Нямаме КС, Марковска "виси"

Съдийката създаде правен прецедент, потвърди Диана Ковачева
15 ное 2012 18:40,
181
Нямаме КС, Марковска "виси"
Марковска създаде прецедент. Снимка: Булфото

Положението на Венета Марковска като магистрат е “висящо“, а на практика България в момента няма Конституционен съд, стана ясно по време на пресконференцията на министъра на правосъдието Диана Ковачева.

Съдийката днес трябваше да се закълне и да встъпи в длъжност като член на КС, но президентът Росен Плевнелиев спря клетвата й. Сутринта обаче Висшият съдебен съвет прие оставката й като зам.-председател и съдия от ВАС.

В решението на правителството на съдебната власт, което Ковачева прочете пред медиите, обаче не става ясно по кой член от закона е освободена Марковска. В решението е записано, че съдийката се освобождава от длъжност “от датата й на встъпване в длъжност като член на КС“.

Още по темата

Правосъдният министър разясни, че още по време на заседанието на ВСС членовете на съвета са се разделили на две групи за това на какво основание да бъде освободена от длъжност Марковска – на база подадена оставка или заради невъзможност на съвместяване на две длъжности – във ВАС и КС.

В крайна сметка по думите на Ковачева е надделяло мнението за оставка, но то не е записано в решението и няма правна тежест.

В момента Венета Марковска може да се върне на работа във ВАС. По-рано днес се появи информация, че тя е подала оставка като зам.-председател на Върховния административен съд. Марковска обаче остава съдия и може да бъде освободена само след като инспекторатът към ВСС се заеме с темата и я предложи за уволнение на правителството на съдебната власт.

Днес стана ясно, че в Софийска градска прокуратура има образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за търговия с влияние и подкуп. В хода на разследването изплуват имената на Георги Георгиев, който е близък до Марковска и на самата съдийка.

Не виждам как ще се върне на работа във ВАС при тези обстоятелства, заяви Диана Ковачева.

Тя обясни, че в момента на практика нямаме действащ конституционен съд, защото няма как да се избере председател.

Председател на КС се избира само в пълен състав на членовете, а в момента едното място е празно. Топката се прехвърля между институциите. Днес от КС заявиха, че оттук нататък парламентът трябва да предприеме необходимите действия за избиране на нов член на КС, докато Ковечава заяви, че топката е в полето на ВСС.

Всички изказали се по темата обаче бяха на едно мнение – днешният случай е правен прецедент и няма конкретен план за действие.

Въпреки това Диана Ковечава заяви, че е доволна от реакцията на президента, защото спирането на полагането на клетвата е било правилното решение.

По нейни думи в световната практика хората на толкова високи обществени позиции се оттеглят дори само при съмнения около репутацията им и призова у нас да се спазват тези практики.

Тя допълни, че подкрепя позицията на ЕК по повод избора на Марковска за конституционен съдия. Припомняме, че обсъждането на кандидатурата на съдийката в НС беше съпроводено с два анонимни, според депутатите, сигнала, които не бяха разгледани.

Това предизвика недоволството на ЕК и дори се заговори за извънреден мониторингов доклад. Днес Диана Ковачева се въздържа от остри изказвания, но в думите й се прокрадна критика към НС и решението на депутатите да пренебрегнат сигналите.

Тя допълни, че е много доволна от действията на президента. Ковачева обясни, че до последно се е надявала, че Марковска няма да отиде на клетвата и не е била подготвена за подобен сценарии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
5
 
6
 
! Отговори
до 66 преди 11 години
Дядо ми е бил мандраджия дрогарю и ще ти кажа че партизаните са вземали по две тенекии сирене да се нахранят, а фашисткия демократичен режим му е вземал останалата стока за да я пратят на фашистите.
55
8
 
