Виолета Николова, която сама си даде бонуси, обвинена в присвояване на 53 бона

Бившата шефка на Агенцията по вписванията извършила престъпление по служба
Обновена: 30 ное 2012 15:05 | 30 ное 2012 10:21,
206
Виолета Николова, която сама си даде бонуси, обвинена в присвояване на 53 бона
Виолета Николова с обвинение. Снимка: Impact Press Group

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Виолета Николова, бивш изпълнителен директор на Агенция по вписванията, съобщиха от прокуратурата. 

Обвиненията са повдигнати на 29 ноември и й е наложена мярка за неотклонение „подписка“.

Николова е обвинена за това, че в периода 19 юли 2011-19 декември 2011 г. като изпълнителен директор на Агенция по вписванията е присвоила пари от държавния бюджет в големи размери, а именно 53 000 лв., които са й поверени, за да ги управлява.

За улесняване на присвояването Николова е извършила престъпление по служба. С цел да набави за себе си, за Галена Славова, за Олга Стоянова и за Венелин Иванов облага - пари на обща стойност 53 000 лева, тя е превишила властта си и е нарушила конкретни свои служебни задължения.

Още по темата
Тя е нарушила Наредба № 2/2004 г. - за условията и реда за начисляване и разходване на средствата за развитие на материалната база, за повишаване на квалификацията и за стимулиране на служителите от Агенцията по вписванията.

Виолета Николова беше освободена от поста през февруари тази година, след като гръмна скандала с раздадените бонуси в оглавяваното от нея ведомство.

Тогава стана известно, че тя е взела за 2011 г. над 72 хиляди лева над заплатата си като допълнително материално стимулиране. От тях 24 хиляди е взела след заповед на бившия министър на правосъдието Маргарита Попова, а останалите 48 хиляди лева е гласувала индивидуално.

През април прокуратурата започна проверка по случая след доклад на министерството на правосъдието за това как са раздавани бонусите в Агенцията по вписванията. Докладите обхващат периода, в който агенцията беше оглавявана от Виолета Николова – от октомври 2010 година.

В разгара на скандала Виолета Николова потвърди публично, че е получила 72 хил. лв. бонус за 2011 г., но се аргументира с това, че законът й дава право сама да оценява работата си и да си гласува допълнителни средства за материално стимулиране.
 
Според нея парите са взети абсолютно законно и финансовото поощрение било заслужено.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая и за шеф на РОДОПА не става
132
0
 
19
 
! Отговори
А онова прасе ?! преди 11 години
Какво стана с онова нагло женско прасе от здравната каса ?! Помните ли я ?! Не стига, че беше раздавала пари като за края на света, но и беше нагла ! Караше се на журналистите, че я питат !!! Защо не е в затвора !!!
131
3
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
През последните години разбрахме за бонусите,а за тройните бонуси който се взимаха е като куче влачи диря няма .
130
0
 
4
 
! Отговори
jiko преди 11 години
ox na diada, kak se e zagladila ... koi ste kaje po kakvo, nashia parlament prilicha na svineferma?
129
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Въпросният Митев е също такъв красавец, както и Виолета, и неговото телце се нуждае от редовни бонуси.
128
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Досега бях чувал за случая само с едното ухо, но се поинтересувах и случайно разбрах кой е сложен на нейно място... Юлиян Митев, който бе назначен на мястото на уволнената от Агенцията по вписванията Виолета Николова , през 2007 г. е бил кандидат за кмет на община Аксаково.Тогава независимата кандидатура на Юлиян Митев е била издигната от инициативен комитет. Веднага след това той е бил подкрепен от сдружението Сигурност и промяна за община Аксаково. То е оглавявано от свързания с Държавна сигурност бивш шеф на дирекцията за опазване на обществения ред в Община Варна Павлин Павлов.В хода на предизборната кампания зад Митев застават най-напред БСП и лично Румен Петков, а след това и Атака.
127
2
 
