Казусът "Марковска" прераства в институционална криза

Преглед на печата на 16 ноември 2012 година
Обновена: 16 ное 2012 07:01 | 16 ное 2012 07:00,
213
Казусът "Марковска" прераства в институционална криза
Венета Марковска не успя да положи клетва. Снимка: архив, Булфото

Казусът "Марковска" е най-коментираната тема в днешния печат. С неочакван процедурен ход президентът Росен Плевнелиев попречи на избраната от парламента за конституционен съдия Венета Марковска да положи клетвата си и да встъпи в длъжност, уточнява "Труд". Ситуацията е без прецедент в историята на Конституционния съд /КС/.

Следващият сблъсък е за главен прокурор, прогнозира в своя анализ за "Труд" Христо Иванов, програмен директор на Българския институт за правни инициативи. Вчерашният инцидент е брънка от верига събития, разгръщащи се в последната година - смените по върховете на съдебната власт. Реалният политически процес, който доведе до сегашната криза, е сблъсъкът между две тенденции в обществения ни живот, смята Иванов. Тази криза, заедно със стопирането на избора за главен инспектор в ИВСС в парламента вчера, може да бъде разглеждана като опит да се обезвреди натрупалото се напрежение, преди да се пристъпи към най-важната за съхраняване на статуквото стъпка - назначаването на главен прокурор, подчертава още Иванов.

Според водещото заглавие на "Сега" казусът прераства в институционална криза. Марковска сама заложи капана, в който падна. Въпреки призивите на президент, премиер, правосъден министър, посланици на страни - членки на ЕС, и Еврокомисия да се откаже или поне да отложи влизането си в КС, докато се разсеят всички съмнения около личността й, тя реши да не слуша никого и да се закълне, подчертава вестникът.

Прецедентът, който Плевнелиев сътвори ненадейно за цялата публика, даде възможност да надникнем зад кулисите на евтината продукция "Как се прави кариера под знака на ГЕРБ", анализира още "Сега" на вътрешна страница. Ако някой е имал съмнение, че това става на базата на принципи като професионализъм и висок морал, вече трябва да е наясно, че механизмите за прогресиране не само в съдебната, но и в останалите две власти се подчиняват на други, явно чисто природни, да не кажем присъщи на джунглата,закони, коментира авторът Светлана Георгиева.

В новата ситуация с Венета Марковска топката е в полето на парламента. Това коментира пред "Труд" Емилия Друмева. Тя е един от четиримата членове на Конституционния съд (КС), чийто 9-годишен мандат изтече с клетвата на новите. Друмева обясни, че парламентът има власт да отмени свое решение, стига да не нарушава конституцията. В такъв смисъл се е произнесъл КС преди десетина години. Решението на парламента да избере Марковска в КС би станало неотменимо чак когато тя положи клетва и встъпи в длъжност като член на КС.

Клетвата не е формален акт. По закон тя се полага пред президента, председателя на парламента и шефовете на двете върховни съдилища. Това са източниците, които формират трите квоти в КС. Съдията започва да упражнява мандата си от момента на клетвата.

Според Друмева КС трябва да избере председател и да заработи. "Съдът има кворум и мнозинство за решения. Би било противно на конституцията да не работи", заключи тя. Действащи членове на КС обаче обясниха, че са решили да не заседават и да не избират председател, докато не се запълни съставът на съда. Те не изключиха възможността Марковска да положи клетва след време, ако успее да изчисти името си. За да стане това обаче, президентът трябва да присъства.

Юристи коментират и хипотезата в КС да бъде атакувано самото решение на парламента за избора на Марковска. Ако това се случи, КС може да се произнесе единствено по процедурата, с която е посочена Марковска. "КС няма право да обсъжда целесъобразността на избора", обясниха съдии.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
1
 
1
 
! Отговори
Жорж преди 11 години
Престанете да ни занимавате с Марковска! Тя е типичен представител на висшите (върховните) съдии : едно нагло , безцеремонно, алчно до мания поколение, расло и възмъжавало по времето на Тато , сетне по време на началото на прехода приватизирало и обогатявало се, както е могло, а сега раздава "правосъдие" с пълни шепи! Вижте Марковска: заради нея цяла Българиия ще изяде шамара, съдебната система ще остане без паричната помощ, която й се дава от ЕС за рИформиране, ама бабата се напъва, та чак ще се пръсне, да си кара 9 години курорта и подминавяйки пенсионната възраст с цели 7 години, да си гледа кефа и имотите, които са записани предвидливо на други лица! Ами тримата бивши шефове на отделения във ВАС Урумов, Генков, Икономов взеха чрез далавери посредством дъщерите си имоти по черноморското крайбрежие и не ги наказаха с понижение! Ами двата състава от същия съд троен и петорен които оправдаха агата Доган за 1,8 млн лв хонорар! Ами четирите съдийки от същия съд , начело с Петкова, сега член на ВСС ЗА ЗАСЛУГИ, Мавродинова и сие ,които ЗА ЕДИН ДЕН, формирайки три състава , оправдаха горепосочените си трима колеги, снемайки дисциплинарното им наказание.?! ВАС се очертава с тези и още десетки такива фрапиращи дела кто нй-голямата миазма на Темида! А тъкмо този съд коли и беси по закон наред в България!
170
1
 
1
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...УБАВА И УУМНА...!
169
1
 
7
 
! Отговори
Anonimen преди 11 години
Този случай толкова прилича на случая с Румяна Желева.И двете излъгаха.Само че в ЕС не се чудиха дълго как да постъпят,а тук се оплетоха като пиле в кълчища.
168
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поздравявам гга Марковска с песента "Не всичко е пари,приятелю,не всичко е пари..."
167
1
 
