Пак спорове около гласуването за главен прокурор

Да избираме с бюлетина, призова за пореден път Лазар Груев
Обновена: 6 дек 2012 11:31 | 6 дек 2012 11:31,
30
Пак спорове около гласуването за главен прокурор
Лазар Груев. Снимка: Булфото

Гласуването за главен прокурор трябва да се проведе чрез бюлетина, обясни за пореден път  председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет.

Новите правила, приети от ВСС, предвиждат да се гласува електронно за обвинител №1, а кандидатурите да бъдат гласувани един по един – по реда на внасянето им.

Председателят на ВКС коментира, че сегашната техника за електронно гласуване не позволява едновременно гласуване за трима кандидати.

Още по темата

Лазар Груев заяви, че ще поддържа и днес на заседанието на ВСС тезата си за промяна на правилата и гласуване с бюлетини. По думите на председателя на ВКС системата позволява да се гласува само за един кандидат и веднага след това излиза резултатът.

Според него при последователното гласуване кандидатите се поставят в неравностойно положение.
Гласува се за първия, виждаш резултата, след това гласуваш за втория, след това гласуваш за третия. Това трябва да се избегне, категоричен бе Груев.

Представете си – възможно ли е най-напред Америка да гласува за президента Барак Обама, да изчака резултата, да го види и след това да пристъпи към гласуването на Мит Ромни”, попита председателят на ВКС.

Той за пореден път защити и тезата си, че гласуването с бюлетина позволява при оспорване на вота той да може да бъде проверен от Върховния административен съд.

В крайна сметка в началото на заседанието на ВСС, след като Груев поиска разискване и дискусия около правилата на гласуване, председателят на правната комисия към ВСС Юлиана Колева заяви, че до следващото заседание на съвета ресорната комисия ще е готова с конкретни предложения.

Новите правила за гласуване при избора на главен прокурор поставиха редица въпросителни пред предстоящата процедурата и породиха съмнения в опороченост.

ВСС прие да се гласува електронно, по реда на постъпване на кандидатурите. Това раздели членовете на правителството на съдебната власт на две, а Груев веднага се обяви против промяната.

Първата внесена кандидатура веднага след приемането на новите правила беше на Сотир Цацаров – фаворитът на управляващите. С писмо до правосъдния министър Диана Ковачева обаче той поиска правилата да бъдат променени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
2
 
! Отговори
до к.27 - Еди Коев преди 11 години
Еди, хайде да се разберем следното: 1.Като не те устройва този форум, *** да четеш тези в Медиапул, Дневник, ПраЗен свят и т.н. За какво се квакнал като жаба тук? 2.Не заплашвай участващите и не ги карай да си пишат истинските имена, а не никовете: не си ти, който да заместваш ***. Ако последният реши, реже коменатарите, които не отговарят на изискванията на Днес.бг. Просташко е да се пишеш за милиционер просто трябва да си много нагъл, та да си присвояваш тази функция. Ако си болен, ходи да се лекуваш. Чао!
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки случай са доволни от Борис Велчев след като за вярна служба го наградиха с длъжност на конституционен съдия. Имало е слушкане. Най-големият конституционалест ли е?!?!
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за какво им е главният прокурор. Той е шеф на всички прокурори и може да им нарежда кои дела да прекратяват и кои да вкарват в съда. Други правомощия няма.
26
2
 
4
 
! Отговори
Еди Коев преди 11 години
леле, колко специалисти са се навъдили в тоя форум на посредствеността. Повечето пишат с правописни грешки, но дават дълбокомислени съвети за реформа в съдебната система. Като сте толкова отворени, защо не си напишете имената бе, герои анонимни? Или плюенето ви е станало втора природа, а анонимността-удобно прикритие на дълбоките комплекси за малоценност? Цъкайте минуси, скъпи хейтъри и се радвайте на блажената си дивотия. Чао от мен.
25
1
 
4
 
! Отговори
Христо Ботев-Патриот преди 11 години
Лазаре,Лазаре-язък ти за академичната осанка,пълнеж няма!Както и ВКС,така и цялата съдебна система е мутирала!Колко е жалко и несправедливо спрямо българите!
24
2
 
