ВСС умува в понеделник какво да прави с Гугушева

3 часа изслушваха прокурорката и сина й по сигналите срещу нея
Обновена: 12 дек 2012 16:07 | 12 дек 2012 16:05,
63
ВСС умува в понеделник какво да прави с Гугушева
Галя Гугушева се оттегли. Снимка: СДС

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет ще реши в понеделник дали да се образува дисциплинарно производство за конфликт на интереси срещу прокурор Галя Гугушева. 

Гугушева взе решение да оттегли кандидатурата си за конституционен съдия след официалното становище на парламентарната група на ГЕРБ, че няма да подкрепи нейната номинация. 

Като мотив тя посочи изразените безпочвени съмнения от страна на медиите въз основа на твърдения на лица със съмнителна репутация.

Срещу Галя Гугушева постъпиха три сигнала, като най-сериозният е от адвокат Петър Ванев от Пловдив, който е за съмнения за пране на пари от фирми, свързани със семейството й.

Гугушева беше изслушана днес във ВСС в продължение на три часа. Заедно с нея беше и синът й - адвокатът Стефан Гугушев.  

По думите на председателя на етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров повечето от обясненията на двамата са били адекватни, а произходът на средствата им е финансово обоснован.

Чисто житейски, съмнение у него будел единствено въпросът с взимането на заем от Гугушева от фирмата на сина й, който по-късно той сам е погасил. Заемът е за 105 хил. евро, а според  обясненията на Гугушева той е бил за купуването на апартамент на по-малкия й син. Тя е заявила пред комисията, че не е искала да тегли кредит от банка заради големите лихви.

Още по темата
Ясен Тодоров заяви, че до етичната комисия вече е достигнала официална информация от НАП за започналата проверка срещу Гугушева и семейството й, и фирмата на сина й. Срещу фирмата през тази година е била водена и проверка от ДАНС за пране на пари. Тя обаче не е установила нарушения, каза Тодоров.

Във Върховната касационна прокуратура са били подадени два от сигналите срещу Гугушева - единият битов, а другият за нейно дело. По тях също не са били установили нередности.

Изпълняващият функциите на главен прокурор Бойко Найденов е разпоредил да се извърши пълна проверка на Гугушева. Етичната комисия ще разгледа и предложението на председателя на Апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов Гугушева да бъде  отстранена като заместник-ръководител на обвинението. Самата тя  днес не е изразила готовност да подаде оставка от поста, каза Тодоров.

Във ВСС не се яви адвокат Петър Ванев, който подаде сигнала срещу Гугушева, въпреки че също бе извикан.

„Нито един от подателите на сигналите срещу мен, не се яви очи в очи срещу мен да каже претенциите си“, каза Гугушева след изслушването. Няма да коментирам нищо повече, докато не приключи проверката на ВСС, категорична беше тя.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
НЯМА КАКВО ДА УМУВАТ . ТЪКМО АЛЕКСЕЙ ОПРАЗНИ АРЕСТА И МЯСТОТО Е УЮТНО !
56
0
 
2
 
! Отговори
Мая преди 11 години
Грозни , дебели и алчни хора . Много са жалки.
55
0
 
4
 
! Отговори
от народа преди 11 години
Тези които раздават правосъдие и затова народа им плаща доста големи суми се оказаха най-големи престъпници.Чрез държавната работа вършат най- големи престъпления в своя полза.И тая дето им е говорителка Нела Куцкова само ги защитава ,защото и тя е същата.
54
0
 
3
 
! Отговори
в сливенския преди 11 години
Какво ще "умувате" ?Конфискация на имуществото и в затвора! Докога големите престъпници ще са недосегаеми само в България.?
53
0
 
3
 
! Отговори
ha ha преди 11 години
обесете я.
52
0
 
5
 
! Отговори
Nagla vyshka преди 11 години
Нагла провициална казанлъшка, самозабравила се, ненаяла се въшка, каквито са по- голямата част от провинциалистите- нагли и напористи!
51
0
 