5
 
! Отговори
магистратка преди 11 години
ТОЛКОВА ЗОР ЗАРАДИ ТАЯ ГРОЗОТИЯ И НАХАЛИТЕТКА!
166
3
 
2
 
! Отговори
Криминален тип преди 11 години
Та вие с тази ли стара хърхълясница не можете са се справите: Имате сума ти образовани криминални затворници с акъл много по-голям от вашия и по обем, и по комбинативност! Може да се окаже,че бабето от единия е искала да й осигури имот на морето за жълти стотинки, от втори е търсила помощ по подаряване на имоти, от трети - да купи къща на половин цена. Има и бизнесмени, които могат да услужат: и там измислете 3-4 варианта на комбинации под масата. Сетне като я погне новоизбраният гл.прокурор по тези незаконни сделки, тя няма да си намери място поне 5-6 месеца! Впрегнете и няколоко медии да отразяват досъдебните производства и баба Венче ще си мирне! Ама вие с акъла май хич не сте добре!
165
1
 
2
 
! Отговори
Смехуран преди 11 години
Вас ли да ви учи човек: действайте като преди 10-и ноември- давате на двама от тези с дебелите шии по една хилядарка и им обяснявате какво трябва да вършат. Обезателно кажете накрая : "И да остане жива!" Лесен и бърз начин за решаване на кризата, но нали сте си циции: за вас думата "Давам ти" я няма, има сам "Дай" и то повтаряна многократно! Разбрахте ли,че не сте полицаи, а пожарникар и лекоатлет!
164
1
 
1
 
! Отговори
катарина преди 11 години
До Анонимен Иска ми се да видя листчето - с чий почерк е написано или е напечатано;)))
163
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и как разбрахте,че президентът няма никакви права,като конституцията го задължава да представя върховенството в държавата и да се закълнат пред него
162
3
 
3
 
! Отговори
Hana Montana преди 11 години
Плевнелиев няма право да отменя решение на НС, само самото НС може да го прави! Дори и Марковска да е недостоен кандидат, това трябваше да си го оправи Парламента, а на Росен Плевнелиев той няма това законно право.
161
2
 
4
 
! Отговори
Hana Montana преди 11 години
Президента трябваше да си остане в къщи и да си прочете Конституцията набързо, наред със закона за КС, до тихата и невидима женица Плевнелиева. А не да ходи и стриктно, на момента да изпълни заръките на Вожда. Премиерът се намесва в конституционен процес, с който не трябва да има нищо общо, нито да може да влияе. Използваният инструмент на личната молба, поради изказани притеснения от Европа, е просто кух и недостоен дори за коментиране.
160
2
 
3
 
! Отговори
Kosta преди 11 години
Неговото присъствие не е част от фактическия състав по стъпване в длъжност на конституционен съдия, а само негово задължение като държавен глава. С това за мен той превишава правата си и трябва дори да му бъде поискан дори импийчмънт.
159
1
 
6
 
! Отговори
Kosta преди 11 години
За мен цялата процедура беше опорочена - не само избора на НС е изключително грешен, да предложат съдя Марковска за ВКС, но и решението на Президента да го саботира! Той няма право да го прави, защото няма право да налага вето на решение на Народното събрание, нито да стопира процедура на кандидат, който е предложен от Парламента. В Конституцията не му се дава право да изразява дори мнение по този случай, нито пък в Закона за КС.
158
1
 
3
 
! Отговори
levskarcheto77 преди 11 години
Конституцията е за да се спазва от всички - тя е все пак върховен закон, не може да се опорочава името на конституционния съд по този брутален начин и то с участието на президента.
157
5
 
2
 
! Отговори
Винаги ГЕРБ! преди 11 години
Венета, не се предавай!!!! Бат,Бойко и Цветанов и целия народ е зад теб!!!!!!!!!!!!!Успехи!!!!!
156
10
 
5
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Айде по-леко с изцепките. Големи сте тълкуватели на законите.Къде пише че президента пък трябва задължително да присъства на встъпването в клетва.Това е пропуск който ловко бе използван от президента за да бламира тая *** овца, която не се усети сама че трябва да се разкара и да не се излага. Президента нищо не е нарушил, не се е изложил, напротив показа класата си над предния селчо. Излишно се пените.
155
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дали е *** или не няма никакво значение.Ако имаше поне една мозъчна гънка ,може и от удар да е ,тази така наречена съдийка щеше да се оттегли сама,за да не резили повече държавата,ако въобще я има.
154
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само така нареченият Български парламент може да оправи кашата,която сам забърк а,като не се съобрази с криминалното минало на това лице.Неростимо е хора с полуюридическо образование/Фидосова/да рководят кадровата политика на съдебната система,която по Конституция е независима.В този седят240 полуграмотни лица,които пишат закони ,така както им дитуват кукловодите от Вашингтон и др.Западноевропейски страни.
153
3
 
9
 
! Отговори
веднага преди 11 години
веднага да си подаде оставка юридическия съветник на президента,министъра на правосъдието ,председателя на народното събрание-те подкрепиха ,не реагираха на ужасно не спазване на върховен закон каквато е конституцията,опасно е повече това недоразумение да ни бъдие президент,като нищо ще ни вкара във война,забравихте ли когато се изцепи ,че противоракетния щит е към Русия-крайно време е всичко да се разтури та най-накрая да се въведе ред.Това което всички наблюдавахме вчера е СРАМ
152
2
 
8
 
! Отговори
катарина преди 11 години
До 177 - че Марковска не става, трябваше да е ясно на всички, преди да я издигнат. Но че президентът постъпи тъпо и си заслужи плювките - спор няма!