2
 
! Отговори
Грую Марковски преди 11 години
Проф.Груев: "Доживотният затвор без замяна е абсолютно наказание, предполагащо абсолютна вина, каквато няма". Професоре, хайде да ходиш да преподаваш на студентите Право 1-и и 2- курс. Видяхме те какво представляваш като председател на ВКС. Не можеш ли да проумееш, че заклетите престъпници нямат място в обществото: те ще продължават да пребиват, убиват, изнасилват? Да ги затвориш за 30 години е още по-лошо от смъртно наказание, а ако им намалиш наказанието, излизайки от затвора те просто няма да се адаптират като пълноценни граждани, а и хората няма да ги приемат за такива. Твоите , за съжаление и в ЕС, хриситянски прозрения никого не обслужват: по-добре е като в повечето US щати - инжекцията или ток с много високо напрежение. Другото е сиромахомилство и някакви мимикрии на човещина. Такава реално няма и определено не върши работа, професоре, а има един принцип: колкото по-рано мине хирургичната операция, толкова по-добре. Само че тук е България, съдът е български и магистратите вече станаха от кол и въже- всеки ПУЦ произвежда такива. Резултатът го виждаме: по качество на правораздаването сме след Македония, Гърция , Турция, Албания, Кения, Камбоджа, Русия, Украйна , та дори и Пакистан е пред нас. Професоре, нали и вие обучавате студентите по Право в ЮФ към СУ? Някакво угризение да имате от посочения рейтинг?!
23
1
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
Кога убитият е виновен наравно със своя убиец- ами когато го съдят български съдии, т.е. български съд и престъпникът е голям паралия- т.е. има пари и занего, и за съдиите. Тогава Темида проглежда изпод превръзката и няма да бъде далече денят ,когато убитият ще бъде виновен,че е блъснал колата на Йоско. Добре,че са двама убити, иначе онези с черните роби от САС направо щяха да оправдаят Йоско, пледирайки че убитият се е хвърлил под колата! И нямаше да им мигне окото: те са "калени" в такива далавери: преди година пуснаха Трактора да се "лекува" за президент, та няма да пуснат Й.Йосифов! Та те за нищо не отговарят - нито за издадени несправедливи присъди, нито за липса за морал, нито за своята съвест! ПОВТАРЯМ - ТОВА СА БГ СЪДИИ и това обяснява всичко, което те са правили, правят и ще правят, ако някоя Българска Царица по аналогия на Унгарската не ги изгони от тази благородна и много отговорна професия! Но тя не е за български съдии!
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 19...Аз мисля ,че за начало ,най-добре е без----бай Лазар Груев!
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 19Прав си ,освен това в Бг можем за момента и без Президент,без Нар.събрание/сборище на фирми/,без политич. партии,както е било през 1934-1942г.,и без право на глас ,на НЕГРАМОТНИТЕ !
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
един лаф...!Или хубаво ,....или-----НИЩО ......!
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО----18Ти ,на лепило ли си ...?За 23г. само разбрах ,че Съд. система е в ОТПУСК...Кога ли ще започват работа ...?Като погледне човек ,то всички дела се ГЛЕДАТ в СТРАСБУРГ,и нямаме нужда от Бг-Съд и Съд. система !Айде ,...със здраве !
18
2
 
4
 
! Отговори
Ramseyy преди 11 години
Дайте да караме БЕЗ главен прокурор!
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прав е Лаза Груев. Защото както се вижда, докато Цвъко окончателно не разбие съдебната система, няма да миряса. Първо беше проблема с Марковска /негово предложение, защитавано яросно от Фидоска/, а сега идва якия натиск за Цацаров. Съдебната система ще се еманципира тогава, когато пресече опитите за влияние от политици. Засега това става трудно заради лобитата във ВСС, но все си мисля, че Европа няма да позволи поредна гавра със съдебната система от страна на управляващите.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И със ...Съд. система ,....и без СС,.......ВСЕ Е СЪЩОТО !Бг-СЪД. СИСТЕМА Е ЕДИНСТВЕНАТА БАРИЕРА ,....ЗА ПЪТЯТ КЪМ ЕВРОПА !
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой ще е следващият ,...глаДен прокурор?
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОЗИ НА СНИМКАТА Е Е*АСИ МАЗНИЯ И ГАДЕН ИЗМАМНИК. ЛОШОТО Е ЧЕ ТАКИВА КАТО НЕГО СА 120 % ОТ ВСС. ОЩЕ ПО-ЛОШОТО Е ЧЕ НЯМА НИКАКВИ ДРУГИ КАНДИДАТИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И НОВИТЕ КАНДИДАТУРИ. УСПОКОЕНИЕТО Е ЧЕ ВСЕ ПАК ТОВА Е БЪЛГАРИЯ, СТРАНАТА НА НЕОГРАНИЧЕНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ. ЧНГ!!!
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да изберем за Главен прокурор някоя порно звезда ,поне ще има какво да гледаме а и винаги всички нейни действия ще са със щаслив край ,поне аз не съм чувал за порно филм с нещастен завършек и всички ще са доволни .А може и с междукрачната си интилигентност да свърши по адекватни действия от много от служителите на българското правораздаване .Че ми писна само да чета за присъди срещо България в Страсбург и за полицейско насилие .
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първо, цялата съдебна система е оплетена от роднински и интимни връзки. Второ - върху нея реално не се упражнява никакъв контрол. Трето - на нито един съдия материалното му състояние не отговаря на получените доходи. А, да не забравим - голяма част от тях са социално слаби и получават по този случай бонуси, като земя край морето от разни инстанции.
11
0
 
9
 
! Отговори
БГ Магистрат преди 11 години
По показателя качество на наказателното правосъдие България е на 81-о от общо 97 места. Македония е на 41-во място, Гърция - на 46-о , Турция - на 71-во, а Албания е на 74-то място. Кения, Камбоджа, Русия и Украйна са преди Пакистан, а той е една позиция пред нас . Страната ни е следвана от Панама. По-зле от България са страни като Гватемала, Кот д'Ивоар, Сиера Леоне, Камерун. Да сте очаквали някакво по-предно класиране?! Ама щом Македония, Албания и Пакистан ни изпревариха, че и Кения, Камбоджа, Русия и Украйна са пред нас, голям срам и резил сме! Нали в почти всички медии пишеше и то неведнаж, че българското правосъдие е станало бизнес като всички останали: плащаш си печелиш; не си плащаш- осъждат те.. Ама всички висши магистрати во главе с Б.Велчев и Л.Груев скачаха: Ааа не ,това не е вярно! Хайде сега четете и както на времето пишеше Маяковски: Читайте и завидуйте , я советский гражданин! правим малка корекция и става Читайте и завидуйте, я болгарский магистрат! Аман от независими , с чувство за морал ,справедливи и доблестни магистрати!
10
1
 
6
 
! Отговори
мъж преди 11 години
Роднината на М.Попова и депутата Св. Танчев той ще е гл.прокурор. На Светлин Танчев нищо не му направиха за поправката на закона, ясно защо. По това време сватята М. Попова беше министър на правосъдието, а братовчеда Сарафов прокурор.