Груби нарушения изплуваха в прокуратурата по делото "САПАРД"

Цацаров иска уволнение за шефа на Софийската апелативна прокуратура
Обновена: 31 яну 2013 14:13 | 31 яну 2013 14:13,
130
Груби нарушения изплуваха в прокуратурата по делото "САПАРД"
Сотир Цацаров. Снимка: Булфото

Има груби нарушения в принципа на разпределение на преписката по делото “САПАРД“ в Софийската апелативна прокуратура, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Обвинител №1 вече е намеквал, че има подозрения как делото е стигнало до прокурора от САП Стойчо Ненков.

В края на септември Софийският апелативен съд оправда на втора инстанция Марио Николов, съпругата му Мариана Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов и потвърди оправдателната присъда на бизнесмена Людмил Стойков по делото за пране на пари по програма САПАРД, което беше образувано по сигнал на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Още по темата

По-късно стана ясно, че прокурор Стойчо Ненков е оттеглил протеста по оправдателните присъди. През януари той беше привлечен като обвиняем за осуетяване на наказателно преследване и му беше наложена мярка за неотклонение парична гаранция от 5000 лева.

Днес Цацаров даде пълната хронология на събитията.

След оправдателната присъда на САС Магдалина Лазарова депозира касационен протест срещу оправдателните присъди на Марио Николов и останалите. Дни по-късно обаче тя става член на Висшия съдебен съвет и това налага делото да бъде дадено на друг прокурор.

Само за няколко дни преписката е дадена на четирима различни прокурори, без за това да има основателна причина.

На 2 октомври електронната система за случаен избор разпределя делото на прокурора от апелативната прокуратура Вичо Вичев, който обаче така и не получава преписката. Само часове по-късно административният ръководител на Софийската апелативна прокуратура Ангел Илиев разпорежда ново разпределение.

При втория избор системата посочва преписката да отиде при самия Илиев. Той обаче разпорежда трето разпределение. Така делото попада при Емил Дангов. На 4 октомври обаче Дангов депозира отвод, защото познава един от обвиняемите.

Следва ново, четвърто разпределение, при което избора обаче е предопределен. Прокурор Стойчо Ненков е заложен като определен избор. Това се позволява само когато по закон определено дело трябва да бъде продължено от същия прокурор. В случая е трябвало да бъде случаен изборът, категоричен бе Цацаров.

На 8 октомври се провежда работна среща между прокурорите от ВКП и Ненков, на която се обсъждат действията на обвинението по делото “САПАРД“. По време на срещата прокурорът от Софийската апелативна прокуратура не прави дори намек за оттегляне на протеста срещу оправдателните присъди.

Дни след срещата Ненков оттегля протеста по делото.

Днес внасям искане ВСС да отстрани от длъжност Ненков като прокурор до приключване на производството срещу него, заяви Цацаров.

Главният прокурор беше категоричен, че има груби нарушения на принципа на разпределение на случаен избор по случая “САПАРД“.

Цацаров обяви още, че ще внесе искане и за дисциплинарно производство срещу административния ръководител на Софийската апелативна прокуратура Ангел Илиев. Главният прокурор обясни, че ще настоява той да бъде освободен от длъжност.

По думите на обвинител №1 на този етап не може да се търси наказателна отговорност от Илиев. Цацаров уточни, че Ангел Илиев е обяснил нарушенията с желанието си делото да бъде разпределено възможно най-бързо заради изтичащия законов срок.

Не мога да твърдя, че това е извършено умишлено. Не мога да кажа и че ще спрем да мислим в тази посока, каза още Цацаров.