11
 
! Отговори
+ преди 11 години
Аман от "амбициозни" прасета. Тези герба'жии още не им е изтекъл мандата и почнаха да им изплуват помиите... Представяйте си какво ще е след това....
126
5
 
11
 
! Отговори
политолог преди 11 години
Ето на практика какво значи комунистическа-социалистическа наглост. Станишев и Доган крали Б.Борисов им виновен . Нали направихте вие конституцията и много се радвахте , че съдебната система е независима. Моето скромно мнение , че трябва да се отървем от прокобата за България БСП-ДПС-ДС-Кунева-Пръмова.
125
1
 
10
 
! Отговори
естет преди 11 години
Виолета Николова работеше като "юридически съветник" в Касационна прокуратура и следваше право, когато Маргарита Попова беше говорителка на Главния прокурор. Едно от първите назначения на Попова вече като министър на правосъдието в началото на октомври 2009 беше именно на Виолета,която беше току-що завършила право, но без един ден работа като юрист. За 3 години що неща подписа и отказа да подпише за Маргарита Попова......
124
1
 
2
 
! Отговори
ДАНЪКОПЛАТЕЦ преди 11 години
Да си направи новата година със свинско и кисело зеле! за това са и били нужи....................
123
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До optimistможе поне да ги арестуваАрестува ли станишеф ? Арестува ли Доган?!? (както обеща)? Арестува един и те го оправдаха все що съд има .... НИКАКВА РАБОТА НЕ ВЪРШИ тоя твоя боко!
122
1
 
13
 
! Отговори
МУСОЛИНИ преди 11 години
С ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ ,ПРЕЗ ТЕЗИ 22 ГОДИНИ ДА СИ КУПИТЕ КАРАМФИЛИ ,СВЕЩИ И КОВЧЕЗИ!
121
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи за 24 000 лв, които са подписани от Маргарита Попова няма проблем, а за тези 48 000, които е подписала тя - има? Ми тогава съдете и Маргарита Попова и и дайте половината от присъдата на тази. Логично е...
120
5
 
6
 
! Отговори
optimist преди 11 години
до 119 - Научи се най-после, че правителството и съда са две различни институции. Бойко Борисов не може да осъди никого!
119
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бонусът и от мен ще е една мотика в главата
118
8
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 11 години
Ама вие какво искате, бе хора - някой да управлява фирма с 600 служители и 70 милиона печалба срещу 500 лева на месец ли? Ама просто сте дълбоко заблудени. Жената я махат по грубия начин и ще сложат на нейно място друг, който пак ще си раздава такива пари. Няма начин шеф на агенция по вписванията да получава колкото продавачка в магазин, ватман да взима колкото пилот, това докато не го разберете, няма оправия.
117
1
 
8
 
! Отговори
искам отговор преди 11 години
след като прилапа 53000 лева,а не беше уволнена дисциплинарно,тази креатура дали получаваше от борсата и пари и като безработна,на какво основание и защо е допусната такава жестока несправедливост бедните да хранят хайдуците.Ако ги е взела да бъде принудена да ги по/върне/,а за всички измами да получи и присъда.Да върне и другите 72 000,взети през 2011
116
3
 
19
 
! Отговори
юрист преди 11 години
Другари-гнусляри , тези обиди отнасят ли се към Доган , който взе 2 000 000 лв. консултански хонорар за нещо което му е ясно колкото китайската азбука. Отнасят ли се за вашето недуразумение Станишев , който даде 1 500 000 евро на Хохегер , а той ги върна на Моника-жената на Станишев демек пак на Станишко. Докато не се измете *** от БКП-БСП-ДПС-ДС-Кунева-Пръмова няма оправия в Държавата.
115
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ножа и в буркани е тва е присъдата
114
2
 
17
 
! Отговори
антракс преди 11 години
Да я съдят в Малайзия...там има закони и ги спазват-тук е помия !