Тонева живее "скромно" - с 55 бона на година

"Нямаме скъпи вещи и не ходим на луксозни почивки", каза тя пред ВСС
Обновена: 20 дек 2012 16:27 | 20 дек 2012 16:26,
285
Тонева живее "скромно" - с 55 бона на година
Членовете на ВСС изслушват кандидатите за главен прокурор. Снимка: БТА

Кандидатът за главен прокурор Галина Тонева живее „скромно“ с 55 000 лева на година. Това обясни самата тя по време на изслушването във Висшия съдебен съвет.  Общите доходи на семейството й за миналата година възлизат на над 80 000 лева, но 25 000 от тях отиват за погасяване на кредит и договор за лизинг. 

По нейни думи доходите й от работна заплата за 2011 г. са 59 683 лева, а 4200 лева е взела от рента и хонорари. „Живеем относително скромно, но нормално. Жилището ни е малко, нямаме разходи за луксозни стоки, не ходим на луксозни почивки и не колекционираме скъпи вещи“, обясни Тонева. 

Тя даде и обяснение за апартамента, който притежава в Балчик. По нейни думи той не се намира в курортната част на града, а в новата, където са блоковете на военните и на преселниците. Изслушването на Галина Тонева продължи над 3,5 часа, като дори членовете на ВСС загубиха търпение. 

В изслушването си подобно на другия кандидат за главен прокурор – Борислав Сарафов, Тонева акцентира върху натовареността на прокурорите, необходимите административни реформи и „отварянето„ на институцията към гражданите. Тя също се обяви за децентрализация на прокуратурата, защото по нейни думи всеки район има своята специфика и конкретна престъпност, с която трябва да се справи. 

Още по темата
Тя беше категорична, че не става дума за разделение на прокуратурата, а по-скоро за децентрализация на отговорността. По нейни думи тази реформа ще позволи на главния прокурор да стане проводник на политики, да развива тълкувателна дейност и ще му даде време да подпомага регионалните прокуратури по специфични дела. 

Тонева обясни, че е отворена за диалог с неправителствени организации, но в регламентираните от закона граници. По нейни думи не бива да се допуска да се застраши независимостта на съда и да има чуждо вмешателство.

Тонева допълни, че никога не би ограничила свободата на мнение на даден прокурор и не би оспорила личната му преценка. Тя обаче беше категорична, че когато има грешка, тя трябва да бъде признавана. Изказването й идва на фона на скандала с делото „САПАРД“ срещу Марио Николов и Любомир Стойков, при което прокуратурата отказа да протестира оправдателната присъда на групата, която беше оправдана за източване на евросредства и пране на пари.

Тя беше й категорична, че прокурор Роман Василев вече е бил административно наказан и не би образувала ново наказателно производство срещу него.  Василев стана популярен след скандалния арест на бившия министър на отбраната Николай Цонев, който впоследствие също беше оправдан.

Тонева даде мнението си по две скорошни решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Соченият за убиец на Андрей Луканов Юрий Ленев осъди държавата за това, че е бил измъчван при разпитите си. По нейни думи трябва да се изчака да пристигне финалното становище на съда и тогава да се види дали трябва да се обазува наказателно производство по случая. По думите на Тонева по подобен начин трябва се процедира и по случая с Тодор Тодоров-Чакъра. 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
0
 
0
 
! Отговори
до 256 преди 11 години
за учудване е наистина.Още повече за учудване е че си назначават тези същите децата за съдии и поркурори.Пълна е съдебната система с Пуцаджии-тези завършили новите уж юриди-чески факултети.Знаете ли колко елементарност цари в тази система ?Погледнете във всеки съд и ще видете че заедно с кадърните съдии има и други, които за нищо не стават,същото е и в прокуратурата.А знате ли че получават в пет-осем пъти учителската заплата.
224
0
 
0
 
! Отговори
тя прокуратурата преди 11 години
пише обвинителни актове на бедните и нямащи пари за подкупи, не чакайте нищо добро от нея.
223
0
 
0
 
! Отговори
помиярска е тая преди 11 години
държава в която учителката с висше образование взема 550 лева-чисто, а прокурорката вземанад 12 пъти повече на месец.Срам ме е че живея в такава държава и затова:не ходя да глусавам и няма никога да отида, не правя благодеяния на българсото и няма да направя.
222
0
 
1
 
! Отговори
абсурдната държава преди 11 години
наречена България, в която прокурорката Тонева взема месечно заплата над 4900 лева, аучителката й учи внучето за 490 лева месечно.Съдебно прукурорската система взема огромнизаплати, а резултата-слаб.
221
0
 
