България нарушила правото на свободни избори

"Екогласност" ни осъди в Страсбург
8 ное 2012 14:50,
86
България нарушила правото на свободни избори
Снимка: архив Reuters

Европейският съд по правата на човека в Страсбург отсъди, че България е нарушила правото на свободни избори, защото късно е приела ключови промени в изборното законодателство, пише електронното издание “New Europe“.

Делото е образувано по сигнал на партия “Екогласност“. Според организацията Народно събрание е приело три нови правила за участие в парламентарните избори през 2005 година два месеца преди вота и това я е лишило от възможността да участва.

Жалбоподателят се оплаква, че законът го е възпрепятствал да внесе необходимите документи, които се изискват от изборния закон.

След като от “Екогласност“ подали молба за регистрация в ЦИК, оттам им отговорили, че им липсват три документа – подписка на 5000 души, които подкрепят партията, удостоверение от Сметната палата, че партията е подала годишните си финансови отчети за последните три години, и удостоверение за внесена банкова гаранция от 20 000 лева за участие в изборите. ЦИК е дала три дни на “Екогласност“ да си набави тези три документа.

Партията не успява да изпълни критериите и регистрация й е отказана. ”Екогласност” подават жалба във Върховния административен съд, но магистратите я отхвърлят.

Европейският съд по правата на човека е отсъдил, че страната ни е нарушила член 3 от Протокол 1(правото на свободни избори) от Европейската конвенция за човешките права, защото промените в изборния закон са приети много късно.

Съдът подчертава, че не е бил спазена препоръката на Венецианската комисия съществени промени в изборното законодателство да се правят година преди вота.

Според становището на магистратите "приемането на новите условия за участие в изборите точно преди датата на гласуването може да има ефект на дисквалафикация на формации, които се радват на значителна обществена подкрепа и по този начин да се облагодетелстват политически формации, които вече са на власт ".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИСТИНАТА Е ЕДНА А ТЯ Е , ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА ДЕРИБЕЙСТВО
18
8
 
6
 
! Отговори
eeee преди 11 години
дори аз дето не се занимавам с политика знам за тая подписка на 5000 души...как от Екогласност не знаеха... или нямаха спонсори да съебрът 20 000 лв гаранцията? или финансовите им отчети за последните три години нещо не са наред...всичко е ПРОСТО !!! имаш 20 000 лв., събираш 5000 подписа чрез познати и роднини и ако сте тъкмо регистрирана нова партия няма да имате проблем с финансовите отчети :) елементарно е !!! аз просто нямам 20 000 лв. иначе подписите за 1 месец най-много се събират
17
6
 
16
 
! Отговори
файтон нищо! преди 11 години
Добре де, от 2005 г. досега имаха цели 7 години. Къде им е партията? Проблемът явно не е в регистрацията, а това, че са един файтон нищо!
16
12
 
24
 
! Отговори
Така трябва !!! преди 11 години
Само чакайте да дойде ред на делата заведени през последните 3..4.. години. Бедна ви е фантазията какво ни чака. Ще трябва заем от МВФ за да има пари за обещетенията.Но пък тази проклета територия трябва да се съди до дупка ! А населяващите я, трябва да умират от глад докато се сетят, че без паве в едната ръка и сопа в другата, няма да има оправия.
15
3
 
11
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
От Екогласност да им пратят малко ***.Аз познавам активисти който тичат с купите по улиците да хранят бездомни кучета ,а в парламента по кого ще тичат като всички са преяли?
14
4
 
16
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
ПУЕРТО РИКО ГЛАСУВА ДА СТАНЕ 51 ЩАТ НА САЩ....КАКВО ЧАКАМЕ...МОЖЕМ ДА СМЕ 52......
13
8
 
6
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Да се обявят всички нови закони от 2005та насам за нищожни, защото са приети от нелегитимен парламент, и да се свикат нови избори! Оставка! Фашисти!
12
7
 
9
 
! Отговори
УХА преди 11 години
А сега ако някой се сети да съди държавата,за неща станали през последните три години,ще е чудо нечувано.
11
4
 
14
 
! Отговори
БС преди 11 години
Тези от снимката приличат на извратени чичковци....
10
2
 
26
 
! Отговори
Да, пак! преди 11 години
Да, пак ни осъдиха...От корумпирани, некомпетентни и безочливи държавни служители : съд, прокуратура, изпълнителна власт - особено полиция- за пореден път ще плаща нещастния българин. Този роб издържа цялата кохорта от хранетутници и техните семейства до девето коляно...в замяна на това те вместо да си гледат работата- крадат, взимат подкупи , нарушават закона и безнаказано дерибействат. И в крайна сметка пак роб ще плаща техните грехове. Докога...т.нар народни представители ще игнорират това ?
9
2
 
8
 
! Отговори
$ преди 11 години
Поне спасиха Парламента от още лайкучки! Не че сегашните са малко!
8
1
 
17
 
! Отговори
koko преди 11 години
"приемането на новите условия за участие в изборите точно преди датата на гласуването може да има ефект на дисквалафикация на формации, които се радват на значителна обществена подкрепа и по този начин да се облагодетелстват политически формации, които вече са на власт "Тук е ключът от палатката!
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако през дне някои съди държавата няма да ни останат стотинки.
6
2
 
30
 
! Отговори
Ваня преди 11 години
май всеки който е тръгнал да съди държавата в страсбург е спечелил делото,на защо трябва всички ние да плащаме за грешките на някои институция,на някои чиновник,на някои ръководен кадър който е взел неправилно решение,защо след това самата ни държава не си дири виновните за осъждането на страната и да дири парите от тях,и б.б. би трябвало да плати едни такива пари
5
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** си е ***.Много често в османската империя,турци са защитавали българи от българи.доказваме стар исторически факт,че много често злините произлизат от самите нас,затова не трябва да се сърдим и обиждаме от отношението на другите народи срещу българският /не знам как да го нарека/.
4
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е начинът тия мишкари "екокрескачи" да получат някаква популярност - а и парички,май!
3
23
 
26
 
! Отговори
optimist преди 11 години
ГЕРБ са виновни!
2
3
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който не ни е дал под съд,той не ни е осъдил!!!!!!
1
4
 
18
 
! Отговори
От рекламата преди 11 години
Ееее, пак ли?