5
 
! Отговори
Наемник преди 11 години
Ама какво е това законни.То е ясно,че става въпрос за менконе на пари под формата на заеми.Може законно да е издържано,но морално това си е пране на пари.това позволяват законите в България.Не са само те.
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нагушева
49
0
 
4
 
! Отговори
Sledovatel преди 11 години
Da se razsledvat nezabavno i tiya hubavtzi koito sa ya predlojili.
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В затвора какво да я правите. Какви са тия пари, какви са тези сделки с баба - майка - син ... едни пари.
47
0
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Давайте и предлагайте всички магистрати наред,да им видим кирливите ризи ,те сами ще се изядат защото са като свински черва ,едни вземали повече други по малко,ама като се скъсат леле мале как смърди.
46
0
 
6
 
! Отговори
до 50 преди 11 години
А само тя ли?????????
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ЯСЕН ПРАВ СИ ДРУЖЕ ,ЗАЩОТО ДА СЕ ПОЛУЧИ НЕЩО КАТО НАКАЗАНИЕ ТРЯБВА ДА СТАНЕ ОТ ТЕЖИ ОКОЛО НЕЯ, А НИЕ ПРОСТОСМЪРТНИТЕ НИЩО НЕ МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ ОСВЕН ДА СИ ПЛЯМПАМЕ!!!!!
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нагла в изключително големи размери
43
1
 
9
 
! Отговори
нищо ново!!! преди 11 години
Щом са отложили до понеделник работата е ясна!Ще замажат положението и Гугутката да продължава да жъне в нивата на кривосъдието!
42
0
 
10
 
! Отговори
BG преди 11 години
Госпожа Гугушева..... хм.... май бая се е огушила..... а???
41
0
 
18
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Най-доходна в нашата държава се оказа консултантската дейност. Там се перат най-големите пари и става най-бързото забогатяване.
40
0
 
14
 
! Отговори
ПОРЕДНИЯТ БГ ЦИРК преди 11 години
ЗА ПРЕД ЕВРОПА - "ЧЕСТНИ СИНИ ОЧИ - МАГИСТРАТСКИ". ИЛИ НАЙ БОГАТИТЕ МАГИСТРАТИ НА ЕВРОПА В НАЙ БЕДНАТА ЕВРОПЕЙСКА СТРАНА. И СЕГА, КАК ДА НЕ ЗАВИЖДАТ И ДА СЕ ЯДОСВАТ, РАЗНИ НЕМСКИ, ФРЕНСКИ, ШВЕДСКИ, ХОЛАНДСКИ И ДРУГИ ЕВРОМАГИСТРАТИ? РАЗЧИСТВАТ СЪВЕСТНО И КАЧЕСТВЕНО И БЪРЗО ПРЕСТЪПНОСТТА В СОБСТВЕНИТЕ СИ СТРАНИ, А В СРАВНЕНИЕ С БЪЛГАРСКИТЕ СИ КОЛЕГИ, СА КАТО БЕДНИ РОДНИНИ. АМИ КАКВО ДА ИМ КАЖЕМ? НЯМАТ НЕОБХОДИМАТА ХУМАННОСТ КЪМ ПРЕСТЪПНИКА - НИКАКВИ ГРИЖИ. НЕ УВАЖАВАТ И "НАШ" ЧОВЕК, А ЗАВИЖДАТ...
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Май е трябвало "ЕДНИ ПАРИ' да се отчетат като ДАРЕНИЕ.Това е.
38
0
 
21
 
! Отговори
до ВСС преди 11 години
Защо трябва да се УМУВА?ВЪПРОСЪТ е: ЗАЩО трябва да се взема ЗАЕМ от СИНА, след това същият СИН да погасява ЗАЕМА към СЕБЕ си с ДАРЕНИЕ, което дава на Майка СИ, за да му върне ТЯ парите???Не беше ли по-лесно Стефан Гугушев да си купи САМ апартамента, както и е НАПРАВИЛ, но със СЛОЖНИ ЛУПИНГИ( финансови).ТУК е заровено кучето.Представете си, че Иван Костов беше направил така!!!?? ЛЕЛЕ мале! Или Стоичков, или друг- щеше да гърми:"ПЕРЕ ПАРИ!"