7
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Другари ***,кучета безродни.Забравих да Ви кажа нещо.Да не подхванете въоражена борба.В Балкана няма вече Мандри,ще умрете от глад,върху празните консервени кутии.Може и да ви набият някъде.За е..не не ставате.
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хан Крум и тройната коолиция на славяните траките и прабългарите са виновни ако не беше отсякъл главата на Никифор сега нямаше да ги има тия проблеми.
53
0
 
8
 
! Отговори
Yonex преди 11 години
Случаят е показателен за морала в българската съдебна система. Не че е тайна за някого. Ако трябва да перефразирам: в съдебната система нищо ново.
52
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко удари в земята и Холивуд.В сериала ''Казусът Марковска'',Той е режисьор,сценарист,продуцент,актьор,монтажист,уж и статист на моменти.Даже и Клинт Истууд бледнее пред Бойко Б.
51
11
 
2
 
! Отговори
картоф преди 11 години
Генерала защити честта на българските съдии по един достоен начин, както подобава демократичному, а не като настъпана гърчща се жаба, поклон.
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Платените комсомолци неспират да акат из новинарските форуми.Но колкото и да се мъчат -комунизма си отива -другари и другарки.Намерете си истинска работа!
49
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мастията здраво е захапала кокала и не го пуска.
48
2
 
3
 
! Отговори
Bai Hoi преди 11 години
Ei taq naprao umira ot qd che nedokopa kokala :) Dosega e krala ma ako bqha q izbrali shteshe da ima po golqma vlast i da krade oshte poveche !!! Shteshe si kopuva oshte zemq pokrai moreto po 13 lv kv/m ama sega leka greda sa poluchi :D
47
0
 
4
 
! Отговори
Nebuchadnezzar преди 11 години
То е ясно, че ще ме изтрият, ама кой *** журналист го измисли това "правителството на съдебната власт", че и го повтаря неколкократно, сякаш е много оригинално.
46
2
 
4
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Ще кажа нещо,за което комунопитеците ще ме оплюят,но неисе.Нямаме КС и какво,какво губим.С много хора се виждам през деня и виждам радикализиране на мнението.На хората не им пука.80 процента говорят за взимане на оръжие и за отстрел на дебели пуики.Подразбира се,какви охранени дебелосери пуики от всякакъв цвят.Другари комуноиди,тези хора не са комунисти,не потриваите доволно ръце.Това са честни хора,които им е взето и достоинството.
45
1
 
8
 
! Отговори
Хан Аспарух преди 11 години
Закривам този ***.
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според мен Швейцарския, Американския, Кенийския, Индийския, Бразилския, Марсианския Руския, Македонския съд също тряба да се произнесат кой ще ни е главен конституционен съдия така няма да се създава напрежение между държавите и ще угодим на всички, а може би от ЕС разните доносици ги е страх че г-жа Марковска ще извади кирливите ризи на някой наяве.
43
5
 
17
 
! Отговори
Не юристка преди 11 години
От къде идва наглостта на г-жа Марковска?!От това че държи с нещо Б.Б. или Цвъ.Цвъ.За това и Цвъ.Цвъ още я защитава. Иначе тя нямаше да е толкова нагла
42
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Между другото, всяка вечер слушам по новините това име Марковска и така и не разбрах с какво е виновна точно. Само някакви костюмирани чичковци скимтят като *** и се дърпат за кокала. Всичко е някаква мизерна мръснишка игричка.
41
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Супер нагла,корумпирана и гнусна дърта ***.Впрочем...цялата съдебна система е един голям резил.
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не виждам тая със какво виси сигурно има със какво ама тя не се избрала сама, висят тия дето я избраха и забъркаха тая голяма каша чакаме оставки, а тая като се закълне и почне работа може и да я уволните.
39
2
 
21
 
! Отговори
И Ковачева е правист преди 11 години
Съдийката създаде правен прецедент, потвърди Диана КовачеваНе съдийката, а президентът!Ама в държавата на калинките, колко му е и Ковачева да е калинка.
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
добре че фидоска не виси,че ако падне урагано санди ше ни се види бел кахър
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нема лошо венетке,ше повисиш па ше станеш и ти калинка