ВСС пак не разгледа правилата за избор на главен прокурор

Магистратите ще се съберат извънредно два дни преди вота
13 дек 2012 11:33,
8
ВСС пак не разгледа правилата за избор на главен прокурор
Снимка: архив БТА

Висшият съдебен съвет ще разглежда правилата за гласуване за главен прокурор два дни преди вота. На днешното си заседание правителството на съдебната власт за пореден път отложи разглеждането на точката. ВСС ще се събере на 18 декември, за да разгледат точката. Вотът за обвинител №1 е на 20 декември.

Предложението за отлагането на разглеждането на правилата беше направено от  Юлиана Колева. По нейни думи от днешното заседание отсъстват шестима членове на ВСС, а промяната на правилата в подобен намален състав би било некоректно.

Още по темата

Висшият съдебен съвет вече веднъж промени правилата за избор на главен прокурор на 8 ноември. Тогава правителството на съдебната власт реши кандидатурите да се гласуват по реда им на внасяне в деловодството, самите членове на ВСС да избират по електронен път.

Това раздели магистратите на две и породи съмнения за предрешеност на избора. Непосредствено след промяната на правилата беше внесена кандидатурата на Сотир Цацаров, който е сочен за фаворит на управляващите за поста.

Останалите двама в битката за обвинител №1 са Галина Тонева и Борислав Сарафов. Преди промяната на правилата гласуването ставаше по азбучен ред.

Цацаров поиска промяна на новоприетите правила, които го облагодетелстваха, а прамиерът Бойко Борисов предложи редът на гласуването да се определя чрез жребий.

Електронното гласуване също срещна съпротива, най-вече в лицето на председателя на ВКС Лазар Груев.

Председателят на ВКС коментира, че сегашната техника за електронно гласуване не позволява едновременно гласуване за трима кандидати. Според него при последователното гласуване кандидатите се поставят в неравностойно положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мся вбаст за негово величество Цацаров,т.е Цветанооглу-Борисооглу! Ясно като дупето на *** на високо дърво или на африкански път в саваната.
5
1
 
0
 
! Отговори
KESHZATEB преди 11 години
ht tp://sumixs/?ref=1350510Отваряте линка и действате..Каква е идеята? Трябва да отделите по 3 минути на ден за да оценявате три. видео реклами. След регистрацията си влизате в акаунта, кликвате на Survey, отваря Ви се клипче и под него има бутон do survey0. Натискате го и Ви се отварят 8-те въпросчета на които трябва да отговорите. Отговаряте набързо и... печелите 9$. Повтаряте това упражнение още 2 пъти и- в сметката си имате 27$.
4
1
 
3
 
! Отговори
123 преди 11 години
ВСС странно мълчи за изнесените факти за двама от кандидатите - за професионалната пригодност на Сотир Цацаров, както и за подарените от родителите 3 апартамента на другия канидат Борислав Сарафов. Това не е донос, а просто напомняне от предишни публикации...
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Целта е да няма време за реякции
2
1
 
7
 
! Отговори
държавата на мафията преди 11 години
ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБИРА ОТ НАРОДА, А НЕ ОТ МАФИЯТА ВСС ! КАКТО И САМИЯТ ВСС ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБИРА ПРЯКО ОТ НАРОДА !!!Сега политическата мафия си е назначила едни послушници да ги пази, а те от своя страна пунтират някакъв избор, на главен прокурор. Наистина ли мислите, че когото и от тия тримата послушници на мафията изберат за главен прокурор, Доган, Шестака или който и да е друг корумпиран политик или магистрат ще бъде осъден ??????
1
3
 
8
 
! Отговори
ясен преди 11 години
Неоспорим факт е ,че няма нито един читав магистрат!!!