Веднага след оправдателните присъди по делото “САПАРД“ изпълнителната власт направи опит да хвърли вината върху съдия Калин Калпакчиев, който постанови оправдателните присъди, а малко по-късно стана член на ВСС. Първа за грешки на прокуратурата по делото намекна зам.-главният прокурор Галина Тонева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
3
 
0
 
! Отговори
slav преди 11 години
ало Цацаров я не се спри с тези изказвания един от всички си и ти прасе дебело такова.
88
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
abe xaide da te vidim i ti kvi shtew gi zabarkash .
87
2
 
2
 
! Отговори
до 124 преди 11 години
Повтаряй, докато не се превърне в истина! хахахах
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо не се провери дали е спазен случаен принцип при попадане на делото при съдия Калпакчиев??? Как пък веднага бе награден за член на ВСС?
85
1
 
4
 
! Отговори
до 119 преди 11 години
Абе, нали Гоце и Боце не се дишат? А то се оказа, че Гоце търси помощ от Боце за да си спасят заедно милиончетата... Нещо не се получава. Впрочем всички са деца на майката БКП
84
3
 
8
 
! Отговори
браво преди 11 години
Браво на Цацаров - смел и отговорен. Сега трябва да образува и преписка срещу ББ за онези разговори с МТ и възпрепятстване на данъчна проверко свише.
83
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да бе да ! Всички са хора на Първанов, Бойко е светец ! Дай боже през лятото пък да разбереме какви ги е вършил и той, въпреки че не е особена тайна.
82
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Просто ПРЕСТЪПНИЦИ!
81
13
 
9
 
! Отговори
Пепо преди 11 години
Бре тука пълно с платени писачи на Герб! Не са от най-умните, но това е типично за цялата им некадърна партийка-по некадърна дори от кирливите комунисти
80
5
 
11
 
! Отговори
Иван преди 11 години
И какво съдийте били обидени , на кой бе мама ви *** подкупана *** комунистически , на бесилото всички до един заедно с тези които ви казват кой да съдите и кой не !! Не можахте ли да разберете че долната комунистическа *** няма място в управлението на тази държава !! Колко и да го псувате ГЕРБ замислете се малко кое е по голямото зло СТАНИШЕВ И ДОГАНЯ ЗАЕДНО С КУКУНЕВА или Бойко и Цветанов .......
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП и ДПС щели да се върнат и да управляват в Бг,......!?!?!?А питаха ли САЩ ,дали ще им позволи ,....Бг е КАПИТАЛ. ДЪРЖАВА ----ВЕЧЕ !
78
3
 
20
 
! Отговори
Дядо Гошо преди 11 години
ПЪРВИТЕ НАРОДНИ СИМПАТИИ КЪМ ЦАЦАРОВ. АКО ПОРОДЪЛЖИ В СЪЩИЯ ДУХ ЩЕ НАПЪЛНИ СЪРЦАТА НИ С ВЯРА... ЖЕЛАЯ МУ АКТИВНО ДЪЛГОЛЕТИЕ..
77
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тоа а брат на Фидоска
76
2
 
8
 
! Отговори
hagen преди 11 години
До 81Е щом си реалист значи гледаш реално на нещата.А щом гледаш реално на нещата значи според теб и много от реалистите във форума след 155 дена идва Станишката на власт.И тогава вече ще видим герберасти на съд нали.Само че това са сънища в мокри чаршафи.
75
2
 
4
 
! Отговори
hagen преди 11 години
До 81Е щом си реалист значи гледаш реално на нещата.А щом гледаш реално на нещата значи според теб и много от реалистите във форума след 155 дена идва Станишката на власт.И тогава вече ще видим герберасти на съд нали.Само че това са сънища в мокри чаршафи.
74
3
 
9
 
! Отговори
реалист преди 11 години
И за мен, другарю Кутев, и за мен бонусче!
73
3
 
8
 
! Отговори
BBB преди 11 години
Другарю Кутев, днес двойна надница за мен!
72
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цацаров ако продължава да вади керливи ризи в скоро време ще го сменят
71
13
 
3
 
! Отговори
хохо преди 11 години
Нещастници никой няма да ви оправи щото в тая държава остана само мързелива проста *** и повечето дето пишете сте от нея хаха давайте ми сега минусчета на фуя
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 77. Защо си анонимен , щом си толкова убеден в правилните си определения. нека те видим - ти на какво приличаш? Може да се окаже , че си хубавец , с мозък на амеба.Ясно е едно- първосигнален си. Гетото е подходящото място за теб.Там такива се събират и така се определят , като тикви, зелки , *** и др , но защо занимаваш хората с твоята нищожна личност и нищожен интелект?