3
 
! Отговори
възмутена преди 11 години
Тая за 2011 година е взела заплати 60000.Представете си какви пари плаща народа на т. н. съдебна система.Боже това си е чисто ограбване на народа.Кой знае още какви пари взимат?
220
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СТУД, СТУД, СТУД, ПРЕОЦЕНЕН ХЛЯБ, преоценени гнили чушки, лапад, препикан от кварталните кучета, хвърлен сандвич от тлъстите мутренски деца, дето татковцоите ги чакат пред училище с джиповете си, ретро дрешки, разпънати върху кофите за *** ... живея добре, на държавна издръжка съм ...
219
0
 
4
 
! Отговори
150 $ преди 11 години
Без укори към жената, поне честно казва, какви са и доходите, ..доходите й от работна заплата за 2011 г. са 59 683 лева, а 4200 лева е взела от рента и хонорари. Живеем относително скромно, но нормално. Жилището ни е малко, нямаме разходи за луксозни стоки, не ходим на луксозни почивки , без слага месечните бонуси храна, облекло, транспорт.... НО, щом нейният живот е СКРОМЕН, с 80 000 лв.(т.е. около 6 000 месечно), то какво да кажат онези със средната работна заплата от 700 лв. (8400 лв годишно значи живеят 10-десет пъти ПО-СКРОМНО), и още по-онези с минималната -290 лв. заплата (3000 лв. годишно около 40 ПЪТИ ПО-СКРОМНО), без да имат 400 000 прекратени дела и още толкова поне неразследвани и още два пъти повече скрити1 пренебрегнати като обществено неопасни случаи.
218
0
 
8
 
! Отговори
ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ ИМЕТ преди 11 години
заменям моята заплата от 300,00 лева/месечноза нейните скромни приходи!
217
0
 
6
 
! Отговори
9689 преди 11 години
Горката,как издържа.Тотьо,вземай мерки.
216
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
айде стига се охкали и пъшкали че взимат малко магистратите ами пращайте SMS-и да им помогнете финансово кви са тия бедни магистрати в EU СМЕ ВСЕ ПАК
215
0
 
15
 
! Отговори
проблясъци преди 11 години
80 бона годишно?! Чисти 80...И после как да повярват, че хората били бедни и мизерствали...Сития на гладния НЕ ВЯРВА !!! И обратното.Изводите си ги направете сами.
214
0
 
5
 
! Отговори
Тина преди 11 години
Моето тричленно семейство живее с 10 000 годишно.
213
0
 
17
 
! Отговори
От Австралия(Сидни) преди 11 години
Аз не живея в България. Те също.Аз живея в Австралия. А те живеят в Другата България.Поздрави от Сидни.
212
0
 
7
 
! Отговори
BG Гласоподавател преди 11 години
Спомням си едно изказване на Кунева преди 2.5г.Не съм и фен ,но съм го запомнил.Та ,Тиквата решил да я сменя само защото тая: ,,заплатка трябвало да отиде в ГЕРБ,, Заплатката е 24 000 евра/без екстрите за комисар/.К'во са 55 000лв. за 1г. срещу 24 000евра/без екстрите за 1м./Та така,че то тая Тонева си е направо ,,безпризорно гаврошче,,.То, тия пари си докара бившата шефка на агенциятата по вписвания за 3мес.назначена от ТикватаАко някой има нещ да счупи бойкомета ,да напише рекорда?Ъ
211
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тая ако с 55 бона го нарича "скромно" то аз живея патологически трагично...Май ще умра като мъченик - студ и глад се надпреварват кой по-бърже да ме приключи. То и аз имам малко жилище не притежавам луксозни стоки и не ходя на скъпи почивки- Я! Абе изберете ме мене бе, и аз отговарям на критериите!
210
0
 
3
 
! Отговори
Petar преди 11 години
Vyv francia, tova e srednata zaplata za 1 godina... a tq v bg mi vika che jivqla skromno... Dolna shmatka
209
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещастни тиквеници, това е нормално/скромно! Това че повечето от вас немогат да го докарат до толкова е проблема. Не се опитвайте нейните да намалите, гледайте вашите да вдигнете.По-долу пишат, че живеели с 4-5 хил на година... Ами и с по-малко ще живеете като не учите, не работите, гледате да има за ракия и салата пък другото майната му. То акъл иска, работа инициативност и малко да си развалиш рахата.
208
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какъвто и строй да дойде коквито и правителства да се сменят при тази съществуваща стара система от 60 години крачка напред няма да има
207
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
TAZ GODINA IZKARAH 100 HILKI, EDVA SVARZVAM DVATA KRAIA
206
2
 
3
 
! Отговори
Гербер преди 11 години
Ще гласувам която да е партия .Дай боже всекиму такава "скромност".