Натискат длъжници да връщат по-високи суми от взетото

Осъждат ги без основание
24 май 2024 16:20, Стела Стоянова
49
Натискат длъжници да връщат по-високи суми от взетото
Снимка БГНЕС, архив

Все по-често ни сигнализират потребители на бързи кредити, че са получили от съда заповед за изпълнение за сума, която е съставена предимно от главница, договорна и мораторна лихва. Потребителите се оплакват, че по свои изчисления са заплатили голяма част от задължението и не им става ясно защо съдът иска от тях да заплатят на фирмата за бърз кредит такава голяма сума, съобщават от Асоциация „Активни потребители“, пише pariteni.

Заповед за изпълнение е улеснен начин за кредитор да осъди своя длъжник, като представи на съда документи, които да предположат основателност на вземането на кредитора от длъжника, без да е нужно да се прави пълно доказване на това вземане. Защитата на длъжника в подобно производство е чрез възражение в едномесечен срок без нуждата да се мотивира това възражение. Ако длъжникът не възрази, заповедта влиза в сила и има силата на влязло в сила решение. Ако възрази – кредиторът ще трябва да доказва по нормалния съдебен ред своето вземане.

Потребителите на бързи кредити се задължават с допълнителни разходи по договора за кредит, които не могат да бъдат избегнати, и тези разходи – наричани такса „гарантиране“, пакет „допълнителни услуги, „банкова“ гаранция и други наименования, често оскъпяват кредита с размер близък до главницата на договора. Такъв тип задължителни разходи разяснихме в предишна статия. Те водят до недействителност на договора и от там потребителя дължи само толкова колкото е взел. Самите клаузи, които предвиждат пораждането на тези разходи, са неравноправни клаузи и като такива – не пораждат действие за потребителя.
 
Така при искането си до съда, фирмите за бързи кредити отчитат платените от потребителя суми първо по допълнителните разходи, после лихви и накрая главницa. Фирмите спестяват фактът, че е плащано по допълнителните разходи по неравноправни клаузи, защото съгласно Гражданскопроцесуалния кодекс – съдът трябва служебно да следи за такива клаузи при издаването на заповедта. Де факто потребителят е заплатил главницата по недействителния договор и неоснователно се иска заплащане на главница и лихви, като съдът не винаги следи за неравноправни клаузи и това прехвърля тежестта върху потребителя да се брани срещу неравноправните клаузи на търговеца.

Съдът на Европейския съюз („СЕС“) по дело C‑531/22 в Решение от 18.01.2024 продължава да развива съдебната практика на СЕС по отношение на заповедите за изпълнение, издадени въз основа на неравноправни клаузи. СЕС разглежда полското процесуално законодателство (сходно е с нашето по отношение на издаване на заповед за изпълнение) и стига до заключение, че съдът издал заповедта за изпълнение трябва да може служебно да извършва преценка за неравноправност на клаузите по договора и след влизането ѝ в сила, като това включва дори по време на принудителното изпълнение. Този възглед се споделя и в съединените дела C‑693/19 и C‑831/19 на СЕС, където се мотивира, че съдът, издал заповедта, трябва да може след издаването на заповедта да прави преценка за неравноправност на клаузите въз основа на които е издадена заповедта за изпълнение.

В решение по дело C‑582/22 на СЕС се обръща внимание и на влезлите в сила решения на съда, като се аргументира, че отмяна на такива решения не е възможно, макар с тях да се отстранява неравноправни клаузи, доколкото съществуват възможности за защита на потребителя в производството по издаване на заповедта за изпълнение – в случая това е служебното следене на съда и правото на възражение на потребителя в едномесечен срок. Тази теза се споделя и в решения на СЕС по дела C‑869/19, C‑407/18, C‑49/14 и други. Макар да не се дава директно решение на настоящия проблем, то със сигурност се дава насока, в която може да се подобри българското законодателство, така че да се осигурят правата и интересите на потребителите.
 
Решението по дело С-531/22 на СЕС води до извод, че  неизпълнение на съда да извърши проверка за неравноправни клаузи в договор, въз основа на който се издава заповед за изпълнение, трябва да бъде основание за последващ съдебен контрол на издадената заповед и възможност същата да бъде обезсилена от съда при установяване на неравноправни клаузи, като това да може да се случи и в хода на принудителното изпълнение.

