Виолета Николова, която сама си даде бонуси, обвинена в присвояване на 53 бона

Бившата шефка на Агенцията по вписванията извършила престъпление по служба
Обновена: 30 ное 2012 15:05 | 30 ное 2012 10:21,
206
Виолета Николова, която сама си даде бонуси, обвинена в присвояване на 53 бона
Виолета Николова с обвинение. Снимка: Impact Press Group

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Виолета Николова, бивш изпълнителен директор на Агенция по вписванията, съобщиха от прокуратурата. 

Обвиненията са повдигнати на 29 ноември и й е наложена мярка за неотклонение „подписка“.

Николова е обвинена за това, че в периода 19 юли 2011-19 декември 2011 г. като изпълнителен директор на Агенция по вписванията е присвоила пари от държавния бюджет в големи размери, а именно 53 000 лв., които са й поверени, за да ги управлява.

За улесняване на присвояването Николова е извършила престъпление по служба. С цел да набави за себе си, за Галена Славова, за Олга Стоянова и за Венелин Иванов облага - пари на обща стойност 53 000 лева, тя е превишила властта си и е нарушила конкретни свои служебни задължения.

Още по темата
Тя е нарушила Наредба № 2/2004 г. - за условията и реда за начисляване и разходване на средствата за развитие на материалната база, за повишаване на квалификацията и за стимулиране на служителите от Агенцията по вписванията.

Виолета Николова беше освободена от поста през февруари тази година, след като гръмна скандала с раздадените бонуси в оглавяваното от нея ведомство.

Тогава стана известно, че тя е взела за 2011 г. над 72 хиляди лева над заплатата си като допълнително материално стимулиране. От тях 24 хиляди е взела след заповед на бившия министър на правосъдието Маргарита Попова, а останалите 48 хиляди лева е гласувала индивидуално.

През април прокуратурата започна проверка по случая след доклад на министерството на правосъдието за това как са раздавани бонусите в Агенцията по вписванията. Докладите обхващат периода, в който агенцията беше оглавявана от Виолета Николова – от октомври 2010 година.

В разгара на скандала Виолета Николова потвърди публично, че е получила 72 хил. лв. бонус за 2011 г., но се аргументира с това, че законът й дава право сама да оценява работата си и да си гласува допълнителни средства за материално стимулиране.
 
Според нея парите са взети абсолютно законно и финансовото поощрение било заслужено.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тая от Герб ли е
152
6
 
26
 
! Отговори
a преди 11 години
Пожарникарино, нали твоите хора бяха носители на нов морал, пък Виолетка много добре бръкнала в кацата с меда. Наистина момиче за пример.
151
7
 
6
 
! Отговори
Еии Ади сега преди 11 години
Писала си бонуси,ами имала нужда женицата.Кво ся, и вии да бяхти едвали ше пропусните да намажите.Само не ми се правете на честни.
150
0
 
24
 
! Отговори
CGY преди 11 години
Аз имам едно предложение. При доказване на престъпление от длъжностно лице, всеки данъкоплатец да има право да заведе дело срещу виновното лице за сума до размера на нанесената на бюджета щета и до размера на платения от него, за предходната година, данък. При повече ищци, сумата да се разпределя на равни части. Така всеки гражданин ще има интерес да следи и преследва такива тарикати, а те ще имат едно наум, когато се разпореждат с публични средства!
149
0
 
5
 
! Отговори
Борисов, преди 11 години
а ти колко открадна
148
2
 
20
 
! Отговори
Viva GERB преди 11 години
Само калинки-крадли с фалшив морал е докарало това престъпно управление. Скоро ще се потърси сметка на всеки бандит в тази гербава мафия
147
3
 
19
 
! Отговори
кино фен преди 11 години
Ето една реплика от известен филм. За кучета и котки може, а за прасета не , хайде де..е...е..е . Перафразирано за сегашната ситуация е : За Доган и Станишев може а за другите не . Така е в България щом си комунист-социалист и ДС доносник каквото и да направиш е редно на кражбата му се вика далавера или заслужил е .
146
1
 
17
 
! Отговори
маргарита пешева преди 11 години
нищо няма да се случи на въпросната калинка ще се мотаят 6 мес до изборите послея камилата я камиларя какво стана с варненската калинка от мвр с двата апартаментанищо четох че я скрили в общината
145
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо се ---КАХЪРИТЕ?ЕС ,ще създава ----*** ДЪРЖАВА ,НА НАША ТЕРИТОРИЯ ...../статия ,преди 3-4 седмици /!А ЧЕСТИТО ...А,МЕРСИ ,СКЪПИ ----СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ!
144
1
 
27
 
! Отговори
123 преди 11 години
Откъде ги намират такива нагли *** !
143
0
 
28
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
И тази година ще има бонуси, пък народа нека да си лае.
142
6
 
10
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
До Бай Вълчо от ХисаряХронологически преди това са за затвора Милен Велчев, Р.Овч., Аамед Доган, СерГея, ГОЦЭ И още 1000 "бизнесмени" от тройната коалиция. След тях ще мислим за Боко Тиквата...
141
5
 
25
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисаря преди 11 години
До 167 /анонимен/Не е бидонка , а поредната герберска менте служител. Вярно е ,че този път с диплома.Нека баш НАЧАЛНИКА и /Главния пожарникар на РЕПУБЛИКАТА/ този път да поеме отговорност.В РУМЪНИЯ ,УНГАРИЯ вкараха по 4и 6 министри в затвора,а пък в БЪЛГАРИЯ само бедни и менте дипломи ,,държавници 2-ра ръка,,.Когато видя МУТРАТА в затвора тогава ще се убедя ,че в БЪЛГАРИЯ има правосъдие.Нека обясни как се лети с военни самолети и вертолети на селски мачлета. Затвор за ТИКВАТА.
140
3
 
37
 
! Отговори
Петков преди 11 години
Държавните служители не трябва да получават никакви бонуси. За това ,че си е свършил добре работата той получава заплата. А да си върши добре работата му е задължение по длъжностна характеристика.
139
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бих я поздравил с една песен на Руслан , сещате се коя
138
0
 
17
 
! Отговори
получовек преди 11 години
Кофтито е,че кюфтето си вярва !
137
11
 
5
 
! Отговори
коментар преди 11 години
А стига , бе. Заради някакви си 53 бона , оризилихте жената.Дребни,завистливи душички.
136
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тая с масалце и във фурната на 260 градуса
135
1
 
26
 
! Отговори
писна ми преди 11 години
до ШОП 140 - а бе пич много си зле... Тя си е вършила задълженията, за които е назначена на определена заплата и това САМА да си дава бонуси от парите на данъкоплатците е повече от нагло е престъпно. Как тя е успяла САМА реално да си изчисли какъв бонус заслужава? И аз утре да отида при шефа и да му кажа, че е длъжен да ми даде 2000 лв бонус, защото съм си вършила задълженията през месеца...Повече от смешно и нелогично е...Тя е долна крадла тая. Това е....
134
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И БОЙКО ще сърши като Хитлер Сталин Чаушеко Кдафи