.

Европейският съд по правата на човека е отсъдил, че страната ни е нарушила член 3 от Протокол 1(правото на свободни избори) от Европейската конвенция за човешките права, защото промените в изборния закон са приети много късно.

Съдът подчертава, че не е бил спазена препоръката на Венецианската комисия съществени промени в изборното законодателство да се правят година преди вота.

Според становището на магистратите "приемането на новите условия за участие в изборите точно преди датата на гласуването може да има ефект на дисквалафикация на формации, които се радват на значителна обществена подкрепа и по този начин да се облагодетелстват политически формации, които вече са на власт ".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ е вредна за България. Радвам се, че и в Европа вече не си затварят очите за това. Вече са подписали оставката на Борисов. Май само гербероните не го разбират.
38
2
 
4
 
! Отговори
до 27 преди 11 години
а какво ще кажеш за избитият елит на българският народ в лагерите и по време на народния съд.Какво ще кажеш за цялото осакатено поколение и страданията на един народ по време на пътя към развития социализъм и създаването на всестранно развитата личност.Само дето не ни караха да се храним със сърпа и ***.Инак обаче,еднакво подстригани,еднакво облечени,еднакво мислещи/лицемерие/и предпазливо говорещи.Голям познавач си за качествата на собствения ни народ,който явно се нуждае от още еволюция.
37
0
 
4
 
! Отговори
до 27 преди 11 години
Ти пък си един от слепците за историческата истина.Ти да си чувал българи/към които мисля,че и аз принадлежа/да са изнасилвали и убивали македонци,дето казваме,че също са българи,ти да си чувал за прословутите български предателства от стрпана на българите чорбаджии до турските "изеднеце".Имало е моменти,когато турците са се шокирали от подлостта на българи срещу българи.Гледал ли си капитан Петко воевода?Знаеш ли че урци са спасявали от заколение свои съседи българи при нападението на банди?
36
4
 
8
 
! Отговори
Михаил преди 11 години
ООООООООИИИИИИИЕЕЕЕЕЕЕЕ !Страсбург почна да бие шамари!!!!
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тия пък кои бяха?! някоя фондация? а не, чакай - и те от кюпа с 300те партии били и не можали, ъъъ... няма значение. Дайте им от хазната и на тях 50-100 хиляди лева, и да се нареждат следващите хрантутници на яслата, че съдиите в Страсбург, дето не им било работа да проверяват верността на твърденията, и те семейства хранят, пък и Коледа иде.
34
3
 
6
 
! Отговори
СПАСИТЕЛ НА БЪЛГАРИ преди 11 години
ееееееееееееееееееееей НЕКАДЪРНИЦИ , къде е информацията за ЗНАКОВОТО УБИЙСТВО НА ШОФЬОРА НА ШУМЕНСКАТА ПРОКОРОРКА , КОЯТО ПОИСКА ДОЖИВОТНИ ПРИСЪДИ ЗА ВСИЧКИ ОТ ДЕЛОТО "КИЛЪРИТЕ" ? АААААААХ , МИЛАТА ВИ МАЙЧИЦА ........ ДА ВИ ЗНАМ КОИ ТОЧНО СТЕ ОТГОВОРНИ ЗА САЙТА - КААААААК ЩЕ ДОЙДА ДА ВИ ПАЛНА ЛЕКИЧКО С РАЗРЕДИТЕЛ ЗА БЛАЖНА БОЯ МФ МФ МФ МФ
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
яко, яко.В Брюксел наясно ли са, че Екогласност и да беше участвала в изборите 2005та щеше да постигне точно същия резултат?п.п. Не разбрахме само кое условие не са удовлетворили - 5000 души, документ, че са им изправни финансите или не са намерили 20 000лв.Е, сега, като осъдиха държавата, поне 20 хиляди лева няма да са им проблем. Успех с намирането на 5000 ...
32
5
 
2
 
! Отговори
Стралджа преди 11 години
Екогласност къде бяха, когато *** ги подкупваха да гласуват за БЕЕЕЕЕСЕЕЕЕЕПЕЕЕЕЕ?????
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който не е повел дело в Страсбург той не е усъдил България
30
0
 
8
 
! Отговори
Владимир преди 11 години
Съдете НИ, Съдете НИ, всички тия глоби ще ги плаща Българския народ, а не Държавата
29
13
 
8
 
! Отговори
ДОНОСИ преди 11 години
ЦЯЛАТА ПОЛИТИЧЕСКА *** ПРИ *** МАКСИМ,НЕКА ЗАЕДНО ГНИЯТ В АДА И ДА ГИ ЯДАТ ЧЕРВЕИТЕ
28
3
 
7
 
! Отговори
Бълтарин преди 11 години
Да ... така се правят избори в Бълтария ! Браво на Европейския съд !
27
0
 
20
 
! Отговори
123 преди 11 години
Който не се е хванал да съди България в Страсбург, той не е спечелил:)
26
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След този абсолютен юрически юмрук в мутрите на ГРОБ и БСП тези две партии-*** трябва да бъдят разтурени и погребани, а тяхните лидери и членове съдени до последният!!!!!!Идва епохата на Водолея, на пробуждането и обновяването на морала, реда и ценностите, с което Израел ще падне и туморът на човечеството ще бъде изрязан завинаги !!!
25
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кви избори? Тук изборите ги прави МВР-то на Цвъко, а по-яките депутати-гербери носят чували с бюлетини, нови такива, непипани, за да не стават грешки при броенето!
24
3
 
4
 
! Отговори
Bay Ganyo преди 11 години
доколкото знам не дават на двойните граждани да гласуват, ако всички почнат да подават на съд сигорно трябва да вземем кредит от IMF /
23
5
 
5
 
! Отговори
СПАСИТЕЛ НА БЪЛГАРИ преди 11 години
ееееееееееееееееееееей НЕКАДЪРНИЦИ , къде е информацията за ЗНАКОВОТО УБИЙСТВО НА ШОФЬОРА НА ШУМЕНСКАТА ПРОКОРОККА , КОЯТО ПОИСКА ДОЖИВОТНИ ПРИСЪДИ ЗА ВСИЧКИ ОТ ДЕЛОТО "КИЛЪРИТЕ" ? АААААААХ , МИЛАТА ВИ МАЙЧИЦА ........ ДА ВИ ЗНАМ КОИ ТОЧНО СТЕ ОТГОВОРНИ ЗА САЙТА - КААААААК ЩЕ ДОЙДА ДА ВИ ПАЛНА ЛЕКИЧКО С РАЗРЕДИТЕЛ ЗА БЛАЖНА БОЯ МФ МФ МФ МФ
22
5
 
6
 
! Отговори
ГУШНЕТЕ БУКЕТА преди 11 години
Как не ги срам ,тези тунеядци от ЕКОГЛОСНОСТ
21
2
 
2
 
! Отговори
dd преди 11 години
До WASILISQNISGERMANI: нареди се след Косово, те са с едно дупенце напред.Стани и на султана булка, ако щеш.
20
4
 
10
 
! Отговори
Хопаля преди 11 години
Нека да се съберем 5000 човека от форума. Всеки дава по 4 лв и гаранцията е готова ! Печелим изборите, а всеки дал по 4лв става общински съветник или заместник или чиновник.... Звучи добре ?