Настоящият механизъм в българското процесуална правна рамка не осигурява в пълнота правата на потребителя съгласно практиката на СЕС, защото при неизпълнение на служебните си задължения, съдът може да издаде заповед за изпълнение въз основа на неравноправни клаузи, а потребителят поради несигурност или незнание да не упражни своето право на възражение, с което ще влезе в сила решение, основано на нищожни клаузи, което пък от своя страна противоречи на правните принципи на една правова държава, каквато е Република България. Ето защо, "Активни потребители" ще настоява да се въведат повече гаранции за правата на потребителите в хода на съдебните производства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: длъжницисуми
Още от Темида
Осъдиха окончателно чех на 15 години за убийство на приятелката си
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Секарио преди 3 седмици
Защотото сте ***. Защо теглите пари като не можите и не искате да връщате. Мен,защо никой не ме търси,защото нямам никакви кредити. Теглил съм кредит знам,какво е,и на мен ми беше трудно,но го платих и от тогава в банка и тия бързи кредити не влизам.Враг съм на тия шарлатани.
45
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Умните хора печелят пари и инвестират, а не спестяват, бунак
44
3
 
1
 
! Отговори
Експерт преди 3 седмици
Само бунаците взимат кредити! Умните хора изкарват пари и спестяват!
43
4
 
20
 
! Отговори
Libre comme air преди 3 седмици
Всички лихвари от бързите кредити трябва да се разстрелят!!!Същото важи и да съдиите!!@
42
2
 
10
 
! Отговори
ааааааа преди 3 седмици
проблемът е че бързите кредити с НЕЗАКОННИ ! не е проблема кой ти тегли ...да всеки може да изпадне в необходимост от пари.....но когато теглиш кредит не може да ти обявават една лихва а да имаш друга ......
41
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ХристоТе бързите кредите ги дават само срещу лична карта и подпис.Често хората които теглят бързи кредити са безработни, хазартнозависими или на наркотици и тези хора не четат даже какво подписват.
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Че те теглят някакви ниски суми с голям процент лихва.
39
8
 
17
 
! Отговори
Христо преди 3 седмици
Бързи кредити търсят само неудачниците. За работещите има банки. Освен кредит се тегли само за 3 неща: Образование, жилище или бизнес. За останалото се научете да спестявате пари.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До АзъКанъАзъ7112136860 - вие сте могъл да говорите и разумно??
37
5
 
3
 
! Отговори
Иванчомн си прост преди 3 седмици
До ИванИване , не етолкова пр***осто като тебе ...когато теглиш кредит човек си прави сметка поне умния ....когат обаче банката е некоректна и гледа те прецака както е с мобилните оператори и ти надписава сметката какво ще направиш ?!?!!?!???
36
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не се правете на луди защото лихвите са ясно обявени в договорите и те са по 50-60% на година. СКО обаче закъсняваш стават други по-високи. И така е редно. Това не ви е плод-зеленчук и пазаруване на вересия. Тук има план и се плаща по него. Няма тънга-нънга. Не плащаш навреме тогава ще плащаш ДВОЙНО !! Толкова по темата. Селските хитрувания тук не вървят!!
35
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Съдете ги и обжалвайте
34
1
 
11
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 седмици
До Бай...и как ще го направиш кАТО У БГ са свързани с държавата ?!?!?? и хазарта и кредитите ....
33
0
 
4
 
! Отговори
до 31 преди 3 седмици
До Анонименей ти октри топлата вода ! това върви от 90-те още ....ама кво да се занимаваш с *** 34 годиини ....
32
2
 
23
 
! Отговори
Бай... преди 3 седмици
Пълна забрана на хазарта и бързите кредити !!!
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
АМИ ВЪВ ВСИЧКО ТОВА ИМА ПРЪСТ "ДЪРЖАВАТА". ВЪВ ПРОПАДНАЛА ТЕРИТОРИЯ Е ВЪЗМОЖНО ВСИЧКО.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
17 - сега е по лесно. имаш избор щото се нароиха много.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 20 - ами като искат някой прежалил всичко ще му даде някой 9 мм.
28
1
 
6
 
! Отговори
Дарк преди 3 седмици
Ехе,че ако самият парите не си ги изкара тройно за какво да ги дава?Тук да не е Германия,че даващите парата да са доволни на 20% или 50% годишна лихва както е у нас Какви закони да променят,че след възражението кредитора трябва да води дело срещу длъжника и право на отговор един месец има и позоваване на давност Както гледах една реклама на по тв "вземай парите,договора после".Това е РЕАЛЕН договор и влиза в сила с даването на парите,а след това какъв ще е договора,ха,ха,ха!
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Адвокат Костадинов (5) Фалита няма да те отърве!! Ще те гонят до дупка!! Докато мърдаш жив ще плащаш и милост никаква!!